Алергія та алкоголь: чи є між ними зв’язок?

670


Алкоголь пов’язаний з багатьма потенційними труднощами зі здоров’ям. Вони варіюються від проблем з серцем і печінкою до раку. У деяких людей алкоголь може погіршити симптоми алергії.

Дискомфорт, наприклад, спазми в шлунку, поява кропив’янки або інших незвичайних проявів після вживання алкоголю можуть бути пов’язані з:

Як визначити, чи є у вас алергія на сам алкоголь

Справжня алергія на алкоголь дуже специфічна і досить рідкісна.

Кожен, хто надмірно п’є, може відчувати негативні реакції, які, ймовірно, не є алергією. Але у людей зі справжньою алкогольною алергією можуть розвинутись симптоми після вживання надзвичайно малих кількостей спиртних напоїв.

Симптоми алергії на алкоголь можуть бути дуже серйозними:

  • анафілаксія,
  • утруднене дихання,
  • біль у животі та шлунку,
  • судоми,
  • непритомність,
  • висипи.

Анафілаксія — це важка алергічна реакція. Деякі ознаки анафілаксії включають набряк, свербіж, важкість у горлі, слабкий чи швидкий пульс, непритомність, шок та втрату свідомості.

Зазначимо, що вживання алкогольних напоїв — не єдиний спосіб, яким людина може вступити в контакт з їхніми складовими. З цієї причини люди з алергією до алкоголю повинні бути обережними та читати етикетки перед вживанням/використанням таких продуктів:

  • салатні заправки,
  • маринади,
  • ополіскувачі для ротової порожнини,
  • сиропи проти кашлю,
  • томатні соуси й пюре.

Так само, як виноград може стати вином, так і в перестиглих фруктах може початись утворення алкоголю. І його буває досить, щоб викликати реакцію у того, хто має алергію до етанолу.

Наскільки поширена алергія на алкоголь

Алкогольна алергія зустрічається дуже рідко. Насправді організм виробляє алкоголь самостійно.

Алкогольна непереносимість зустрічається частіше, ніж справжня алергія до нього. У одному з досліджень 7,2 % учасників повідомили, що відчувають «подібні алергії симптоми після вживання вина».

Проте тільки двоє з 68 учасників мали підтверджений діагноз алергії. Втім, вона у них виникла не до власне алкоголю, а до сировини, з якої він вироблявся, та якості, яких ця сировина набула внаслідок особливостей технологічного процесу.

Справжні алкогольні алергії, при яких люди реагують лише на сам алкоголь, зустрічаються значно рідше.

Алкогольна алергія чи алкогольна непереносимість?

Розвиток алергії на алкоголь спричиняє неадекватна реакція на нього імунної системи. А от непереносимість алкоголю викликається, як правило, генетичними проблемами, які спостерігаються на рівні роботи травної системи. Ці проблеми заважають організму розщеплювати алкоголь належним чином.

Люди з непереносимістю алкоголю швидко реагують на нього при вживанні.

Два поширених симптоми алкогольної непереносимості – різке почервоніння обличчя і закладеність носа. 

Інші симптоми охоплюють:

  • висипи;
  • розлад шлунку, діарею, нудоту та блювоту;
  • головний біль;
  • напади астми.

Поради щодо зменшення негативних реакцій

Ліків проти справжньої алкогольної алергії не існує. Найкращий спосіб запобігти реакції − просто уникати вживання алкоголю.

Люди з алергією на алкоголь повинні проявляти обережність, коли їдять або п’ють все, що приготували не самотужки.

Перед їдою вони повинні запитати про інгредієнти, щоб переконатися, що ті не містять алкоголю. Адже навіть невелика кількість спирту може викликати реакцію.

Люди, які страждають на алергію до алкоголю, повинні контролювати її, оскільки вона є дуже серйозним захворюванням. Тому їм необхідно:

  • розробити разом із лікарем план дій у надзвичайних ситуаціях;
  • носити медичний ідентифікаційний браслет;
  • навчитися безпечно харчуватися поза домом;
  • носити з собою дозатор адреналіну і знати, як його використовувати в разі серйозної реакції.

Проте, якщо люди реагують не на алкоголь, а на інші інгредієнти у вині, відстеження того, що саме вони п’ють та їх реакцій може дозволити їм вживати деякі алкогольні напої в помірних кількостях.

Ті, хто помічає посилення симптомів алергії після вживання алкогольних напоїв, особливо вина, можуть реагувати на метабісульфіт калію — звичайний консервант. У деяких людей реакція на сульфіти проявляється свербежем у горлі і закладеністю носа.

Симптоми також можуть бути пов’язані з гістамінами, присутніми у вині.

Проте, уникнути симптомів непереносимості гістаміну відносно нескладно – варто включити до раціону фермент діаміноксидазу або ДАО, яка розщеплює гістамін у шлунково-кишковому тракті.

Допомогти зменшити виникнення алергічних реакцій може й вибір напоїв з певними характеристиками та їх вживання в помірних кількостях:

  • Обирайте вина з низьким вмістом сульфітів.
  • Якщо є проблеми з сульфітами, обирайте червоне вино, в якому зазвичай міститься менше сульфітних консервантів, ніж у білому.
  • Коли ж проблемою є гістамін у червоному вині, подумайте про вибір білого вина, яке зазвичай має нижчий вміст цієї сполуки.

З цієї причини людям важливо відстежувати власні симптоми і причини, які їх викликають.

Симптоми алергії, які погіршує алкоголь 

Вчені досліджують складний зв’язок між алкоголем і алергічними реакціями.

В одному звіті, який цитується Американською академією алергії, астми і імунології (AAAAI), виявлений зв’язок між високим рівнем вживання алкоголю і високим рівнем загального IgE у крові людини. IgE — це антитіла, які вказують на те, що людина може мати алергію.

Однак автори звіту вважають, що високі рівні антитіл не означають, що алергію викликає саме алкоголь.

Натомість вони стверджують, що алкоголь взаємодіє з IgE, які й вмикають алергічну реакцію організму.

Дослідження показали зв’язок між вживанням алкогольних напоїв та наступними алергічними станами і захворюваннями:

Типи алергії, які погіршує алкоголь

Споживання алкогольних напоїв має зв’язок із посиленням алергічних реакцій. Американські вчені вважають, що алкоголь, як правило:

  • підвищує чутливість до алергену, який викликає реакцію;
  • змушує алергічні реакції, пов’язані з алергеном, розвиватися швидше;
  • збільшує вираженість алергічних реакцій.

Так, 40 % учасників одного із досліджень серед людей з астмою стверджували, що вживання алкоголю викликає у них алергію або симптоми, подібні до неї. Крім того, 30-35 % з них повідомили, що вживання алкоголю погіршило їхній астматичний стан. 

Вживання алкоголю також може погіршити стан при кропив’янці.

Крім того, людям, які мають непереносимість глютену, краще уникати пива, якщо тільки ви не впевнені, що пиво, яке ви споживаєте, не містить глютен.

Також важливо пам’ятати, що, крім спирту, симптоми непереносимості та/чи алергії можуть викликати інші компоненти алкогольних напоїв.

Ці інгредієнти можуть викликати алергічні реакції у людей, чутливих до них:

  • дріжджі,
  • хміль,
  • ячмінь,
  • виноград.

Деякі методи вироблення алкоголю також можуть викликати реакції. Наприклад:

  • Витримка: вживання алкоголю, витриманого в дерев’яних бочках, може викликати алергічні реакції у людей, чутливих до лісових горіхів.
  • Обробка для покращення прозорості й кольору: таке вино може містити інгредієнти, приготовані з молочних продуктів, яєць або риби. Отже, викликати симптоми у людей, які страждають на алергією до них або їх непереносимістю.
  • Обробка метабісульфітом натрію: цей інгредієнт у пиві чи вині може викликати реакції у людей з астмою.

Отже:

Алергія до алкоголю сама по собі – дуже рідке явище.

Але у людей, які страждають іншими видами алергії або астмою, досить часто спостерігається посилення симптомів при вживанні алкогольних напоїв.

Аналіз того, які саме напої викликають симптоми, може допомогти керувати алкогольною непереносимістю.

Ті, хто мають справжню алкогольну алергію, повинні повністю уникати вживання алкоголю.