Що таке целіакія, або Чому безглютенова дієта може бути небезпечною

0 4 023

Один із різновидів харчової несприйнятливості — непереносимість глютену (клейковини).

Говорячи про неї, лікарі і пацієнти часто мають на увазі целіакію: хворобу, коли окремі молекули білків пшениці (глютенів) викликають у пацієнтів імунну відповідь.

Але сучасні фахівці вважають, що целіакія і непереносимість глютену — різні стани. Про все у свій час.

Механізм виникнення целіакії

Глютени виявлені у пшениці та в таких її різновидах, як спельта, камут і тритикале; ще в ячмені, житі та у деяких різновидах вівса.

Потрапляючи до організму людини, молекули глютенів занадто щільно зв’язуються з рецепторами клітин слизової кишківника. Цей зв’язок активує імунну систему і стимулює вироблення білків-антитіл.

tsialkiya_ukr

У тонкому кишківнику такі антитіла викликають запальну реакцію, що може призвести до укорочення ворсинок кишківника. Тому поживні речовини у кишківнику хворих на целіакію засвоюються гірше, часто у них може розвинутися анемія.

Діагностується це захворювання у людей з генетичною схильністю незалежно від віку.

Згідно зі статистикою, непереносимістю глютену сьогодні страждає близько 1 % населення Землі. А ось американські індіанці є носіями генів целіакії в 90 % випадків.

Симптоматика целіакії

Класичні симптоми целіакії — бліді, рідкі та об’ємні випорожнення з неприємним запахом, втрата ваги або відсутність набору ваги у дітей.

целіакія

Інші симптоми, які відзначають найчастіше:

  • біль в животі (в тому числі відчуття печії у верхній його частині);
  • нудота і блювота;
  • здуття живота, відчуття переповненості шлунка;
  • закреп;
  • діарея;
  • втома;
  • оніміння рук і ніг;
  • м’язові судоми і біль в суглобах;
  • головний біль, запаморочення;
  • нездужання, занепад сил;
  • сплутаність свідомості;
  • екзема;
  • почервоніння або припухлість язика.

Ускладненнями целіакії можуть бути:

  • непереносимість лактози, яка перестає засвоюватися кишківником;
  • кишкові кровотечі;
  • звуження просвіту кишківника;
  • його непрохідність або кишкова лімфома (ракова пухлина);
  • аутоімунний тиреоїдит (захворювання щитовидної залози);
  • виразки на слизовій рота;
  • цукровий діабет.

Чим несприйнятливість глютену відрізняється від целіакії

Непереносимість глютену без целіакії — це захворювання, механізми якого поки погано вивчені, але воно не дає таких ускладнень, як целіакія.

Діагноз «непереносимість глютену» ставиться методом виключення: тобто пацієнт погано засвоює продукти, що містять глютен, але лікар виключив у нього целіакію та алергію на пшеницю.

При несприйнятливості глютену лікар може дозволити їсти деякі продукти з ним, вживаючи які пацієнт почувається добре.

Також, на відміну від алергії на глютен або целіакію, непереносимість глютену не несе небезпеки життю.

Однак різноманітність і неспецифічність симптомів цього захворювання істотно ускладнюють його діагностику. Тому такі діагнози, як «непереносимість глютену» і «целіакія», може поставити тільки лікар.

І тільки фахівець може призначити лікування, спочатку зробивши тест молекул крові пацієнта до відповідних антитіл.

Методи діагностіки целіакії

Такі аналізи прості, дуже точні й доступні за ціною. Один з найбільш популярних скринінгів — на антитіла класу IgG до тканинної трансглютамінази (anti-tissue transglutaminase IgG, tTG IgG).

Визначаються також антитіла до гліадину (найпоширеніший з глютенів). Найбільш сучасним є тест, що визначає антитіла до дезамінованих пептидів гліадину і пов’язаної з ними тканинної трансглютамінази.

Але тільки на підставі тестів на антитіла діагноз «целіакія» поставити не можна.

Коли аналіз на антитіла позитивний, пацієнт звертається до гастроентеролога. Той проводить біопсію тонкого кишечника (береться проба тканини) або ендоскопію, для якої пацієнт ковтає тонку трубку з камерою. Ці методи, особливо біопсія, дозволяють відстежити зміни структури ворсинок кишечника, властиві целіакії.

Принципи безглютенової дієти

Основна частина лікування несприйнятливості глютену або целіакії — довічна безглютенова дієта: з раціону повністю виключаються продукти, що містять пшеницю, жито, ячмінь і овес.

Хворим на целіакію дозволені: м’ясо, риба, птиця, овочі, фрукти, яйця і молочні продукти, рис, бобові, гречка, кукурудза.

Важливо пам’ятати, що, дотримуючись безглютенової дієти, потрібно також уникати продуктів, в яких міститься так званий прихований глютен. Він використовується у промисловому виробництві продуктів харчування як компонент харчових добавок, стабілізаторів, барвників або емульгаторів. Глютеном можуть бути забруднені прилавки булочних, обробні дошки, кухонні прилади.

глютен+ukr

Прихований глютен найчастіше міститься у:

  • ковбасах, сосисках;
  • м’ясних і рибних напівфабрикатах та консервах;
  • пастах і соусах;
  • морозиві, йогуртах;
  • майонезах і маргаринах;
  • концентрованих сухих супах і бульйонних кубиках;
  • деяких видах розчинних чаю, кави, какао;
  • сумішах для швидкого приготування;
  • кукурудзяних пластівцях (якщо використовують ячмінну патоку);
  • імітаціях морепродуктів — крабових паличках та ін.;
  • квасі й деяких алкогольних напоях.

Переліки продуктів, дозволених до вживання хворим на целіакію, зазвичай публікуються на офіційних сайтах товариств хворих на целіакію в кожній країні. Попередньо проводиться спеціальний аналіз продукту на вміст в ньому прихованого глютену. Інформація для українців знаходиться тут: https://celiac-ukraine.com/images/naumova.pdf.

Безглютенова дієта шкідлива для здорових людей

Незважаючи на те, що безглютенова дієта є методом лікування, останнім часом вона стає все більш популярною серед тих, у кого немає показань до переходу на неї. Тільки в Італії, де безглютеновий тренд особливо модний, цієї дієти дотримуються 2,6 мільйони чоловік, у яких целіакії нема і сліду. Це розмиває серйозність ситуації, пов’язаної з хворобою.

Разом з тим безпідставна відмова від глютену може привести до виникнення проблем зі здоров’ям:

  • Так, у прихильників безглютенової дієти показник серцево-судинних захворювань виявився вищим за середній через виключення з меню цільного зерна, яке підтримує нормальну роботу серця й судин. Про це свідчать результати масштабного дослідження, яке провадилося в США протягом 30 років; в ньому брали участь 45 000 жінок і 65 000 чоловіків.
  • Ще одна небезпека, яку несе відмова від глютену без медичних показань, — накопичення в організмі важких металів. Згідно з даними дослідження, проведеного Університетом штату Іллінойс (Чикаго, США), в крові 7 500 американців, які дотримуються безглютенової дієти, вміст миш’яку було збільшений вдвічі, а ртуті — на 70 %. А постійний вплив цих металів сприяє зростанню ризику захворювання деякими видами раку, а також виникнення серцевих, легеневих і неврологічних захворювань.

Тому ні в якому разі не можна слідувати новомодним дієтологічним захопленням без приписів лікаря, навіть якщо це здається вам корисним.

Коментарі
Loading...