Алергенний продукт + фізичне навантаження = анафілаксія

2196


woman-allergic

Один з рідкісних проявів алергії — харчова анафілаксія, індукована фізичним навантаженням (ХАІФН). Цей стан виникає, коли пацієнт з харчовою алергією, з’ївши продукт, до якого має гіперчутливість, протягом трьох-чотирьох годин після цього займається справами, які вимагають фізичної активності. Причому активність може бути будь-якої інтенсивності.

Симптоми ХАІФН з’являються через п’ять-десять хвилин від початку енергійних дій і закінчуються з їх припиненням . Коли людина не відчуває фізичного навантаження після вживання алергенного продукту, реакція не виникає.

Симптоми та види ХАІФН

ХАІФН класифікують як підтип анафілаксії, пов’язаної з фізичним навантаженням, яка викликає астму, кропив’янку, ангіоневротичний набряк, симптоми гастроінтестинальної алергії та анафілаксію після тренування.

Розвивається ХАІФН поступово: першими ознаками стають кропив’янка, свербіж та почервоніння шкіри. Їх можуть супроводжувати утруднення дихання та/або порушення роботи травного тракту.

Існують два види ХАІФН — специфічна і неспецифічна:

  • При першому типі реакції, пов’язані з вживанням конкретних продуктів, виникають тільки після фізичного навантаження. Зазвичай в такому випадку йдеться про IgE-опосередковану реакцію. При цьому в крові пацієнта можуть бути присутні специфічні IgE до харчових алергенів.
  • При неспецифічній ХАІФН анафілаксія стає результатом фізичного навантаження після вживання будь-якого продукту. Але найчастіше це пшениця, молюски, фрукти, молоко, селера та риба. Тобто пацієнтам з підтвердженою харчовою алергією не рекомендовані фізичні навантаження після вживання продуктів-тригерів.

Вперше ХАІФН була описана в 1979 році як випадок алергії до молюсків, що проявилася за наявності кофактора, а саме — фізичного навантаження.

Існує припущення, що алергени в продуктах, які викликають ХАІФН, можуть відрізнятися від тих, котрі провокують інші форми алергії. Так, при алергії до пшениці її розчинні білки викликають астму пекаря, а нерозчинні, тобто глютен, — індуковану фізичним навантаженням анафілаксію.

Пояснення в тому, що здатність глютену викликати алергічну реакцію зростає під час травлення.

Фактори індукції

Крім фізичного навантаження, індукувати розвиток харчової анафілаксії можуть такі чинники:

  • порушення діяльності вегетативної нервової системи;
  • приймання певних препаратів (наприклад, нестероїдних протизапальних ЛЗ);
  • стресовий стан;
  • спадкова схильність;
  • менструальний цикл;
  • загальний стан здоров’я людини;
  • погодні умови, вологість.

Поставити діагноз ХАІФН і призначити правильне лікування може тільки лікар, ґрунтуючись на історії хвороби пацієнта з алергією. А з’ясувати, які продукти викликають у вас харчову алергію, допоможе тест ALEX.