Алергія на каву: небезпечний не лише кофеїн

1
459


111
11

Багато людей в усьому світі вважають, що кава — найкращий ранковий напій. Він забезпечує їх організм кофеїном, який має стимулювальну дію та допомагає підготуватися до викликів, що готує день. 

Але у тих, хто має алергію до кави, реакція гіперчутливості виникає навіть при контакті із зернами. А ті, хто має непереносимість кофеїну або інших речовин у напої, відчуватимуть неприємні симптоми при його вживанні.

Поширеність реакцій та причини

Проте алергічні реакції при вживанні кави зустрічаються дуже рідко.

А от згідно з дослідженнями, проведеними у США, у декого з людей, які працюють із зеленими зернами кави, пил з них викликає алергічну реакцію. При цьому жодне з сучасних медичних видань не наводить фактів стосовно алергії внаслідок споживання кави, хоча рідкісні випадки в минулому траплялися.

Як саме проявляється алергія до кави

Істинна алергія до кави зазвичай викликає серйозні симптоми протягом перших годин після вживання напою. Прояви реакції можуть впливати на багато частин тіла і, як правило, з часом погіршуються.

Симптоми алергічної реакції на каву охоплюють: 

  • шкірні висипання, такі як кропив`янка або червоні плями на шкірі;
  • нудоту та блювоту;
  • проблеми з ковтанням; 
  • задишку або утруднене дихання; 
  • свистячий видих; 
  • спазми в животі або шлунку;
  • блідість шкіри;
  • слабкий пульс або раптове падіння артеріального тиску;
  • запаморочення або втрату свідомості.

Важкі алергічні реакції здатні призвести до анафілаксії, яка може викликати набряк горла й рота, порушень дихання та кровообігу. Анафілаксія, якщо її не лікувати, може становити загрозу життю. 

Той, хто відчуває будь-який із перелічених симптомів, повинен негайно звернутися до лікаря.

Непереносимість кави

Багато людей з непереносимістю кави вважають, що мають алергію до цього напою, і помиляються. Зазвичай симптоми, які викликає чутливість до кави, не становлять загрози життю.

До таких симптомів належать:

  • відчуття неспокою та знервованість;
  • дратівливість;
  • тривожність;
  • проблеми зі сном або безсоння;
  • розлад шлунку;
  • спазми в животі;
  • часте серцебиття або підвищений кров’яний тиск;
  • мимовільні м’язові спазми.

Симптоми непереносимості кави, як правило, зникають, коли людина перестає вживати напій.

Люди з чутливістю до кави можуть мати розлад шлунково-кишкового тракту. Окрім того, вживання напою може погіршувати симптоми певних захворювань. 

Наприклад, кава може погіршити печію та симптоми гастроезофагеальної рефлюксної хвороби (ГЕРХ). Кофеїн може впливати на пілоричний сфінктер між шлунком та дванадцятипалою кишкою, викликаючи закид жовчі в шлунок та подразнення його слизової.

Симптоми надмірної кількості кофеїну VS симптоми алергії 

Рекомендоване споживання кофеїну для дорослих обмежується 400 міліграмами (мг) на добу. Це приблизно 4 невеликих чашки домашньої кави. Якщо цей обсяг перевищено, багато людей можуть відчути неприємні симптоми. 

Люди, які регулярно не вживають кофеїн, або ті, хто має чутливість до нього, можуть відчувати симптоми навіть після відносно невеликих кількостей кофеїну, що містить одна чашка кави або чаю. 

У людини, яка не має звички до напоїв з кофеїном, реакція виникає через те, що організм, не пристосований до впливу цього алкалоїду, намагається переробити та вивести його з організму.

Вживання надмірної кількості кофеїну викликає симптоми, подібні до симптомів непереносимості. 

Крім цього, велика кількість кофеїну викликає у чутливих до нього осіб: 

  • біль у грудях;
  • прискорене серцебиття;
  • оніміння кінцівок;
  • м’язові болі;
  • задишку;
  • головні болі або мігрені;
  • марення або галюцинації;
  • холодний піт;
  • грипоподібні симптоми;
  • перепади настрою, гнів або депресію;
  • панічні атаки.

Небезпечний не тільки кофеїн 

Окрім кофеїну, побічну реакцію здатні спровокувати інші інгредієнти кави:

  •  Кавові зерна під час вирощування та транспортування можуть контактувати з пестицидами або хімічними речовинами. І будь-яка з них потенційно здатна викликати алергічну реакцію або непереносимість у деяких людей.
  • Ті, хто вживає каву з молоком або вершками, можуть відчувати реакцію на молочні продукти. 
  • Щедро підсолоджені напої можуть бути тригерами реакції на цукор. 
  • Ароматизовані сиропи також містять багато інгредієнтів, здатних спровокувати алергію або непереносимість.

Недавнє дослідження, опубліковане в Journal of Toxicology and Environmental Health, показало, що різні зразки зеленого кавового зерна були забруднені мікотоксинами, що їх виділяли грибки. Ці токсини спроможні пережити процес обсмажування, не втративши шкідливі властивості. Присутність мікотоксинів у каві викликає алергічну реакцію.

Людям, які не впевнені щодо алергії або чутливості до кави, варто вести харчовий щоденник. Для відстеження, що саме і коли ви з’їли, доцільно використовувати програми електронного здоров’я у смартфоні, де є опція занотовування щоденних страв. Тоді разом із лікарем вам буде простіше визначити, що стало ймовірною причиною неприємних симптомів.

Продукти, що їх треба виключити з раціону

Люди, які мають реакцію на каву, повинні уникати кавових зерен в усіх формах. Це включає не лише вживання в їжу, а й  уникнення контакту перед обсмаженням. 

Люди з чутливістю до кофеїну повинні уникати вживання продуктів, в яких він міститься. Це: 

  • кава;
  • різні чаї, включаючи чорний, зелений, улун, пуер і білий чай;
  • енергетичні напої;
  • деякі безалкогольні та газовані напої;
  • деякі види батончиків, у тому числі енергетичні;
  • какао;
  • шоколад.

Незначну кількість кофеїну можуть містити навіть декофеїнізовані кава або чай. Проте такої кількості може бути достатньо, аби викликати реакцію у пацієнта, чутливого до кофеїну. 

Таким людям необхідно ретельно вивчати написи на етикетках, адже кофеїн додається до багатьох продуктів, у тому числі цукерок та жуйок, та навіть вітамінів.

Деякі знеболювальні препарати також містять кофеїн. Їх слід уникати. Важливо попередити лікаря про чутливість до кофеїну перед призначенням будь-якого препарату.

Замінники кави

Тим, у кого алергія або несприйнятливість самої кави, можуть обрати як гарну альтернативу деякі чаї. Чайне листя містить менше кофеїну, ніж кавові зерна, але цілком спроможне бути джерелом енергії вранці.

Для людей, яким подобається кава, але на кого негативно впливає кофеїн, існують замінники — напої з цикорію або смажених зерен. Завдяки цим напоям можна не полишати звичку насолоджуватися певним смаженим смаком. Також заміною каві можуть стати трав’яні чаї, що не містять кофеїн. 

Проте кожен, хто після вживання кави відчуває нові симптоми або погіршення наявних, повинен звернутися до лікаря.

1 COMMENT

ЗАЛИШТЕ КОМЕНТАР