Перехресна алергія: чому виникає, якою буває та як їй запобігти

7
960


cross-allergies3

Перехресна алергія — це виникнення імунної відповіді на подібні за будовою та функціями алергенні молекули, що знаходяться в різних органічних продуктах. Не дивно, що перехресна реактивність часто спостерігається між алергенами близьких видів рослин або тварин.

Перехрести реєструються й між молекулами білків, які мають подібні функції, належать до однієї групи, але присутні у великій кількості видів, менш споріднених між собою.

Отже, маючи алергію, наприклад, до пилку одного виду рослин, людина паралельно може мати чутливість до плоду іншого представника цієї ж родини, а іноді – й інших, споріднених, родин. Це і є перехресна алергія.

Перехрести «інгаляційні алергени – їжа» та «їжа – їжа»

З високою частотою перехресні реакції на продукти розвиваються у пацієнтів з респіраторною алергією. При цьому спочатку проявляється саме реакція на повітряні алергени (пилок рослин, пилових кліщів, спори грибів, частинки шерсті й лупи тварин), які вдихають з повітрям. Потім виникає реакція на їжу, де містяться подібні білки-алергени.

Тобто, якщо у вас спостерігається оральний алергічний синдром, коли ви їсте яблуко, це означає, що у вас вже є алергія до пилку берези, з яким тепер виникає перехрест.

Так відбувається тому, що молекули респіраторних алергенів так само легко потрапляють в кров через слизові оболонки дихальних шляхів, як і харчові алергени — через слизову шлунково-кишкового тракту.

Частим симптомом перехресної алергії є оральний синдром. Він зазвичай проявляється свербінням в порожнині рота, набряком язика й гортані; можуть виникати нудота й блювота.

Цей тип реакції важливо відрізняти від загальної харчової алергії без сенсибілізації до аероалергенів. Білки, які викликають таку алергію, термо- і ферментостійкі: не розпадаються при нагріванні і погано засвоюються ферментами кишківника.

Тому такі алергени стають причиною сенсибілізації через травний тракт, викликаючи власне харчову алергію до подібних груп білків з різних продуктів.

Ці види сенсибілізації, як правило, спричиняють системні алергічні прояви: астму, кропив’янку, набряк Квінке та інші анафілактичні реакції.

Такий тип відповіді організму на їжу, при якому вона погано засвоюється в кишківнику, характерний перш за все для маленьких дітей.

У дорослих частіше спостерігається перехресна алергія до харчових продуктів, викликана чутливістю до алергенів повітря.

Cross_ukr

 

Алерген і його команди

Розглянемо найпоширеніші групи перехресних синдромів.

“Береза — яблуко та інші кісточкові”

З людей, що мають алергію до пилку берези, 70 % реагують на горіхи, ківі, яблука й груші, моркву. А ті, у кого алергія до пилку полину, можуть відреагувати на селеру та пряні трави.

“Пилові кліщі — молюски та ракоподібні”

У пацієнтів, які реагують на пилового кліща, ймовірна алергія до його родичів-ракоподібних: молюсків, равликів, устриць.

На відміну від інших видів перехресної алергії, алергени ракоподібних термостабільні, тобто не втрачають алергенні властивості при нагріванні.

Цей перехрест характеризується важкішими проявами алергії, такими як ангіоневротичний набряк, анафілаксія при вживанні морепродуктів (як сирих, так і термічно оброблених).

“Латекс — фрукти”

Один з незвичайних перехрестів — так званий латексно-фруктовий синдром. Йдеться про перехресну алергію до різних видів рослин, що мають в складі однакові білки.
Натуральний латекс виготовляють із соку дерев-каучоконосів. У соку інших рослин містяться подібні молекули, тому виникає реакція.

У людей, які страждають алергією до латексу, може виявлятися реакція до деяких видів фруктів (ананасів, бананів) і овочів (шпинату, картоплі, помідорів).

“Альтернарія — шпинат”

Цікавим випадком перехресної реактивності є синдром “альтернарія — шпинат”. Альтернарія — гриб, високі концентрації спор якого спостерігаються з червня до жовтня. Алергію до альтернарії мають більше 20 % українців.

З’ясувалося, що спільний з альтернарією алергенний білок має шпинат. Тому людям, чутливим до альтернарії, не можна вживати цю зелень.

Втім, реакції різних людей на алергени, що викликають перехресну алергію, дуже індивідуальні. В одних випадках реакція до продуктів може проявлятися тільки в період цвітіння рослин, що викликають поліноз, в інших — цілий рік.

Тому продукти, які дають перехресну алергію з пилком, лікарі не рекомендують вживати, поки пилкових зерен багато в повітрі.

Дізнатися про те, пилок яких рослин знаходяться в атмосфері саме зараз, вам завжди допоможе алергопрогноз.

Дієта при перехресних алергічних реакціях

Якщо у вас або дитини діагностована перехресна алергія будь-якого з типів, актуальним стає дотримання спеціальної дієти. З одного боку, потрібно виключити з раціону продукти, які провокують виникнення алергії, з іншого — не допустити, щоб організм відчував брак корисних речовин.

Cr-al

У такій ситуації найважче скласти дієту для дітей, у яких діагностована алергія на молоко. Корисні речовини, що містяться в цьому продукті, незамінні для нормального розвитку дитини.

Водночас білки, подібні до молочних, містяться в телятині, яєчному білку, кисломолочних сирах і солодощах, зроблених на основі молока.

Втім, деякі діти з алергією до білку коров’ячого молока можуть вживати кип’ячене, ультрапастеризоване молоко або випічку, в приготуванні якої воно використовувалося.

Визначити наявність перехресних реакцій, розробити збалансовану й корисну дієту при будь-якій алергії може тільки лікар. І тут йому знадобиться молекулярна алергодіагностика, яка дозволяє встановити, до яких саме молекул у пацієнта є реакція.

Якщо у пацієнта сенсибілізація до термолабільних білків, які руйнуються при нагріванні, лікар може дозволити вживати продукти після термообробки. Допоможе пом’якшити симптоми очищення фруктів від шкірки й кісточок.

Трапляється і так, що перехресна алергія не розвивається зовсім. Тому перш ніж виключати продукти з раціону, скористайтеся консультацією лікаря. Він допоможе підібрати не тільки лікування, але й скласти дієту, якщо вона необхідна.

Основні перехресні реакції

Виходячи з останніх відомостей про вміст алергенних молекул в різних продуктах, вчені виділяють такі перехресні синдроми й асоціації (коли зв’язок між алергенами не такий сильний).

Між повітряними алергенами рослинного походження і харчовими продуктами

Продукти особливо не рекомендується вживати під час цвітіння рослин, що виділяють пилок, який є частиною перехресної реакції

Тип перехрестаЯк виникає
Синдром "береза — яблуко"Між пилком берези і яблуком та іншими фруктами.
Синдром "кипарис — персик"Між пилком кипариса (туї, ялівцю) й персиком.
Синдром "селера — полин — спеції"Між пилком полину, селерою та спеціями.
Асоціація "полин — персик"Між пилком полину й персиком.
Асоціація "полин — айстрові"Між пилком полину й амброзії, що входять до сімейства айстрових, а також з продуктами інших рослин родини айстрових.

Наприклад, зернами соняшнику, ромашкою (у вигляді чаю, примочок або ополіскувань), медом, в якому може міститися пилок айстрових.

Тому людям, чутливим до пилку полину й амброзії, не рекомендують робити примочки з трав, наприклад календули, і приймати зазначені продукти й рослинні чаї, зокрема ромашковий.
Синдром "полин — гірчиця"Між пилком полину й гірчицею.
Асоціація "амброзія — диня — банан"Між пилком амброзії, динею та бананом.
Асоціація "лобода — диня"Між пилком лободи й динею.

Між повітряними алергенами тваринного походження, грибами і харчовими алергенами

Тип перехрестаЯк виникає
Синдром "альтернарія — шпинат"При вживанні шпинату у людей, чутливих до спорів гриба альтернарії, також — при вживанні соусів або сирів, які містять грибні компоненти.
Синдром "кліщі — креветки"Між пиловими кліщами та морепродуктами.
Синдром "кіт — свинина"Між частинками епідермісу, хутра, слини кішок та свининою.
Синдром "птах — яйце"Люди, які знаходяться в контакті з птахами, в тому числі папугами, канарками, можуть мати алергію на яйця і м'ясо птиці, зокрема курячі.

Детальніше про перехресні синдроми та їхні прояви читайте тут.

7 COMMENTS

  1. […] Якщо у вас алергія на цибулю, ви також можете бути чутливими до продуктів, рослин та речовин, що містять білки, схожі з цибулевими. Це явище відоме як перехресна алергія. […]

ЗАЛИШТЕ КОМЕНТАР