Люди з алергією на пиво можуть вживати деякі його сорти

1
116


До складу пива входять інгредієнти, здатні викликати алергію. І хоча реакція гіперчутливості до цього напою зустрічається досить рідко, у більшості випадків пивна алергія пов’язана з реакцією на солод ячменю, сорго або пшениці. Остання є причиною алергії у близько одного відсотка жителів Землі та входить до топ-8 алергенів

Алергія до пшениці та інших зернових, що використовуються у виготовленні пива, пов’язана, зокрема, з підвищеною чутливістю до неспецифічного білка-переносника ліпідів (LTP), що міститься у пилку рослин та являє собою потужний алерген. 

Утім, присутність зернових у пиві не означає, що у людини обов’язково буде пивна алергія до всіх його сортів. Це зумовлено відмінностями у процесах пивоваріння, внаслідок чого реактивність антитіл IgE у одного й того ж пацієнта може бути різною. 

Прикладом неоднакової чутливості до різних сортів пива є описаний в науковій літературі випадок 45-річного чоловіка з алергією до пилку злаків, котячої шерсті та гриба альтернарія. У пацієнта після вживання пива розвивалися кропив’янка, задишка, слабка реакція шкіри на комерційний екстракт кукурудзи.

При дослідженні реакції цього пацієнта на пиво йому були проведені:

  • шкірний прик-тест;
  • провокаційний тест, під час якого він під наглядом лікарів вживав різні сорти пива;
  • молекулярне дослідження крові. 

Під час останнього досліджувалась реакція на сорти пива, реакція на які за результатами шкірного тесту була як позитивною, так і негативною. 

У результаті дослідження з`ясувалося, що чоловік має алергію до 30 сортів пива з 36. Отже, решта 6 є для нього цілком безпечними. 

Цей експеримент підтверджує висновки американських дослідників, згідно з якими 0,1 % американців з алергією на пшеницю можуть пити більшість сортів пива, основним інгредієнтом яких є ячмінь. Це зерно вважається безпечним для тих, хто має алергічну чутливість до пшениці.

 

1 COMMENT

ЗАЛИШТЕ КОМЕНТАР