Алергія на кавун виникає після сенсибілізації до пилку амброзії та злаків

0
120
watermelon

Кавун – солодка та смачна ягода, яка в народі також асоціюється із нітратами. Але для людей, схильних до алергії, кавун небезпечний ще й здатністю викликати симптоми цього захворювання.

Але перед тим, як прибирати кавун зі свого столу, зауважте, що алергія чи харчова непереносимість цієї баштанної культури мають бути підтверджені лікарем. Якщо ви купуєте кавун у супермаркеті, то рівень нітратів у ньому перевірений і не перевищує норму. 

А сам кавун – джерело мінеральних солей, вітамінів А, Е, РР, С та групи В. Окрім того, червоний колір м’якуша кавуна означає наявність у ньому лікопіну, який є потужним антиоксидантом.

  • Завдяки тому, що кавун містить 90 % води, він має сечогінну дію. 
  • Ця велика ягода здатна покращити й роботу кишківника, корисна при захворюваннях печінки та жовчного міхура. 
  • Завдяки вмісту калію кавун позитивно впливає на нервову систему та покращує м’язовий тонус.
  • Позаяк цукри кавуна – легкозасвоювані, цей плод можна їсти при цукровому діабеті. 
  • Також цей фрукт здатний знижувати підвищений тиск — завдяки цитруліну, який активізує процес розширення судин.

Утім, є й негативні моменти. Адже, якщо у вас є камені в нирках, поласувавши кавуном, ви можете спровокувати кольки. 

Крім того,

кавуна варто остерігатись тим, хто має хронічну діарею, коліт та хронічні захворювання сечової системи. 

І нарешті: як і інші представники родини Сucurbitaceae, зокрема диня, огірок і кабачок, кавун може викликати алергію. На цьому ми й зупинимося детальніше.

Алергени кавуна: спочатку – пилок, потім – їжа

Відомо, що кавун містить три алергени. 

Найважливіший з них — Cit la 2, який відноситься до групи профілінів. Ці білки є провідними алергенами у пилку злаків, а також полину та амброзії

Через це люди, чутливі до цих видів пилку, також реагують на кавун та інші рослинні плоди. Причому спочатку розвивається чутливість саме до пилку. У випадку із кавуном — до пилку амброзії, адже профіліни цих рослин виявились на дивовижу подібними.

Вчені Європейської академії алергії та клінічної імунології відмічають, що три чверті всіх профілінів, які знаходяться у рослинах, навіть не споріднених між собою, подібні за структурою. І ті 20 % людей з алергією, що сенсибілізовані до цих білків, є чутливими до:

  • помідорів;
  • кавуна;
  • цитрусових (апельсин, лимон, лайм);
  • ківі;
  • бананів;
  • ананасів;
  • хурми;
  • дині;
  • кабачків.

Причому людина, що має алергію на кавун, сильніше реагуватиме на два останні продукти, а також на огірок. Адже і диня, і кавун, і огірок, і кабачки та цукіні належать до однієї родини — гарбузових. Їхні білки особливо подібні між собою.

Вчені вважають, що наявність у людини алергії до кавуна, а також до дині може бути маркером чутливості до профілінів загалом.

Також існує перехресна реактивність між кавуном та ще одним представником гарбузових – самим гарбузом та його насінням.

Навіть більше: є дослідження, що доводять одночасну чутливість пацієнтів до кавуна, дині, моркви та селери.

Чутливість до кавуна асоціюється і з алергією на латекс й також пов’язана із профілінами.

Два інші алергени кавуна — Cit la MDH та Cit la TPI. На них реагує дуже мало людей. Вчені пов’язують вплив цих сполук на організм радше із виникненням бронхіальної астми (БА), ніж із харчовою алергією.

Симптоми алергії на кавун

Алергічні реакції на кавун в першу чергу включають синдром оральної алергії (свербіж/набряк губ, язика або горла), а також кропив’янку, дерматит, ангіоневротичний набряк та задишку.

Що до астми, то, за даними досліджень, чутливими до кавуна були 80 % індійських дітей із БА, симптоми яких погіршувались у серпні та вересні.

Діагностика алергії на кавун 

Методи виявлення алергії на кавун нічим не відрізняються від діагностики чутливості до багатьох інших фруктів. Тому, щоб розрізнити, на який саме фрукт/овоч чи їх комбінацію реагує конкретний пацієнт, найкраще отримати свій алергологічний паспорт, пройшовши молекулярну діагностику алергії. На основі цього паспорту лікар складе дієту, яка підходить саме вам.

Також діагностувати алергію до кавуна можна за допомогою прик-тесту. Але вважається, що стандартизовані прик-тести є не стовідсотково надійними, тому що алергени кавуна можуть розкладатись у них під час транспортування та зберігання. 

Тому лікарі використовують прик-ту-прик тест, коли ланцет занурюється у м’якуш кавуна, а потім алерген з нього зразу наноситься на шкіру.

І найголовніше: не ставте собі діагноз «алергія на кавун» самостійно. Якщо підозрюєте негативну реакцію організму на кавун, розкажіть про це лікарю. А щоб йому було легше поставити діагноз, корисно записувати свої страви, особливо нові, у додаток до смартфону, присвячений здоров’ю.

Отже: алергія на кавун розвивається на фоні чутливості до пилку, особливо амброзії. Він  є проявом синдрому «пилок—плоди». 

Через це люди, чутливі до кавуна, як правило, сенсибілізовані й до дині, огірків, кабачків, гарбуза та інших овочів та фруктів. Проте не варто виключати кавун з раціону, поки діагноз алергії до нього не підтверджений лікарем

Олена Петренко

 

ЗАЛИШТЕ КОМЕНТАР