Алергія на сою буває двох типів. І обидва небезпечні

1781


soy

Соя – зернобобова культура, яка цінується за високий вміст білка та олії. Завдяки цим властивостям її широко використовують в кулінарії та виробництві продуктів:

  • Білки соєвих бобів можуть бути замінниками м’яса. Тому сою додають в м’ясні вироби.
  • Соєве борошно можна зустріти у складі хлібобулочних продуктів.
  • Боби сої ферментуються для виробництва сиру тофу. Він, у свою чергу, використовується для приготування багатьох вегетаріанських страв.
  • Звичною приправою в раціоні українців став соєвий соус.
  • Крім того, соєве масло можна знайти у деяких маргаринах та спредах.
  • У вигляді соєвого лецитину, соєвого концентрату або ізольованого білка соя використовується як емульгатор або стабілізатор.

Втім, крім користі, соя несе небезпеку для організму, адже її білки є алергенами. Щоправда, алергію до сої мають лише близько 0,4% населення. Це менше, ніж тих, хто страждає, наприклад, алергією до молока, яєць, риби чи арахісу.

Деякі джерела свідчать, що діти з алергією до сої можуть перерости її, але достовірних даних про те, як часто це відбувається, не існує.

Також відомо, що алергію до сої можуть мати люди, чутливі до пилку берези.

Яким чином проявляється алергія до сої

Існують два типи соєвої алергії:

  • IgE – опосередкований, коли алергічна реакція розвивається миттєво;
  • IgE – неопосередкований. Це уповільнений тип, коли симптоми алергії з’являються через 24—48 годин після вживання сої у чистому вигляді, соєвого молока або продукту, що містить сою.

 rash

При алергії до сої першого типу організм виробляє антитіла, відомі як імуноглобуліни Е (IgE) антитіла. Вони помилково розпізнають молекули сої як шкідливі та у відповідь продукують біологічні речовини (в тому числі гістамін) щоб атакувати ці молекули.

Таке вивільнення біологічно активних речовин призводить до алергічних проявів. З’являється висип, рідше виникає блювота, біль у животі, діарея та у поодиноких випадках – порушення дихання та анафілаксія.

stomach

На відміну від IgE-опосередкованої алергії на сою, при другому типі захворювання антитіла IgE не беруть участь у виникненні алергічної реакції. При цьому симптоми відтерміновані і, як правило, виникають з боку шлунково-кишкового тракту. Це можуть бути болі у шлунку або кишечнику, діарея (у тому числі із кров’ю), блювота, рефлюкс та кольки.

У рідкісних випадках у немовлят може виникнути синдром індукованого харчовим білком ентероколіту. Він включає діарею та важку повторювану блювоту. Ці симптоми виникають через дві-три години після потрапляння в організм соєвого білка.
Не існує прямого зв’язку між алергією до сої та коров’ячого молока, оскільки у них немає спільного білка. Але людина може реагувати на обидва продукти.

milk

Тому суміші на основі соєвого білка не рекомендована дітям до шести місяців або в будь-якому віці при наявності симптомів шлунково-кишкового тракту, але може розглядатися в індивідуальному порядку з 6-12 місяців.

Адже при IgE-опосередкованій алергії до сої супутня алергія до коров’ячого молока зустрічається у 7-14 % випадків, тоді як при IgE-неопосередкованій – у 30-50 %.

У другому випадку механізм виникнення непереносності і сої, і коров’ячого молока подібний.

Як уникнути контакту з алергенними білками

Першочерговою порадою для тих, у кого діагностована алергія до сої, є уважне читання етикеток продуктів у магазинах. Але майте на увазі:

  • По-перше, дійсний склад продукту і зазначений на етикетці можуть відрізнятись.
  • По-друге, рафінована соєва олія вважається безпечною для алергіків, адже рафінація виводить з неї білки. І чим глибша рафінація, тим краще. А ось на етикетці продукту із вмістом рафінованої олії може бути зазначено просто “соя”.

lecithin

Безпечним вважається і соєвий лецитин – жироподібна речовина, яку отримують із сої та додають до продуктів харчування.

Проте експериментувати з дієтою, виключаючи із раціону усі або певні продукти із сої, молоко або і те й інше не варто.

Точну дієту за будь-якого типу алергії чи харчової непереносимості може підібрати лише лікар. Він може порадити носіння спеціального браслету із назвою продукту, до якого у вас виникає алергія.

А от розібратись, чи є у вас алергія до сої і якого типу, допоможе лише молекулярний персоналізований тест ALEX. Це найточніший із існуючих методів діагностики алергії, якраз спрямований на виявлення молекул, які спричиняють алергічні реакції.