Алергія на моркву небезпечна: чи є вона у вас?

0
121


Морква надає солодкості, кольору і поживності багатьом стравам. Цей овоч багатий бета-каротином і клітковиною. Проте він є також потенційним джерелом алергенів, й алергія на моркву може мати різні прояви.

Морква — член сімейства окружкових (селерових) — швидше викликає алергічні реакції, якщо їсти її в сирому вигляді, ніж у вареному. Це тому, що приготування знищує алергенні білки в моркві та зменшує їхній вплив на імунну систему.

Алергічні реакції на моркву можуть варіюватися від легкого до серйозного ступеня важкості. Як і за будь-якої алергії, консультація з лікарем допоможе вам керувати своїми симптомами.

Які симптоми алергії на моркву

Симптоми алергії на моркву найчастіше пов’язані з синдромом оральної алергії. Тобто зазвичай вони проявляються, коли шматочок сирої моркви знаходиться безпосередньо у роті, й зникають, як тільки моркву випльовують або проковтують.

Симптоми охоплюють:

  • свербіж у роті;
  • набряк губ, рота, язика або горла;
  • свербіння вух;
  • першіння в горлі.

Зазвичай такі прояви не вимагають ніякого лікування.

Важчі симптоми можуть потребувати звернення до лікаря-алерголога. До таких проявів належать:

Фактори ризику та продукти, що викликають перехресну реакцію

Наразі відкриті та описані чотири алергени моркви:

  1. Насамперед це основний білок Dau c 1, подібний до протеїну пилку берези Bet v 1. Сенсибілізація до Dau c 1 зустрічається у 85 % пацієнтів, чутливих до моркви. Тому люди, які мають алергію на цей овоч, часто є чутливими й до пилку берези.
  2. Інший алерген — Dau c 3 — є білком-переносником ліпідів. Він стійкий до високих температур та травлення. Чутливість саме до цього алергену може обумовлювати у пацієнтів симптоми анафілаксії. Хороша новина полягає в тому, що у їстівних частинах моркви концентрації цього білка зазвичай невисокі.
  3. Dau c 4 є білком з групи профілінів. І якщо раптом виявиться, що ви чутливі до нього, це означатиме, що з великою ймовірністю ви реагуєте й на алергени інших овочів та фруктів, включаючи кавун, диню, огірки, банани, а також – на латекс.
  4. На наступний алерген — Dau c циклофілін — реагують приблизно 14 % пацієнтів, чутливих до моркви. Цей білок також відносно стійкий до нагрівання.

Якщо у вас алергія на моркву, є й кілька інших харчових продуктів і рослин, на які у вас може розвинутись реакція, оскільки вони мають у собі подібні алергени. Таке явище відоме як перехресна алергія

Це, насамперед, інші овочі та зелень з родини селерових:

  • пастернак,
  • петрушка,
  • аніс,
  • селера, 
  • фенхель,
  • кмин,
  • кріп,
  • зіра,
  • коріандр,
  • любисток.

Чи можливі ускладнення алергії на моркву?

Хоча чутливість до моркви зустрічається рідко, вона може викликати серйозні ускладнення у деяких людей. Іноді може спостерігатися реакція всього тіла, яка називається анафілаксією

Вона може статися, навіть якщо у вас в минулому були лише легкі алергічні реакції на моркву. Цей стан потенційно смертельний і потребує негайної медичної допомоги.

Анафілаксія може розпочатися протягом декількох хвилин або годин після впливу алергену, з легких алергічних симптомів — свербежу очей або нежитю. 

Інші симптоми анафілаксії включають:

  • набряк рота, губ, горла;
  • хрипи;
  • шлунково-кишкові проблеми, такі як блювота та діарея.

Якщо анафілаксія посилюється, а людина не отримує ін’єкції адреналіну, у неї може виникнути утруднене дихання, запаморочення та зниження артеріального тиску, що врешті може призвести й до смерті.

Якщо у вас або у когось іншого розвивається анафілактична алергічна реакція, негайно зателефонуйте до місцевої служби екстреної медичної допомоги.

Якщо лікар передбачає, що у вас може розвинутись анафілаксія, він призначить дозатор епінефрину (адреналіну), який вам потрібно буде постійно носити з собою.

Де можуть ховатися морквяні алергени

Ви думаєте, що така барвиста їжа, як морква, завжди на виду, але це не так. Через солодкий землистий аромат морква часто використовується як інгредієнт у продуктах, у яких ви зазвичай не очікуєте зустріти цей овоч. 

Якщо у вас є підтверджена алергія на моркву, потрібно пильно перевіряти етикетки й питати про компоненти страв, коли харчуєтесь не вдома.

Їжа, якої слід уникати:

  • готові страви зі смаженої капусти, грудинка та інші смажені м’ясні страви;
  • заморожені овочеві рагу;
  • «зелені» змішані корисні напої.

Продукти, до складу яких може неявно входити морква:

  • домашня та промислова консервація;
  • упаковані рисові суміші;
  • фруктові та овочеві соки;
  • фруктові коктейлі;
  • певні супи, наприклад, курячі або овочеві;
  • консервоване рагу;
  • бульйони;
  • випічка.

Моркву можна знайти в деяких засобах особистої гігієни, таких як скраби для обличчя, маски, лосьйони, миючі засоби.

Коли звернутися до лікаря

Якщо у вас спостерігається алергічна реакція на моркву, потрібно звернутися до лікаря під час цієї реакції або незабаром після неї.

Коли симптоми алергії зберігаються або погіршуються, також слід проконсультуватися з алергологом. Він порекомендує лікарські засоби, які зменшать та зрештою приберуть хворобливі прояви.

Якщо ж у вас виникли симптоми анафілаксії, слід негайно звернутися до лікаря.

Профілактика алергії на моркву

Якщо у вас діагностовано або ви підозрюєте у себе алергію на моркву, порадьтеся з лікарем. Багато лікарських засобів можуть допомогти вам керувати цим захворюванням або зменшувати його прояви.

Навіть більше: за допомогою молекулярного тесту можна дізнатись, на який білок моркви реагуєте безпосередньо ви, а відтак і скоригувати вашу дієту. 

Адже якщо виявиться, наприклад, що ваші симптоми викликає нестійкий білок Dau c 1, вам можна буде їсти варену, тушковану або добре прожарену моркву.

Втім, найкращий спосіб запобігти виникненню симптомів – уникати моркви та продуктів, які її містять. Тому важливо, щоб ви читали всі етикетки на продуктах.

Що можна використовувати як замінники моркви

Морква — прекрасне джерело бета-каротину, який організм перетворює на вітамін А. Якщо ви не можете їсти цей коренеплід, найкращим способом забезпечити достатню кількість вітаміну А буде вживання інших овочів, які мають такий же яскраво-помаранчевий колір, — гарбуза, солодкої картоплі, а ще кабачку.

Гарбуз і солодка картопля містять багато бета-каротину. Зазвичай їх можна використовувати як замінники моркви у багатьох рецептах.

 

ЗАЛИШТЕ КОМЕНТАР