Полуниця: користь – у вітамінах, небезпека – в алергенах та пестицидах

Попри смак та користь, полуниця може становити реальну загрозу здоров`ю. А тому вживати її слід обережно.

У першу чергу це стосується тих, хто має алергію до червоної ягоди. За даними Міністерства охорони здоров`я України, алергія до полуниці є приблизно в 6-8 % дітей та 9 % дорослих.

А за даними досліджень на півночі Європи та в Балтійському регіоні, полуниця посідає від третьої по шосту позиції серед продуктів, які викликали алергію у людей з діагнозом харчова алергія”. Частіше реакція спостерігається у дітей.

Що робить полуницю алергенною

остерігатися

Головний алерген полуниці називається Fra a 1. Він дуже схожий на алерген березового пилку. Щотретя людина, в якої є алергія до березового пилку, може мати симптоми алергії після вживання полуниці.

Інші харчові продукти, у яких містяться схожі на Fra a 1 білки:

  • малина,
  • яблука,
  • груші,
  • вишні (черешні),
  • персики,
  • абрикоси,
  • сливи,
  • шовковиця,
  • апельсини,
  • виноград,
  • ківі,
  • морква,
  • селера,
  • арахіс,
  • соя,
  • інші боби,
  • фундук (лісовий горіх),
  • їстівні каштани,
  • помідори.

Fra a 1 належить до групи алергенів, які викликають синдром оральної алергії. Він виникає безпосередньо під час вживання полуниці у їжу.

Але цей білок розкладається при нагріванні. Тож тим, хто має схильність до алергії, що виникає внаслідок вживання полуниці, можна приготувати полуничне пюре та прокип’ятити його 10 хвилин. За таких умов алерген знешкодиться, а вітамін С та біологічно-активні сполуки частково збережуться. Такої ж поради варто дотримуватися, коли ви вперше даєте дитині полуницю.

А позаяк Fra a 1 також пов’язаний із появою у ягоди червоного кольору, штучно виведена безбарвна полуниця вважається неалергенною.

Проте інший алерген полуниці — Fra a 3 — який міститься у ній у значно меншій кількості, належить до групи протеїнів, які не розпадаються при нагріванні та під дією травних ферментів, а тому можуть викликати симптоми харчової алергії.

Такі протеїни викликають і вивільнення гістаміну у клітинах нашого організму, але потенціал Fra a 3 у цьому сенсі дуже низький. Тому, хоча полуниця становить небезпеку для тих, хто має непереносимість гістаміну, проте ця небезпека є низькою. Тобто, якщо ви маєте непереносимість гістаміну, просто не вживайте полуницю у надмірних кількостях.

Чи треба виключати полуницю з раціону

strawberries

«Стратегія “уникнення алергенів про всяк випадок”, яка довгий час була прийнята, не показала жодної ефективності. Не варто також відкладати контакт дітей з потенційно алергенними продуктами до трьох років. Насправді ранній контакт дітей з їжею знижує ризик алергії до неї», — зазначили у МОЗ України.

Так само вагітним жінкам та матусям, що годують грудьми, не варто нехтувати полуницею, якщо у них немає до неї алергії чи підвищеної чутливості до гістаміну.

користь

А вживати полуницю потрібно тому, що вона багата на вітаміни, мікроелементи та антиоксиданти:

  • У восьми полуницях більше вітаміну С, ніж у цілому апельсині зі шкіркою. Важливо, що вміст вітаміну не зменшується, якщо зірвані полуниці зберігати в холодильнику.
  • Полуниця також багата на калій та магній — мікроелементи, яких багатьом бракує.
  • Вона є джерелом вітаміну К та фолієвої кислоти.  
  • Антиоксиданти цих ягід запобігають окисленню ліпопротеїнів крові та стінок судин, тож полуниця знижує ризик серцево-судинних хвороб.
  • Полуниця містить багато глікозидів: ці біологічно активні сполуки так або інакше сприяють відновленню організму та збереженню молодості.
  • Як свідчать результати досліджень, компоненти полуниці підвищують чутливість клітин до інсуліну,  покращують стан пацієнтів з метаболічним синдромом.
  • Крім того, полуниця містить саліцилати, має протизапальну та нейропротекторну дію.

Натомість консервована або знебарвлена ягода позбавлена корисних властивостей: всі біологічно активні елементи містить лише природно червона полуниця. Але й вона може нести реальну небезпеку.

Оскільки ягоди обробляють фунгіцидами та інсектицидами, що стають на заваді пліснявінню та хворобам рослин, полуниця в усьому світі очолює так звану брудну дюжину продуктів.

Крім того, позаяк полуниця — низькоросла рослина, її ягоди часто торкаються ґрунту. А він є звичним місцем для яєць декількох паразитичних червів людини. У першу чергу це аскарида, а також волосоголовець, який може жити у кишківнику людини до 5 років (аскарида живе приблизно рік).

Ягоди можуть виявитися джерелом не лише паразитарних інфекцій, а й гепатиту А: якщо виросли на забруднених фекаліями полях чи якщо їх збирали хворі на гепатит А люди. Тому полуницю слід вирощувати з використанням сертифікованих добрив та засобів захисту, які менш токсичні.

Як правильно мити ягоди

мити

Головне правило покупця: ретельно мити полуницю перед їдою – саме тому, що на поверхні ягід можуть залишатись яйця глистів та віруси.

  • Одна з порад для миття полуниці — залити її водою з содою (10 г на 1 літр), лишити на 10 хвилин і відкинути через друшляк.
  • Якщо ви збираєте полуниці з власного городу і хочете позбутись яєць глистів, які можуть міститись на ягодах, потримайте полуницю 10 секунд в окропі. Яйця червів чутливі до дуже високих температур і швидко руйнуються. Так можна частково знешкодити й полуничний алерген. Адже він розкладається при нагріванні.

За словами медиків, наразі немає доказів, що органічні полуниці значно безпечніші за вирощені з використанням засобів захисту рослин та дозованого внесення комплексних добрив. Навіть вирощені власноруч ягоди можуть містити залишки пестицидів, хоча і меншою мірою.

“Сертифікована органічна продукція і вирощене на городі — це різні речі, пам’ятайте про це. Якщо ви бачите зіпсовані ягоди — знайте, що фунгіциди більше не діють і така партія полуниці відносно безпечна. Тільки не забудьте помити ягоди та викинути всі зіпсовані полуниці”, ‒ таку пораду дає український МОЗ.

ЗАЛИШТЕ КОМЕНТАР