Алергія на амброзію не приходить сама

Від алергії на амброзію потерпає більше третини усіх українців, хворих на поліноз. Цей пилок – сезонний алерген номер два у нашій країні після пилку злакових трав.

Часто алергія на амброзію означає й алергію на пилок інших рослин та їжу.

Цвіте амброзія з кінця липня до перших приморозків. У Південній Україні пилок цієї рослини може з’являтись у повітрі вже всередині липня.

Поширеність амброзії в Україні

Амброзія — рослина, не властива європейському континенту. Її батьківщиною є Америка, де наразі росте до 50 видів цієї рослини. Один з них — гігантська амброзія — може сягати три метри у висоту.

У Європу були занесені декілька видів амброзії, найпоширенішим з яких є амброзія полинолиста (Ambrosia artemisiifolia). За останні майже п’ятдесят років площі, на яких росте амброзія, зросли у нашій країні у тридцять п’ять разів і тепер амброзія реєструється у всіх її регіонах.

Амброзія була завезена до України кількома шляхами та у різні роки.

  • Відомий німецький фармацевт Кріккер вирощував амброзію в Дніпропетровській області України як лікарську рослину (замінник хініну та антигельмінтний засіб) в 1914 році. 
  • У Київській області амброзію вперше зареєстрували у 1925 році.
  • До Східної України амброзія була занесена армією генерала Денікіна разом із насінням люцерни у 20-ті роки ХХ століття. Потім цей бур’ян поширився в Запорізькій, Донецькій та Луганській областях.
  • У 1946 році, коли перша партія пшениці була відправлена до СРСР з США за програмою ленд-лізу. Одним із портів, куди приїжджала американська пшениця, була Одеса, і тепер у цьому регіоні реєструється чи не найбільша кількість пилку амброзії впродовж сезону.
  • Іншим таким портом був Краснодар. І тому з Краснодарського краю амброзія активно зайшла на територію Південно-східної України. Відбулось це ще у 50-60-ті роки минулого сторіччя.
  • Ще одним джерелом проникнення амброзії в Україну була Паннонська або Тисо-Дунайська низовина. На її території в основному розташована Угорщина, знана заростями амброзії, а також — Словаччина, Румунія, Хорватія та Закарпатська область України. Тому там також спостерігаються високі концентрації амброзійного пилку.

Втім, найбільше амброзією забруднений східний регіон країни. За статистикою Держпродспоживслужби України, найбільші площі Ambrosia artemisiifolia займає у Донецькій, Запорізькій, Миколаївській, Херсонській, Кіровоградській та Дніпропетровській областях. 

Розповсюдження амброзії на іншу територію України – з південного сходу на північний захід – відбувається автомобілями та залізницею: ними насіння соняшника, забруднене амброзією, транспортується по всій Україні.

Разом із колегами з Фінляндії українські вчені створили карту розповсюдження амброзії для України. На ній видно, що пилок Ambrosia знаходиться впродовж сезону від 50 (2 доби) і до більш як 1000 годин (42 доби) в атмосфері різних регіонів України в причинно-значущих концентраціях. 

амброзия карта

Це концентрації пилку, які повинна вдихнути людина, щоб у неї з’явились симптоми алергії. Для амброзії така концентрація становить 10 пилкових зерен на кубометр повітря та вище.

Алергени амброзії та перехресні реакції

Головний алерген амброзії, який є маркером чутливості до неї, — Amb a 1. Але у нього спостерігається висока перехресна реактивність з алергенами полину

І тому 40 % українців, сенсибілізованих до пилку амброзії, чутливі також до пилку полину. Такі люди можуть бути чутливими й до пилку хрестоцвітих, зокрема рапсу.

Вважається, що алергію до пилку полину людина має й тоді, коли вона чутлива до алергену амброзії Amb a 9. Чутливість же до інших алергенів амброзії (Amb a 4 та Amb a 6) може вказувати на алергію до пилку настінниці.

А от сенсибілізація до Amb a 10 означає, що пацієнт може бути чутливим також до пилку полину, берези, оливи та тимофіївки.

Ще один алерген амброзії — Amb a 8 — викликає чутливість людини до пилку соняшника та продуктів, зроблених із нього. Вона проявляється синдромом оральної алергії

До соняшника чутливі й пацієнти, сенсибілізовані до стійкого білка амброзії Amb a 6. Оральні симптоми у такої людини викликатимуть чаї та продукти з вмістом полину, ромашки, календули, пижма, що разом з амброзією належать до родини айстрових.

Інструментом, який допоможе визначити, до якого з білків амброзії, полину чи харчових алергенів сенсибілізовані саме ви, є тест АЛЕКС. Його діагностична панель включає близько 300 алергенних екстрактів та молекул та охоплює 99,9% всіх відомих алергенів. 

Результати тесту ви можете отримати у сертифікованій лабораторії в Україні за три дні, проте точний діагноз на їх основі вам може встановити лише лікар.

А от бути в курсі, пилок саме яких алергенів і у яких концентраціях знаходиться у повітрі, вам завжди допоможе алергопрогноз на сайті allergy.org.ua.

ЗАЛИШТЕ КОМЕНТАР