Алергія на їжу: причини, симптоми та профілактика
Не менше третини європейців потерпають від того чи іншого типу алергії. З них у 6—8 % дітей і 4 % дорослих діагностована саме алергія на їжу. Схожа статистика і в Україні.
Ліки проти алергії на їжу лише розробляються. І поки що доступні для лікування чутливості до обмеженого кола продуктів, на які реакція виникає найчастіше. Втім, із правильним супроводом лікаря харчову алергію у дітей можна перерости.
А от що робити, якщо ви вже дорослий, а алергія на їжу не минула, або маєте дитину із харчовою алергією, розповімо далі.
Харчова алергія — це реакція імунної системи, котра розвивається відразу після вживання відповідної їжі. Навіть мізерна її кількість може спричинити хворобливі прояви: проблеми з травленням, кропив’янку або набряк дихальних шляхів.
Найцікавіше, що ці реакції можуть проявитись в будь-якому віці й на продукти, які людина до того вживала десятиліттями. Хоча частіше алергія на їжу дійсно виникає саме у дітей.
Крім того, ця недуга іноді провокує важкі прояви або навіть анафілаксію. Такий стан здатний становити небезпеку для життя.
Харчову алергію часто плутають з харчовою непереносимістю. Це захворювання неприємне, але не смертельне. Адже при ньому не відбувається імунна відповідь, а отже, не розвивається й анафілаксія.
Причини виникнення харчової алергії
При алергічній відповіді на їжу імунна система помилково визначає певний продукт чи, точніше, певні молекули в ньому як небезпечні.
Реагуючи на ці молекули, Т-лімфоцити синтезують антитіла, відомі як імуноглобуліни E (IgE). Їх імунна система використовує для боротьби з продуктом, що викликав алергію.
Наступного разу, коли ви з’їсте навіть мінімальну кількість вищезгаданого смаколика, антитіла IgE дадуть сигнал імунній системі виділяти медіатор запалення гістамін та інші сполуки у ваш кровообіг. Саме ці хімічні речовини й викликатимуть алергічні прояви.
Симптоми алергії на їжу
У одних пацієнтів виявляються неприємними, але нетяжкими. У інших — лячними й навіть небезпечними для життя.
Ознаки харчової алергії, як правило, розвиваються через кілька хвилин або двох годин після вживання небезпечної їжі.
До переліку найпоширеніших ознак алергії на їжу входять:
- поколювання та свербіж у роті;
- кропив’янка;
- набряк губ, обличчя, язика та горла;
- закладеність носа;
- свистяче або утруднене дихання.
При анафілаксії стрімко розвиваються небезпечні для життя ознаки:
- звуження дихальних шляхів;
- набряк горла або відчуття в ньому клубка, що значно утруднює дихання;
- шок з різким падінням артеріального тиску;
- прискорення пульсу;
- нудота;
- запаморочення або втрата свідомості.
Вирішальне значення в такій ситуації має невідкладна допомога. Без неї анафілаксія може закінчитись комою або навіть смертю.
Їжа, яка найчастіше викликає харчову алергію у дорослих:
- молюски, такі як креветки, омари та краби;
- арахіс;
- деревні горіхи, такі як волоські та фундук;
- риба.
У дітей харчову алергію найчастіше спричиняють:
- коров’яче молоко;
- арахіс;
- лісові горіхи;
- яйця;
- пшениця;
- соя.
Види харчової алергії
Алергія на їжу буває трьох типів:
- IgE-опосередкована — найпоширеніший тип. Він викликаний реакцією імунної системи, яка виробляє антитіла E (IgE) у відповідь на молекули різних харчів. Симптоми виникають через декілька секунд або хвилин після їди. Цей тип алергії характеризується підвищеним ризиком виникнення анафілаксії.
- Не-IgE-опосередкована. Реакції цього типу викликаються не імуноглобуліном Е, а іншими клітинами імунної системи, зокрема IgG. Такий тип реакції також відносять до харчової непереносимості. Його важко діагностувати, адже симптоми розвиваються набагато повільніше. Втім, тест-системи для цього типу алергії вже існують. І доступні в тому числі в Україні.
- Змішані IgE- і не-IgE-опосередковані харчові алергії. У деяких людей можуть спостерігатися обидва види чутливості.
Алергія на їжу: справжня та перехресна
Харчова алергія може виникати по-різному. Вона буває справжньою або перехресною.
Синдром «пилок – плоди»
Не є справжньою харчовою алергією. Це алергія перехресна. Вона уражає багатьох людей з гіперчутливістю до пилку.
Остання клінічно проявляється сезонною алергією, або полінозом. Найчастіше одночасна чутливість до пилку та їжі викликає синдром оральної алергії.
Пояснюється це тим, що білки в деяких овочах та фруктах схожі за складом з білками, котрі містяться і в пилку рослин.
Така перехресна реактивність супроводжується поколюванням або свербежем у роті.
Наприклад, пацієнтам з алергією на пилок берези слід утримуватись від вживання багатьох сирих плодів, якщо мають симптоми алергії й до них:
- яблук;
- абрикосів;
- моркви;
- селери;
- вишні;
- фундуку;
- мигдалю;
- персиків;
- арахісу;
- груш;
- слив;
- картоплі;
- сої;
- деяких трав та спецій: анісу, кмину, коріандру, фенхелю.
При алергії на амброзію реакцію можуть викликати огірки, дині, кавуни, кабачки та банани. І в цьому випадку їх вживання потрібно обмежити.
У людей з реакцією на злакові трави симптоми алергії здатні спричинити:
Нейтралізувати деякі алергени можна за допомогою термічної обробки. Але робити це краще після консультації з лікарем-алергологом. Інакше кулінарні експерименти можуть закінчиться набряком горла або навіть анафілаксією.
Харчова алергія, викликана фізичними вправами
Вживання певних продуктів, зокрема пшениці, може викликати у деяких людей свербіж та запаморочення відразу після початку тренувань. В серйозніших випадках розвиваються кропив’янка або анафілаксія, спричинена фізичним навантаженням.
Тому за кілька годин до фізичних вправ краще відмовлятись від їжі.
Синдром ентероколіту, індукованого харчовим білком (FPIES)
Цей вид відстроченої харчової алергії вважається важким станом, що спричиняє блювання та діарею. Досить часто симптоми можуть прогресувати до зневоднення та шоку, викликаних низьким тиском та поганим кровообігом.
Як і інші види харчової алергії, реакції FPIES провокуються вживанням алергенних продуктів. І хоча тригером може бути будь-яка їжа, найчастіше реакцію викликають молоко, соя та зернові. FPIES часто розвивається у немовлят, яким починають давати тверду їжу.
Еозинофільний езофагіт (EoE) — алергічне захворювання, яке викликає запалення стравоходу. Стравохід — це трубка, по якій їжа пересувається з горла до шлунку.
Дослідження показують, що основною причиною ЕоЕ є IgE-алергія або інша чутливість до білків, що містяться в харчах. Більшість людей з цим захворюванням мають в сімейному анамнезі такі алергічні розлади, як астма, алергічний риніт, атопічний дерматит або харчова алергія.
Ознаки харчової непереносимості
Дуже схожі на справжню алергію. У людини можуть початись нудота, блювота, спазми та діарея. Але до розвитку цієї недуги імунна система не залучена.
При харчовій непереносимості можна з’їсти трохи проблемної їжі. І вона не викличе реакції. Але якщо у вас справжня, IgE-опосередкована алергія, спровокувати її може навіть малесенький шматочок їжі.
Складність діагностики харчової несприйнятливості полягає в тому, що деякі люди мають чутливість лише до відповідної речовини або інгредієнту, котрі входять до складу того чи іншого продукту.
Станів, що можуть викликати симптоми, схожі на алергію, кілька.
Відсутність ферменту, який забезпечує перетравлення
Зокрема, дефіцит лактази знижуватиме здатність перетравити лактозу — основний цукор, котрий входить до складу всіх молочних продуктів. Непереносимість лактози спричиняє здуття живота, спазми та діарею.
Харчове отруєння
Іноді може імітувати алергічну реакцію. Бактерії в зіпсованому м’ясі або рибі виробляють токсини, що викликатимуть симптоми, дуже подібні до алергії.
Чутливість до харчових домішок
У деяких людей після вживання певних харчових домішок виникають реакції, схожі на алергічні. Наприклад, сульфіти, що використовуються для виготовлення сухофруктів, консервів та вина, у чутливих людей можуть викликати напади астми.
Непереносимість гістаміну
Деякі продукти, зокрема ферментовані, мають підвищений вміст природного гістаміну:
- сири;
- квашені капуста та огірки;
- оброблені м’ясні продукти — ковбаси, шинка;
- алкоголь;
- риба — тунець, сардина.
При їх вживанні люди з недостатністю ферменту ДАО, що розщеплює гістамін, відчуватимуть симптоми, схожі на алергічні. Цей стан називається непереносимістю гістаміну.
Целіакія та непереносимість глютену
Хоча цю хворобу називають алергією на глютен, вона не призводить до анафілаксії. Як і при харчовій алергії, при цьому захворюванні буває задіяна імунна система. Але ця унікальна реакція набагато складніша, ніж звичайна алергія на їжу.
Целіакію часто плутають з алергією на пшеницю або непереносимістю глютену.
Така хвороба вважається хронічною. Вона виникає при вживанні глютену — білка, котрий входить до складу хліба, макаронів, печива та багатьох інших продуктів з пшениці, ячменю або жита.
Якщо у вас целіакія і ви їсте глютеновмісні продукти, виникає імунна відповідь, яка пошкоджує поверхню тонкого кишечника. Це призводить до нездатності засвоювати названі вище страви.
Також целіакія збільшує ризик виникнення деяких ракових захворювань шлунково-кишкового тракту. Загроза розвитку онкологічних хвороб у хворих на целіакію значно зменшується при суворому дотриманні безглютенової дієти.
Алергія на їжу: фактори ризику та ускладнення
Схильність до харчових алергій мають кілька категорій людей:
- Родичі яких хворіють на астму, екзему, кропив’янку або алергічний риніт.
- Котрі мають алергію хоча б на один харчовий продукт, страждають на поліноз або екзему.
- Немовлята та діти молодші 6 років. На щастя, вони можуть перерости алергію на молоко, яйця, сою та пшеницю. Але важка алергія і реакція на горіхи та молюсків, як правило, залишаються на все життя.
- Хворі на астму. В такому випадку симптоми харчової алергії та астми виникають одночасно і мають дуже важкий перебіг.
Фактори, які можуть збільшити ризик розвитку анафілактичної реакції:
- наявність астми;
- дитячий вік;
- відстрочка використання адреналіну для зняття симптомів харчової алергії.
- наявність кропив’янки та інших шкірних симптомів.
Найгіршими ускладненнями алергії на їжу є небезпечний для життя анафілактичний шок та атопічний дерматит.
Як діагностувати харчову алергію
Найкращим методом діагностики вважається багатокомпонентний молекулярний тест АЛЕКС2, що є доступним і в Україні.
За допомогою системи штучного інтелекту RAVEN, яким оснащений тест, лікар-алерголог може визначити характер реакції пацієнта на 295 алергенних молекул та екстрактів.
Крім того, пройшовши молекулярний тест, хворий отримає спеціальний алергологічний паспорт. В ньому буде зазначена чутливість до того чи іншого продукту. А ще враховуватиметься дія інгаляційних алергенів, що викликають перехресні реакції по типу «пилок – плоди».
Профілактика алергії на їжу
Останні дослідження показали, що раннє введення в раціон потенційно алергенних продуктів запобігає розвитку алергії у дітей старшого віку. В першу чергу це стосується молока та арахісу.
Але перш ніж проводити подібні експерименти, краще порадитись з лікарем-алергологом.
Якщо ви вже маєте в анамнезі харчову алергію, найкраще уникати продуктів, що її викликають. На практиці це досить важко здійснити, адже не на всіх упаковках вказані небезпечні алергени. До того ж людина не може достеменно знати інгредієнти страв, які замовляє в ресторанах або через доставку.
Якщо ви точно знаєте, які продукти викликають алергічну реакцію, дотримуйтесь наступних правил:
- Уважно читайте етикетки на продуктах.
- Якщо у вас уже була серйозна реакція, носіть браслет з медичним попередженням на випадок, якщо вам стане погано і ви не зможете спілкуватись.
- Порадьтесь з лікарем відносно доцільності призначення дозатора адреналіну. Якщо маєте схильність до важкого перебігу алергії, можливо, вам знадобиться постійно носити пристрій з собою.
- Будьте обережні в ресторанах та кафе. Переконайтесь, що офіціант або шеф-кухар зрозуміли, що ви маєте алергію на ті чи інші продукти. Крім того, перепитайте, чи не готується їжа на поверхнях або каструлях, де можливі залишкові частки небезпечних для вас алергенів.
- Плануйте харчування на день перед виходом з дому. За необхідності візьміть безпечну їжу з собою. Якщо ви або ваша дитина не можете скуштувати десерт на святі, купіть або приготуйте ласощі самі.
Якщо харчову алергію діагностували у дитини, треба подбати про її безпеку:
- Повідомте найближчих родичів та людей, що постійно спілкуються з дитиною, про наявність проблеми. Переконайтесь, що малюк також знає про необхідність попросити допомоги у разі негативної реакції на їжу.
- Навчіть дорослих, котрі проводять час з дитиною, розпізнавати ознаки алергічної реакції.
- Складіть план дій, як піклуватись про ваше чадо, якщо у нього виникне алергічна реакція на їжу. Надайте копію плану шкільній медсестрі, вихователю чи вчителю.
Стежте, щоб малюк носив браслет з попередженням щодо необхідності медичної допомоги. В ньому мають бути перераховані симптоми алергії та викладені пояснення, як допомогти в екстреному випадку.