Харчова алергія на пшеницю, індукована фізичним навантаженням

0 2 646

Однією з форм алергії є реакція на пшеницю, коли після її вживання людина зазнає фізичних навантажень. Такі реакції — харчова алергія (анафілаксія) до пшениці, індукована фізичним навантаженням (АІФН), — зазвичай вперше виникають в юнацькому або дорослому віці.

Викликати харчову анафілаксію, індуковану фізичними навантаженнями, може будь-який харчовий алерген.

Перелік продуктів, які найчастіше є тригерами АІФН:

  • пшениця,
  • молюски,
  • фрукти,
  • молоко,
  • селера,
  • риба.

Однак найпоширеніші випадки, коли симптоми цього виду алергії виникають внаслідок вживання пшениці.

АІФН

Оскільки більшість пацієнтів у звичайних умовах добре переносять цей продукт, а фізичні вправи — не єдиний фактор виникнення АІФН, діагностика захворювання ускладнюється.

Омега-5-гліадин — білок — один зі складників пшеничного глютену, що становить 3-6 % всієї фракції глютену, визнаний основним алергеном пшениці. Наразі тест на специфічні IgE глютену є доступним і для українських пацієнтів.

Згідно з результатами дослідження, описаного в журналі Allergy and Clinical Immunology, усі 132 дорослих пацієнти, що брали в ньому участь, мали клінічну історію алергічних реакцій до пшениці з позитивним IgE до гліадину омега-5.

З тих пацієнтів, що пройшли аналіз на алергію до інших зернових культур, у понад двох третин відзначений позитивний результат до жита і у близько третини — до ячміню та вівса.

Хоча у 80 % проявів АІФН супутнім фактором були саме фізичні вправи, у 25 % пацієнтів тригером виступив алкоголь, у 9 % — нестероїдні протизапальні знеболювальні засоби, і в 5 % — тепло.

Чи допоможе дієта

Що стосується лікування, то єдиної поради стосовно дієти для всіх пацієнтів з АІФН, пов`язаною із пшеницею, не існує.

Безглютенова дієта та відмова від уживання пшениці в поєднанні з фізичними вправами є найбільш доцільним способом уникнути реакцій на білки глютену. Але третина пацієнтів має алергічні реакції попри дотримання цих рекомендацій. Це пов’язано з тим, що деякі харчові продукти все ж таки можуть містити сліди глютену.

Тому за найменшої підозри, що ви — у групі ризику виникнення анафілаксії, яка залежить від харчових продуктів та індукована фізичними навантаженнями, звертайтесь до лікаря. Він підбере правильну дієту та розробить тактику профілактики АІФН на фоні точної діагностики причин вашої алергії.

Коментарі
Loading...