Алергія на картоплю? Бережіться бджіл,

3
363


або Чому томати такі алергенні

Картопля, баклажани, помідори та перець — овочі з родини пасльонових — основна їжа багатьох людей, особливо влітку. Однак у деяких випадках у людини може виникати алергія або харчова непереносимість до одного чи декількох представників цієї родини.

Що таке пасльонові

Пасльонові — це родина квіткових рослин, яка охоплює майже 3 000 видів та має латинську назву Solanaceae. Більшість пасльонових — отруйні рослини, у тому числі й беладона, вживання якої може призвести до смерті. 

Особливістю рослин родини пасльонових є те, що вони мають одночасно отруйні та їстівні частини. 

Згадаймо хоча б європейців, які намагались вживати плоди картоплі — схожі на помідори зелені ягоди — і вмирали від отруєнь. А от підземні пагони — бульби картоплі — люди вживають у всьому світі.

До пасльонових, що використовуються людиною, належать:

  • картопля,
  • помідори,
  • баклажани,
  • солодкі перці,
  • перець чілі,
  • каєнський перець,
  • ягоди годжі,
  • тютюн,
  • овочевий фізаліс або томатілло,
  • пепіно,
  • паприка – приправа зі стиглого стручкового червоного перцю.

Що являє собою алергія на пасльонові

Найчастіше із представників пасльонових алергію викликає помідор. Його основний алерген — Sola l 1 — належить до групи профілінів. 

Чутливість до нього найчастіше проявляється синдромом оральної алергії, хоча зустрічаються й випадки системних алергічних реакцій.

Профіліни обумовлюють алергію на латекс та мають перехресну реактивність із пилком злакових трав. Тому пацієнти із сенсибілізацією до пасльонових можуть мати й ці види алергії. 

Профіліни також містяться в інших продуктах, до яких можуть бути чутливі люди, сенсибілізовані до томатів. Це:

  • яблука,
  • персики,
  • груші,
  • дині,
  • ківі,
  • селера,
  • морква,
  • апельсини,
  • арахіс,
  • соя,
  • ананаси,
  • лісовий горіх (фундук),
  • гірчиця,
  • соняшники,
  • інжир.

Інший алерген помідора — Sola l 4 — є гомологом, тобто білком, спорідненим з основним алергеном берези Bet v 1. Його родич зустрічається й у картоплі та, меншою мірою, — в інших представниках родини пасльонових. 

Ці алергени також, в основному, викликають симптоми у ротоглотці, подібні до симптомів оральної алергії. 

Білки цієї групи містяться у багатьох продуктах, перелічених вище, а також у:

  • полуницях,
  • абрикосах,
  • вишнях,
  • персиках,
  • малині,
  • моркві,
  • бобах,
  • їстівних каштанах.

До них також можуть бути чутливими люди з алергією до пасльонових.

Останній білковий алерген томату — Lyc e 3 — є представником родини nsLTP.  Він не втрачає алергенні властивості навіть після суттєвого нагрівання. Тому людям, чутливим до нього, не можна вживати страви, приготовлені з томатів та інших рослинних продуктів, де є протеїни цієї групи. 

До таких продуктів належать деякі з перерахованих вище, а також:

  • виноград,
  • апельсин,
  • волоський горіх,
  • салат,
  • кукурудза,
  • пшениця,
  • спаржа.

Окрім продуктів, nsLTP міститься у натуральному латексі, а також у пилку настінниці, амброзії, полину та оливи. Тому люди, чутливі до пилку цих рослин, можуть бути чутливими й до алергенів помідору та латексу.

Алергічні реакції можуть спричиняти також отруйні глікоалкалоїди пасльонових.

Люди, чутливі до картоплі, через них також мають алергію до бджолиної отрути. 

Проте алергія до отрути пасльонових виникає вкрай рідко.

Симптоми алергії 

У людини, яка страждає на алергію до білків та отруйних глікоалкалоїдів пасльонових, незабаром після вживання овочів, що належать до цієї групи, можуть розвинутися проблеми з диханням, з’явитися висип на шкірі або екзема. 

І навіть, проте вкрай рідко, при контакті такого хворого з овочем можуть виникнути контактна кропив’янка чи ангіоневротичний набряк.

Інші симптоми охоплюють:

  • свербіж,
  • нудоту,
  • блювоту,
  • надмірне виробництво слизу,
  • біль у м’язах та суглобах. 

Як вберегтись від отрути пасльонових

Але алергенність глікоалкалоїдів не така небезпечна, як їхня отруйність. Найчастіше глікоалкалоїди пасльонових це соланін, нікотин та капсаїцин. 

Зазвичай з їстівних частин рослин до організму людини потрапляє невелика у порівнянні з розмірами тіла кількість цих речовин. 

Отруєння соланіном виникають після того, як людина з’їла позеленілі бульби картоплі, які полежали на світлі. 

Саме світло провокує синтез соланіну, а тому у підземних бульбах його зазвичай немає. Найвища концентрація алкалоїдів міститься у частинах рослин зеленого кольору: всередині рослинних стебел, у листі, незрілих плодах (томати, баклажани) чи бульбах (картопля), які люди не повинні їсти. Тому й не бажано їсти зелені недозрілі помідори.

Харчова непереносимість пасльонових

Оскільки пасльонові містять різні хімічні речовини, їхня харчова непереносимість спостерігається набагато частіше за алергію. Проте, непереносимість, як правило, має менш серйозні прояви, ніж алергія, і в більшості випадків впливає лише на травну систему.

Непереносимість овочів з родини пасльонових означає, що ці продукти не перетравлюються належним чином.

У людей, які мають непереносимість пасльонових, від народження відсутні ферменти, необхідні для перетравлення цих плодів, або кількість таких ферментів знижена.

Як наслідок, після вживання продуктів, приготованих з овочів-пасльонових, у таких осіб можуть виникати:

  • метеоризм,
  • печія,
  • нудота
  • діарея.

Діагностика та лікування

Якщо ви підозрюєте у себе алергію або непереносимість пасльонових, вам варто почати вести щоденник харчування. Для відстеження, що саме і коли ви з’їли, та які симптоми виникають після їди, зручно й доцільно використовувати програми електронного здоров’я у смартфоні, де є опція занотовування щоденних страв.

Коли вам здається, що ваш організм реагує саме на пасльонові, варто уникати вживати їх щонайменше протягом чотирьох тижнів, а потім повторно ввести у раціон, спостерігаючи, чи повернуться симптоми.

Лікар-алерголог може допомогти діагностувати алергію на пасльонові, а також відрізнити її від непереносимості цих харчових продуктів. Для цього він може використати шкірні прик-тести або молекулярний аналіз на алергени.

Чим замінити пасльонові 

Найкращий спосіб уникнути симптомів харчової алергії — відмовитись від їжі, яка її викликає. Якщо у вас алергія чи непереносимість пасльонових, ви можете замінити їх продуктами, подібними за смаком, текстурою або поживною цінністю.

Наприклад:

  • картоплю — на солодку картоплю, цвітну капусту;
  • помідори — на буряк, моркву, виноград;
  • баклажани — на гриби (у тому числі шиітаке або портобелло);
  • солодкий перець — на селеру, редис, цукіні;
  • каєнський перець — на мелений чорний або мелений білий перець;
  • паприку — на кмин, куркуму;
  • ягоди годжі — на журавлину, родзинки.

 Коли звертатися до лікаря

У деяких людей вживання пасльонових може викликати важку та небезпечну для життя алергічну реакцію, відому як анафілаксія. Такий пацієнт має звернутися за терміновою медичною допомогою та застосувати інжектор адреналіну, якщо відчуває або спостерігає будь-яку з наступних ознак: 

  • набряк обличчя, рота або горла;
  • кашель;
  • утруднене дихання;
  • біль у животі;
  • сплутаність свідомості;
  • тривожність;
  • шок;
  • зниження пульсу.

Особа, яка відчуває симптоми анафілактичного шоку, повинна негайно зателефонувати до служби екстреної допомоги.

Отже:

Найкращим способом лікування алергії або непереносимості пасльонових є тимчасове виключення цих продуктів з раціону.

Лікування передбачає також заміщення пасльонових альтернативними фруктами та овочами.

3 COMMENTS

  1. […] Люди, чутливі до пилку берези, найімовірніше, реагуватимуть і на яблука, груші, фундук, мигдаль, вишню, сливу, персики, моркву та сою і, меншою мірою, – на арахіс, селеру, моркву та картоплю.  […]

ЗАЛИШТЕ КОМЕНТАР