Люди з алергією на арахіс можуть спокійно їсти лісові горіхи,

0 1 370

 але близько 40 відсотків уникають цього

Нова стаття в науковому журналі Американського коледжу алергії, астми та імунології (ACAAI) стверджує:  більшість пацієнтів, у кого діагностована алергія на арахіс, можуть безпечно їсти лісові горіхи. Однак майже 40 % таких осіб з різних причин добровільно уникають усіх видів горіхів. Найпоширеніша причина —  потенційний ризик перехресної алергічної реакції.

Перебіг та висновки експерименту

Результати дослідження показали, що майже 90 % людей, які страждають алергією на арахіс, потенційно могли нормально переносити мигдаль, але 33 % з цієї групи віддали перевагу суворому уникненню будь-яких горіхів — через страх алергічної реакції. 

Найпоширенішою причиною уникнення всіх видів горіхів була мінімізація ризику перехресного контакту. Це може статися, коли їжа готується з чимось чи поблизу чогось, що містить алерген. Кухонні інструменти, такі як ножі або ложки, також можуть сприяти перехресному контакту, якщо використовуються для змішування декількох продуктів.

З 258 зареєстрованих у дослідженні людей, хворих на алергію до арахісу:

  •  споживали всі види горіхів — 37 %;
  • споживали деякі, але не всі, — 24 %;
  • зовсім не споживали горіхи — 39 %. 

Зі 100 пацієнтів, які уникали усіх горіхів:

  • рівно половина повідомили, що відчувають страх перехресного контакту;
  •  стверджували, що просто не мають бажання споживати будь-які  горіхи, — 16 %;
  •  не вживають горіхи через молодий вік — 13 %;
  •  не вживають горіхи через велику ймовірність виникнення алергії —12 %.

Було виявлено, що люди з алергією до арахісу, які вживають продукти із запобіжним маркуванням, частіше обирають їжу з горіхами у порівнянні з тими, хто не користується продуктами із маркуванням. 

Застережне  маркування надає відомості на кшталт: “може містити”, “оброблені у приміщенні, де також обробляється” або “зроблене на обладнанні з”. З такими написами також часто зазначають перелік інгредієнтів. Ця інформація добровільно надається виробниками, але маркування не вказує напряму, безпечно вживати продукт чи ні.

З учасників дослідження 37 % тих,  в кого встановлена алергія на арахіс, вживали продукти з маркуванням, а 63 % повідомили, що просто повністю уникають усіх продуктів із застережною інформацією. 

Люди, які страждають алергією на арахіс, повинні знати, що вживання деяких, якщо не всіх горіхів, може бути для них безпечним і зробити внесок у поживне харчування. 

Висновок

Американські дослідники зазначають: безумовне уникання харчових продуктів із застережним маркуванням може надто обмежувати раціон людей з алергією на арахіс. Якщо ви страждаєте на будь-яку харчову алергію, вживання певних продуктів маєте обговорювати зі своїм алергологом, створюючи таким чином власну дієту.

Коментарі
Loading...