Алергія на насіння соняшнику поєднується з алергією на полин та амброзію

0
76


Як і алергія на мак, алергія на насіння соняшнику зустрічається рідко. Але у чутливих до нього людей може виникнути перехресна реакція на білки багатьох інших рослин. 

Алергенні білки соняшникових зернят

Ця особливість пояснюється вмістом в соняшниковому насінні специфічних алергенних білків. А саме:

Hel а 1 – основний алерген, який належить до інгаляційних. Це означає, що він міститься не лише у насінні соняшника, а ще у його пилку. Людина, чутлива до цього алергену, може перехресно реагувати на пилок інших рослин родини айстрових, до яких належать соняшник, а також полин та амброзія. Перехресна реактивність Hel а 1 саме з алергенами пилку полину вже підтверджена клінічно.
Hel а 2 — профілін, який міститься й у пилку соняшника та є одним з найпоширеніших видів алергенних білків рослин. Профіліни знаходяться у кожній клітині рослини, і 75% цих сполук подібні за структурою навіть у представників неспоріднених видів.

Через це людина, чутлива до профіліну певного виду рослин, може мати алергію до профлінів інших — як у харчових продуктах, так і у пилку. Саме профіліни — одні з основних винуватців синдрому “пилок-плоди”.

Hel а 3 — білок-переносник ліпідів (Lipid Transfer Protein — LTP), і це виключно харчовий алерген. Алергія на LTP має особливо важкі прояви й часто зустрічається в Середземномор’ї.

При цьому основним сенсибілізувальним алергеном зазвичай є персиковий LTP. Як правило, білки-переносники ліпідів зберігають алергенні властивості при приготуванні їжі та у процесі травлення.

2S альбумін, багатий на метіонін та білки запасу. Особливістю останніх є надзвичайна стійкість, завдяки якій вони не руйнуються ані під час травлення, ані під час кулінарної обробки. 

Стійкість альбумінів та білків LTP робить їх особливо небезпечними алергенами, здатними викликати анафілаксію. І анафілактична відповідь на вживання насіння соняшника вже була зареєстрована клінічно

Перехресні алергени

Так само клінічно підтверджена й реакція на соняшникові зернята у людей, які чутливі до пилку соняха. 

Серед потенційних перехресних алергенів, окрім згадуваних вище полину та амброзії, також інші айстрові: пилок та корінь цикорію, пилок нагідок, ромашки, кульбаби, чорнобривців, хризантеми тощо.

Але найсильніша перехресна реакція виникає між алергенами пилку соняшнику та полину.

Перехресна алергія на рослини, які не є членами родини айстрових, може з’явитися через вміст у соняшникових зернятах профіліну. Він може стати причиною гіперчутливості до пилку оливи та переліски багаторічної (Mercurialis perennis). 

Також гіперчутливі до соняшникових зернят люди можуть мати алергію на горіхи та/або насіння інших видів, наприклад арахіс або волоський горіх.

Як проявляється алергія на насіння соняшнику

Реакції на білки насіння можуть виникати через кілька годин після його вживання, посилюватися фізичними вправами або одночасним прийманням ацетилсаліцилової кислоти. 

Повідомлялося й про випадки алергії на пилок через вміст пилку у зразках насіння.

Симптоми алергічної реакції на соняшник можуть мати як легкий, так і важкий ступінь. Прояви охоплюють:

Ризик алергії на соняшникове насіння підвищується, якщо на неї хворіє хтось із членів родини. 

Діагностика та лікування алергії до зернят

Діагностується алергія на насіння соняшнику за допомогою аналізу крові на специфічні імуноглобуліни IgE. Але найточнішу інформацію дасть молекулярний тест ALEX, який визначить, на які саме білки або їх групу реагує пацієнт. 

Результати тесту допоможуть лікареві правильно підібрати дієту для таких пацієнтів, адже саме уникнення причинних алергенів є найдієвішим способом лікування симптомів алергії.

Якщо у вас алергія на білки LTP або альбуміни, лікар-алерголог може призначити й користування дозатором адреналіну – для невідкладної допомоги при анафілаксії. 

Навіть якщо ваші симптоми алергії до соняшнику були незначними в минулому, немає жодної гарантії, що наступного разу реакція не буде серйознішою. 

Дозатор адреналіну може врятувати ваше життя, навіть якщо інколи його носіння здається обтяжливим.

При легких проявах алергії на соняшник подолати симптоми можуть антигістамінні препарати.

Яких продуктів уникати про алергії на зернята соняшника

Окрім того, людям з алергією на соняшникове насіння варто бути обережними з багатьма продуктами або зовсім їх уникати:

  • Соняшникова олія. З одного боку, вміст у ній алергенних білків є надзвичайно низьким або взагалі нульовим. З іншого – навіть незначної їх кількості може бути достатньо, аби викликати реакцію у чутливих осіб. При цьому особливо небезпечна олія холодного віджиму. Водночас соняшникова олія може бути безпечною, якщо пройшла ретельну обробку, яка знешкодила алергенні білки. Про ті види соняшникової олії, які можна вживати саме вам, розповість лікар-алерголог.
  • Продукти, які можуть містити соняшникове насіння, наприклад, хліб, халва, гранола чи крупи. Зокрема, можливе виникнення алергічної реакції після вживання цілозернового хліба. Це пов`язане з надзвичайною стійкістю алергенних білків соняшника, про що ми згадували вище: вони не розпадаються навіть при температурі до +200°C через годину випікання.
  • Кулінарні олії. Соняшникова олія може додаватися до інших, тому обов’язково перевіряйте написи на етикетках. 
  • Косметичні засоби. Олія насіння соняшнику є поширеним інгредієнтом багатьох косметичних засобів та засобів особистої гігієни — шампунів, лосьйонів та інших. 
  • Корм для птахів та тварин. Насіння соняшнику — улюблена їжа багатьох птахів. Додають його також у корм для тварин. Якщо у вас є домашня птиця або ви контактуєте з кормом, що містить насіння соняшнику, слід запитати лікаря, чи безпечно це для вас.

ЗАЛИШТЕ КОМЕНТАР