Апельсинова алергія: найбільшу небезпеку несе насіння

683


Алергія на цитрусові складніша, ніж багато хто думав раніше. Про це свідчать результати досліджень, проведених канадськими алергологами. За їх даними, негативний тест на алергію до одного із видів цитрусових не виключає реакції пацієнта на інші, навіть дуже схожі плоди. Тому те, що у людини відсутня алергія на апельсини, не означає відсутність у неї алергії на цитрусові.

Водночас потрібно й мати на увазі, що апельсин входить до першої десятки харчових алергенів, на які реагують діти. 

Чому апельсини алергенні

В апельсині – і в першу чергу в його насінні – на сьогодні визначені декілька білків, відповідальних за розвиток реакції гіперчутливості.

Так, у шкірці та м’якоті плоду міститься Cit s 1 – термостійкий основний білок з розряду герміноподібних глікопротеїнів, які відповідають за реакцію на стрес. 

Стійкість цього білка до нагрівання робить його небезпечним навіть після кулінарної обробки. Тож чутливі до нього пацієнти повинні уникати не лише свіжих апельсинів, а й, наприклад, кулінарних виробів, що містять апельсинову цедру.

Наступний алергенний білок помаранчу — Cit s 2 — є профіліном. Ці сполуки входять до складу кожної рослинної клітини, а три чверті з профілінів подібні навіть у рослин не споріднених між собою видів. 

Гіперчутливість до профіліну Cit s 2 може провокувати розвиток алергії до інших видів овочів та фруктів, і не лише цитрусових. При цьому профілін є частою причиною виникнення синдрому оральної алергії (СОА). 

Окрім того, як і Cit s 1, Cit s 2 зберігає активність в апельсиновому соку.

Ще один термостійкий алергенний білок апельсину – це Cit s 3, білок-переносник ліпідів (LTP), із яким пов`язаний розвиток системних та важких симптомів, таких як анафілаксія.

На нього схожий білок-переносник ліпідів мандарина Cit r 3, що був знайдений як у шкірці, так і в м’якоті цього плода.

А апельсинові та лимонні LTP зумовлюють перехресну реакцію з основним персиковим алергеном Pru p 3. Саме він є провідним алергеном Середземномор’я та обумовлює формування чутливості його жителів до алергенів LTP. Натомість у центрі та на півночі Європи алергія до білків-переносників ліпідів не така виражена.

Також в апельсині виявлено білок, який обумовлює чутливість до пилку цього дерева у працівників апельсинових плантацій. Ця сполука міститься також у плодах апельсина та мандарина, проте відсутня у лимоні.

Перехресна реактивність

Окрім того, в апельсині відкрито протеїн, споріднений з алергеном березового пилку Bet v 6. До останнього чутливі 10-15 % осіб, які потерпають від алергії на пилок берези

Окрім як у помаранчі, білки такого типу знайдені у манго, банані, яблуці, персику, лічі, полуниці, хурмі, кабачках, грушах та моркві. Алергія до цих продуктів можлива у тих, хто реагує саме на Bet v 6.

Також є докази, що до апельсина можуть бути чутливі й люди, які реагують на пилок злаків.

А люди з алергією до насіння цитрусів, зокрема апельсинів, можуть також мати й перехресну алергію до білка арахісу – одного з найсильніших алергенів. 

Прояви алергії на апельсини

Симптоми чутливості до апельсина включають:

Окрім того, як було зазначено вище, при алергії на апельсини поширений синдром оральної алергії. Але у дітей він може мати інші механізми, ніж дорослий СОА, який майже завжди супроводжується полінозом або алергією на латекс.

Також повідомляється, що алергія на апельсини призводить до розвитку контактного та атопічного дерматиту у дітей. 

Існують повідомлення про професійний дерматит у фермерів та працівників харчової промисловості, які контактували з помаранчами. Багато випадків дерматиту, які спостерігаються в промисловості, пов’язані з контактом зі шкіркою та олією апельсина, а не з його соком.

Також можлива поява неалергічних реакцій на інші речовини, що містяться в апельсині, такі як ароматичні речовини та тирамін.

Окрім того, апельсин є однією з найпоширеніших харчових причин мігрені

А кумарини, такі як бергаптен, що містяться в шкірці апельсина, можуть бути причиною фітофотодерматиту — фототоксичних та фотоалергічних реакцій. 

На цей факт варто звернути особливу увагу тим, хто користується засобами для засмаги: бергаптен іноді входить до їх складу, оскільки сприяє пігментації шкіри.