Алергія на полин – це реакція на пилок та на їжу

За важливістю полин посідає третє місце серед алергенів пилку в Україні

Пилок полину – невіддільний алерген літа, який розпочинає третю хвилю пилкування рослин у липні. Основні алергени цієї хвилі – бур’яни амброзія та полин, до пилку яких чутливі понад 40 % усіх хворих на поліноз жителів України. 

Амброзія з полином разом зі злаковими травами ділять перше місце із чутливості до них українців.

Різновиди полину та його властивості

Полин розпочинає активно цвісти раніше амброзії: у другій-третій декадах липня в залежності від регіону. А позаяк він близький родич амброзії, 40 % усіх чутливих до її пилку пацієнтів чутливі й до пилкових зерен полину. 

У них цей пилок запускає симптоми, які продовжуються реакцією до пилку амброзії та тривають аж до кінця жовтня. А у південних регіонах України симптоми алергії можуть спостерігатись ще і в листопаді.

Втім, на один полин, без амброзії, реагує теж немало, – майже чверть пацієнтів, які пройшли молекулярне тестування причин своєї алергії.

І це не дивно, адже полин в Україні повсюдний. Тут налічують більш як 30 його видів, декілька з яких використовуються як лікарський засіб або як приправа.

Так, відомий багатьом естрагон або тархун (Artemisia dracunculus L), розповсюджений у лісостеповій та степовій зонах країни, — це вид полину, який використовується як спеція і з якого виробляють відомий однойменний напій.

Трава полину гіркого (Artemisia absinthium L.) – лікарський засіб, який вживають для підвищення апетиту. Біологічно активні речовини препарату також стимулюють функцію залоз органів травлення, збільшують секрецію жовчі, панкреатичного і шлункового соків, справляють протизапальну та протимікробну дії. Так на людину діють насамперед гіркоти, якими багатий полин. 

Його трава входить до складу багатьох трав’яних чаїв та натуральних препаратів. З її використанням готують відомий алкогольний напій — абсент.

Полин гіркий росте просто під ногами у жителів Хмельницької, Вінницької, Київської, Черкаської, Полтавської, Харківської, Кіровоградської, Дніпропетровської, Луганської, Одеської, Херсонської, Миколаївської областей. Менше, але розповсюджений він і в інших регіонах.

Інший не менш поширений вид полину – полин звичайний (Artemisia vulgaris). Його в Україні ще називають чорнобилем. Ця трава теж використовується як приправа: до м’яса птиці, телятини чи свинини. Чорнобиль додають до начинок пиріжків, а ще використовують для покращення апетиту.

Тож не дивно, що до алергенів пилку полину чутливі так багато людей і що він входить до трійки лідерів з сенсибілізації до нього українців.

Чому виникає алергія на полин

За виникнення алергії до полину відповідальний його основний алерген — Art v 1. Чутливість до нього є маркером чутливості до полину взагалі. 

Цей білок перехресно реагує з алергенним білком амброзії Amb a 4 і обумовлює сенсибілізацію людей до обох цих трав. А також до алергенів соняшника та пижма, які разом із полином та амброзією належать до родини айстрових. Так само крос-реактивними до алергенів амброзії є ще два білки полину: Art v 5 та Art v 6.

А от сенсибілізація до Art v 4 може означати, що людина чутлива не лише до пилку, а й до харчових продуктів, у тому числі до полину як спеції чи лікарського засобу. Білки цієї групи — профіліни — часто викликають синдром оральної алергії.

Пилково-харчові синдроми, викликані чутливістю до білків бур’янів, в основному виникають у пацієнтів з алергією до полину та амброзії. На додаток до синдрому оральної алергії у таких людей спостерігаються важчі клінічні прояви, наприклад при синдромі «селера -полин-прянощі».

Окрім профілінів, чутливість до продуктів, куди входять білки полину, обумовлюють високомолекулярні алергени, які складаються з білкової та цукристої частин, а також алерген Art v 3. 

Він є термостійким та не розкладається при приготуванні їжі. Art v 3 може обумовлювати й чутливість до фруктів з родини розових: яблук, персиків, абрикосів, полуниць та інших. 

Але сенсибілізація до цього білку частіше зустрічається у жителів Середземномор’я й частіше означає алергію саме на харчові продукти, аніж на пилок. Окрім фруктів та полину (як спеції чи лікарського засобу) це може бути й лісовий горіх.

Інструментом, який допоможе визначити, до якого з білків полину чи амброзії або харчових алергенів сенсибілізовані саме ви, є тест АЛЕКС.  Його діагностична панель включає близько 300 алергенних екстрактів та молекул та охоплює 99,9 % всіх відомих алергенів. 

Результати тесту ви можете отримати у сертифікованій лабораторії в Україні за три дні, проте точний діагноз на їх основі вам може встановити лише лікар.

А от дізнатись, пилок саме яких алергенів і у яких концентраціях знаходиться в повітрі, вам завжди допоможе алергопрогноз на сайті allergy.org.ua.

ЗАЛИШТЕ КОМЕНТАР