Перехресна алергія: чому виникає, якою буває та як їй запобігти

2170


cross-allergies3

Перехресна алергія — це виникнення імунної відповіді на подібні за будовою та функціями алергенні молекули, що знаходяться в різних органічних продуктах. Не дивно, що перехресна реактивність часто спостерігається між алергенами близьких видів рослин або тварин.

Перехрести реєструються й між молекулами білків, які мають подібні функції, належать до однієї групи, але присутні у великій кількості видів, менш споріднених між собою.

Отже, маючи алергію, наприклад, до пилку одного виду рослин, людина паралельно може мати чутливість до плоду іншого представника цієї ж родини, а іноді – й інших, споріднених, родин. Це і є перехресна алергія.

Перехрести «інгаляційні алергени – їжа» та «їжа – їжа»

З високою частотою перехресні реакції на продукти розвиваються у пацієнтів з респіраторною алергією. При цьому спочатку проявляється саме реакція на повітряні алергени (пилок рослин, пилових кліщів, спори грибів, частинки шерсті й лупи тварин), які вдихають з повітрям. Потім виникає реакція на їжу, де містяться подібні білки-алергени.

Тобто, якщо у вас спостерігається синдром оральної алергії (СОА), коли ви їсте яблуко, це означає, що у вас вже є алергія до пилку берези, з яким тепер виникає перехрест.

Так відбувається тому, що

молекули респіраторних алергенів так само легко потрапляють в кров через слизові оболонки дихальних шляхів, як і харчові алергени — через слизову шлунково-кишкового тракту.

Частим симптомом перехресної алергії є СОА. Він зазвичай проявляється свербінням в порожнині рота, набряком язика й гортані; можуть виникати нудота й блювота.

Цей тип реакції важливо відрізняти від загальної харчової алергії без сенсибілізації до аероалергенів. Білки, які викликають таку алергію, термо- і ферментостійкі: не розпадаються при нагріванні і погано засвоюються ферментами кишківника.

Тому такі алергени стають причиною сенсибілізації через травний тракт, викликаючи власне харчову алергію до подібних груп білків з різних продуктів.

Ці види сенсибілізації, як правило, спричиняють системні алергічні прояви: астму, кропив’янку, набряк Квінке та інші анафілактичні реакції.

Такий тип відповіді організму на їжу, при якому вона погано засвоюється в кишківнику, характерний перш за все для маленьких дітей.

У дорослих частіше спостерігається перехресна алергія до харчових продуктів, викликана чутливістю до алергенів повітря.

Cross_ukr

 

Алерген і його команди

Розглянемо найпоширеніші групи перехресних синдромів.

“Береза — яблуко та інші кісточкові”

З людей, що мають алергію до пилку берези, 70 % реагують на горіхи, ківі, яблука й груші, моркву. А ті, у кого алергія до пилку полину, можуть відреагувати на селеру та пряні трави.

“Пилові кліщі — молюски та ракоподібні”

У пацієнтів, які реагують на пилового кліща, ймовірна алергія до його родичів-ракоподібних: молюсків, равликів, устриць.

відмінність від інших видів перехресної алергії у тому, що алергени ракоподібних термостабільні. тобто вони не втрачають алергенні властивості при нагріванні.

Цей перехрест характеризується важчими проявами алергії, такими як ангіоневротичний набряк, анафілаксія при вживанні морепродуктів (як сирих, так і термічно оброблених).

“Латекс — фрукти”

Один з незвичайних перехрестів — так званий латексно-фруктовий синдром. Йдеться про перехресну алергію до різних видів рослин, що мають в складі однакові білки.
Натуральний латекс виготовляють із соку дерев-каучоконосів. У соку інших рослин містяться подібні молекули. Тому й виникає реакція.

У людей, які страждають на алергію до латексу, може виявлятися реакція до деяких видів фруктів (ананасів, бананів) і овочів (шпинату, картоплі, помідорів).

“Альтернарія — шпинат”

Цікавим випадком перехресної реактивності є синдром “альтернарія — шпинат”. Альтернарія — гриб, високі концентрації спор якого спостерігаються з червня до жовтня. Алергію до альтернарії мають більше 20 % українців.

З’ясувалося, що спільний з альтернарією алергенний білок має шпинат. Тому людям, чутливим до альтернарії, не можна вживати цю зелень.

Втім, реакції різних людей на алергени, що викликають перехресну алергію, дуже індивідуальні. В одних випадках реакція до продуктів може проявлятися тільки в період цвітіння рослин, що викликають поліноз, в інших — цілий рік.

Тому продукти, які дають перехресну алергію з пилком, лікарі не рекомендують вживати, поки пилкових зерен багато в повітрі.

Дізнатися про те, пилок яких рослин знаходяться в атмосфері саме зараз, вам завжди допоможе алергопрогноз.

Дієта при перехресних алергічних реакціях

Якщо у вас або дитини діагностована перехресна алергія будь-якого з типів, актуальним стає дотримання спеціальної дієти. З одного боку, потрібно виключити з раціону продукти, які провокують виникнення алергії, з іншого — не допустити, щоб організм відчував брак корисних речовин.

Cr-al

У такій ситуації найважче скласти дієту для дітей, у яких діагностована алергія на молоко. Корисні речовини, що містяться в цьому продукті, незамінні для нормального розвитку дитини.

Водночас білки, подібні до молочних, містяться в телятині, яєчному білку, кисломолочних сирах і солодощах, зроблених на основі молока.

Втім, деякі діти з алергією до білків коров’ячого молока можуть вживати кип’ячене, ультрапастеризоване молоко або випічку, в приготуванні якої воно використовувалося.

Визначити наявність перехресних реакцій, розробити збалансовану й корисну дієту при будь-якій алергії може тільки лікар. І тут йому знадобиться молекулярна алергодіагностика, яка дозволяє встановити, до яких саме молекул у пацієнта є реакція.

Якщо у пацієнта сенсибілізація до термолабільних білків, які руйнуються при нагріванні, лікар може дозволити вживати продукти після термообробки. Допоможе пом’якшити симптоми очищення фруктів від шкірки й кісточок.

Трапляється і так, що перехресна алергія не розвивається зовсім. Тому перш ніж виключати продукти з раціону, скористайтеся консультацією лікаря. Він допоможе підібрати не тільки лікування, але й скласти дієту, якщо вона необхідна.

Основні перехресні реакції

Виходячи з останніх відомостей про вміст алергенних молекул в різних продуктах, вчені виділяють такі перехресні синдроми й асоціації (коли зв’язок між алергенами не такий сильний).

Між повітряними алергенами рослинного походження і харчовими продуктами

Продукти особливо не рекомендується вживати під час цвітіння рослин, що виділяють пилок, який є частиною перехресної реакції

Тип перехрестаЯк виникає
Синдром "береза — яблуко"Між пилком берези і яблуком та іншими фруктами.
Синдром "кипарис — персик"Між пилком кипариса (туї, ялівцю) й персиком
Синдром "селера — полин — спеції"Між пилком полину, селерою та спеціями.
Асоціація "полин — персик"Між пилком полину й персиком.
Асоціація "полин — айстрові"Між пилком полину й амброзії, що входять до сімейства айстрових, а також з продуктами інших рослин родини айстрових.

Наприклад, зернами соняшнику, ромашкою (у вигляді чаю, примочок або ополіскувань), медом, в якому може міститися пилок айстрових.

Тому людям, чутливим до пилку полину й амброзії, не рекомендують робити примочки з трав, наприклад календули, і приймати зазначені продукти й рослинні чаї, зокрема ромашковий.
Синдром "полин — гірчиця"Між пилком полину й гірчицею.
Асоціація "амброзія — диня — банан"Між пилком амброзії, динею та бананом.
Асоціація "лобода — диня"Між пилком лободи й динею.

Між повітряними алергенами тваринного походження, грибами і харчовими алергенами

Тип перехрестаЯк виникає
Синдром "альтернарія — шпинат"При вживанні шпинату у людей, чутливих до спорів гриба альтернарії, також — при вживанні соусів або сирів, які містять грибні компоненти.
Синдром "кліщі — креветки"Між пиловими кліщами та морепродуктами.
Синдром "кіт — свинина"Між частинками епідермісу, хутра, слини кішок та свининою.
Синдром "птах — яйце"Люди, які знаходяться в контакті з птахами, в тому числі папугами, канарками, можуть мати алергію на яйця і м'ясо птиці, зокрема курячі.

Детальніше про перехресні синдроми та їхні прояви читайте тут.