Алергія на білки молока VS непереносимість лактози – що дошкуляє саме вам?

1839


3

Алергію до білків коров’ячого молока досить часто плутають з непереносимістю лактози. Зауважимо, що це зовсім нерівнозначні поняття.

Найважливіше про алергію до білків молока

Реакція до білків коров’ячого молока є найпоширенішою харчовою алергією у немовлят і маленьких дітей. А також — у дорослих з еозинофільним езофагітом. За світовою статистикою, від 2 до 7,5 % дітей до трьох років у Європі та Америці мають саме таку алергію. Ці дані значно знижуються у дорослого населення. Тут ознаки алергії до молока має лише 1 %.

Проте, за даними Європейської академії алергології та клінічної імунології (EAACI), реальна кількість реакцій на молоко набагато перевищує число зареєстрованих випадків.

Несприйнятливість лактози: механізм виникнення

Непереносимість лактози обумовлена відсутністю або недостатньою кількістю в шлунково-кишковому тракті людини ферменту лактази. Його функція — розщеплювати лактозу (молочний цукор).

Lactose(lac)Саме лактоза робить молоко молоком. Адже у перекладі з латини lac (lactis) — «молоко». Вона забезпечує засвоєння кальцію та інших мікроелементів у кишківнику. Також лактоза відповідає за безперервний процес розмноження в ньому корисних бактерій. У нормі лактоза повинна розщеплюватись у кишківнику на глюкозу та галактозу. Потім кожен цукор засвоюються організмом незалежно один від одного.

Якщо схема розщеплення лактози в організмі людини не спрацьовує, фермент синтезується у недостатній кількості або з генетичними помилками, то молочний цукор, залишившись в початковому вигляді, надходить у товсту кишку.
Там він бродить внаслідок дії кишкових бактерій. Це призводить до утворення газів та здуття живота.

Lactose2

Як свідчить статистика, молочна несприйнятливість характерна для 10—20 % населення Західної Європи і для 90 % жителів деяких країн Азії.

Алергія — реакція імунної системи на білки молока

Алергія на білки коров’ячого молока — це захворювання, при якому імунна система людини сприймає молочний білок як алерген. У відповідь вона виділяє антитіла, що викликають алергічну реакцію.

Молоко корови містить більш ніж 25 різноманітних протеїнів, здатних викликати алергію. Реакція може виникати як на один вид молочного білка, так і на декілька одночасно.

Важливими алергенами молока є білки сироватки та казеїни. Вони містяться у тій частині молока, що зсідається під час виготовлення м’якого сиру. І ті й інші викликають алергічну сенсибілізацію через шлунково-кишковий тракт. Більшість людей, чутливих до коров’ячого молока, полісенсибілізовані одночасно до кількох казеїнових та сироваткових білків.

У хворих таким різновидом алергії буде спостерігатись реакція не лише після вживання молока. Вони реагуватимуть й на продукти, що містять похідні молока у будь-якому вигляді. Це твердий або домашній сир, кефір, йогурт, сметана, вершки, морозиво. Тобто їжа, що напряму має виготовлятись з молока.

Але ще є продукти, які містять “приховані” молочні білки. Це маргарин, молочний шоколад, цукерки, готові напівфабрикати, кондитерські, ковбасні та макаронні вироби, сухі сніданки, тощо.

Інколи зустрічається змішана реакція на білки коров’ячого молока. Тобто, у людини присутня як непереносимість лактози, так і алергія.

Симптоми реакції на білки коров’ячого молока

mit

Реакція гіперчутливості на білки молока має різноманітні прояви. Вона стосується не лише кишково-шлункового тракту (як при непереносимості лактози), а й шкірного покрову та дихальної системи.

Для такої алергії характерні симптоми:

Чому може виникати реакція на білки молока

Достеменно причини виникнення алергії до молока невідомі. Та медики все ж визначили основні чинники її появи:

  • Спадковість — наявність алергічної реакції або схильності до неї у родичів.
  • Незрілість травної та імунної систем дитини. До 2 років пухка слизова кишкового тракту дитини не здатна в повній мірі розщепити лактозу. Це призводить до потрапляння великих білкових фрагментів у кровотік, що в свою чергу провокує вироблення специфічних антитіл та виникнення активної імунної відповіді.
  • Перебіг вагітності та харчування матері під час неї. Такі фактори, як кисневе голодування плода, стрес, передчасне народження дитини, загроза переривання вагітності можуть спровокувати алергію.

Що робити, якщо ваш організм реагує на молоко

На щастя, у більшості дітей алергія до білків молока проходить без будь-яких наслідків до 5 років. Та в деяких випадках реакція гіперчутливості залишається на все життя.

Саме тому, якщо ви помічаєте будь-які зміни в своєму організмі після вживання молока, молочних чи молоковмісних продуктів, потрібно звернутись по консультацію до лікаря та пройти точну діагностику алергії. Так можна визначити напевне, за яким типом ваш організм реагує на молоко.

Найдієвішим способом уникнення реакції на молоко є дотримання безмолочної дієти. Проте іноді навіть при детальному вивченні етикетки досить складно з’ясувати, чи містить продукт молочний білок.

З іншого боку, коров’яче молоко й молочні продукти є основним джерелом білків, калорій і кальцію в раціоні немовлят і дітей молодше 2 років.

Ось чому, якщо безмолочна дієта необхідна, призначати її може лише лікар після відповідного обстеження та консультації.

molokо

Є гарна новина: на алергенність білків коров’ячого молока впливає сильне нагрівання, наприклад при випіканні. Причому казеїни є більш стійкими до нагрівання у порівнянні з білками сироватки. Але більшість дітей з алергією до білків коров’ячого молока можуть споживати термооброблену (печену) їжу, яка містить молоко.

Ті, хто такі продукти не можуть вживати, мають важчу та більш стійку алергію до коров’ячого молока.

Чого не потрібно робити, якщо ви реагуєте на молоко

Самостійні спроби замінити коров’яче молоком інших тварин можуть бути небезпечними. Адже казеїн міститься і в молоці інших парнокопитних — кіз, овець, коней, буйволів, верблюдів.

Так, молоко кози та вівці має на 80 % такий самий білковий склад, як коров’яче, і викликає перехресну реакцію у 95 % людей, чутливих до білків коров’ячого молока. Перехресна реактивність з казеїнами молока кобили та ослиці складає 20 %. Натомість буйволове або верблюже молоко, за даними EAACI, проявляє дуже низьку (<5 %) лабораторну та клінічну перехресну реактивність з коров’ячим. Тому лікар може вам його дозволити.

Що стосується білків сироватки, то вони викликають реакцію одночасно з казеїном: якщо людина чутлива до нього, то у більш як у 50 % випадків буде чутливою також до сироваткових білків бета-лактоглобуліну та альфа-лактальбуміну, що містяться у кисломолочних продуктах.

Частина з цих білків — казеїн і бета-лактоглобулін — не руйнуються при нагріванні й тому обумовлюють алергію на свіже та зварене молоко. А от альфа-лактоальбумін та бичачий сироватковий альбумін розпадаються при нагріванні.
Останній білок має відмінні від інших властивості.

Бичачий сироватковий альбумін міститься також у м’ясі. Наразі його називають одним з основних алергенів яловичини, що спричиняє перехресну реактивність між коров’ячим молоком та сирою яловичиною.

Отже,

При несприйнятливості лактози чи алергії до молочних білків з дієтою експериментувати не варто. Її можна скласти лише з лікарем, адже раціон має бути не лише безпечним, а ще й корисним.