Діти зі стійкою алергією на коров’яче молоко нижчі на зріст і важать менше, ніж однолітки

1459


Діти, у яких спостерігається алергія на білки коров’ячого молока, нижчі та важать  менше, ніж їх однолітки, які мають алергію на арахіс або лісові горіхи, й ця диспропорція зберігається в ранньому підлітковому віці. Результати тривалого дослідження, що нещодавно були опубліковані онлайн, вважаються першими, що характеризують схеми росту дітей зі стійкою харчовою алергією від раннього дитинства до підліткового віку.

Дослідники, які вивчали питання росту дітей із алергією до білків коров’ячого молока, вважають, що кількість даних про характер зростання дітей з харчовою алергією залишається невеликою. Наприклад, є незрозумілим, як ці тенденції росту в підсумку впливають на те, наскільки високими будуть такі діти й скільки важитимуть у дорослому віці. 

Результати науковців Дитячої національної лікарні (Вашингтон, США) дозволяють припустити, що молоді люди зі стійкою алергією до коров’ячого молока можуть не досягти повного потенціалу росту.

За даними американських Центрів контролю та профілактики захворювань, у 1 з 13 дітей у США виявляється харчова алергія на молоко, яйця, рибу, молюсків, пшеницю, сою, арахіс та лісові горіхи — продукти, що викликають найбільш серйозні алергічні реакції.

Оскільки харчові алергії, що можуть бути небезпечними для життя, не мають іншого лікування, крім уникнення алергену, більшість людей з такою недугою просто виключають один або декілька причинних продуктів з раціону.

Методика та висновки 20-річного експерименту

Група дослідників з різних університетів США вивчила історії хвороби дітей з діагнозом стійкої опосередкованої імуноглобуліном Е алергії на коров’яче молоко, арахіс або лісові горіхи. Як критерії використовувались:

  • клінічні симптоми;
  •  рівень специфічного IgE у крові;
  •  шкірні проби;
  •  проблеми з харчуванням. 

Щоб потрапити у дослідження, дитина мала зробити принаймні один клінічний візит протягом трьох визначених періодів з 2 до 12 років. Під час візитів зріст та вага дітей вимірювались й зберігались у вигляді, доступному дослідникам. Діти, у яких була діагностована алергія на коров’яче молоко, мали повністю вивести його з раціону.

З листопада 1994 р. по березень 2015 р. в дослідження було включено 191 дитину. З них 111 мали алергію до білків коров’ячого молока, 80 — чутливість до горіхів. Всього ці діти 1186 разів відвідали лікарів у віці від 2 до 12 років. 

Серед дітей з алергією на коров’яче молоко хлопчики складали 61 %. Серед дітей з алергією на арахіс / лісові горіхи — 51,3 %.

Діти з алергією на коров’яче молоко були нижчі на зріст. Причому різниця у рості була вираженішою у віці 5—8 та 9—12 років. 

У 53 підлітків, клінічні дані яких були зібрані після 13 років, різниця у вазі та рості була ще помітнішою. 

Треба брати до уваги й інші фактори, здатні вплинути на відставання таких дітей у зростанні:

  • у них часто виникають множинні харчові алергії та інші стани, наприклад астма;
  •  вони зазвичай обмежені в інших поживних продуктах, не тільки в молочних.

Проте, разом із розвитком науки та розумінням природи алергії до білків коров’ячого молока покращуються й способи боротьби з такою харчовою алергією. 

Зокрема:

  • до раціону дітей, у яких алергію виявлено у ранньому віці, молоко вводиться у випічці, де після термічної обробки деякі його білки втрачають алергенні властивості;

  •  доступний більш широкий вибір продуктів, що не містять алергенів;
  •  покращується розуміння харчових проблем, пов’язаних з алергією.

Більшість дітей переростають алергію на коров’яче молоко в ранньому дитинстві.  У дітей, які її не переросли, є ризик відставання у рості. Майбутні наукові дослідження повинні зосередитись на глибшому розумінні цього явища.