Алергія на пиво та його непереносимість: симптоми та профілактика

1489


beer

Пиво — хоч і алкогольний, проте корисний продукт. Він може збагачувати наш організм вітаміном В, позитивно впливаючи на нервову, серцево-судинну системи та шкіру. Хміль, який додають у пиво для покращення його смаку, має антиоксидантні властивості. Позитивна особливість пива  — це і невисокий вміст у ньому алкоголю (3-6 %), який завжди утворюється природнім шляхом. Натомість у міцний алкоголь, наприклад, у вино, часто додають спирт. Та й справжня алергія на пиво зустрічається рідко. 

Скоріше йтиметься

Адже, як і у червоному вині, у пиві містяться різноманітні складники, які викликають алергічну реакцію до напою або його непереносимість.

Одна пляшка пива може містити понад 10 алергенів, включаючи пшеницю, консерванти, гістамін, продукти тваринного походження, пестициди, дріжджі та кукурудзу. 

Алергія до пива та його непереносимість: у чому різниця

Алергічна реакція на їжу зазвичай виникає протягом декількох годин після її вживання. Харчова алергія – це реакція імунної системи на білок, який організм вважає шкідливим. 

Алергічні реакції, які включають кропив`янку, хрипи та біль у грудях, можуть виникати майже відразу. Їх слід вважати важкими та потенційно небезпечними для життя. 

Якщо ваші симптоми виникають через 2-4 години після вживання продукту, скоріше, у вас харчова непереносимість, а не справжня алергія. Харчова несприйнятливість може викликати дискомфорт, але вона не є реакцією імунної системи й не становить загрози.

Які симптоми алергії до пива

Якщо у вас алергія до пива, можуть виникати симптоми, подібні до інших алергічних реакцій. Це може бути: 

Чому виникає алергія до пива

beer

Хоча основним інгредієнтом пива є вода, до його складу входить багато інших речовин, здатних викликати алергію. Залежно від марки напою це можуть бути: 

  • солод ячменю або іншого зерна, такого як пшениця та сорго; 
  • хміль;
  • дріжджі (хоча медично підтверджена IgE-опосередкована алергія до них є виключно рідкісною);
  • різноманітні барвники, ароматизатори та консерванти.

Викликати алергічну реакцію можуть і так звані агенти очищення. Це речовини, які змішують із пивом під час виробництва, а потім видаляють фільтрацією або осадженням. 

Трьома потенційно алергенними агентами очищення є білки яєць, казеїн та похідні риби. Їхні залишки можуть міститись у пиві, яке розливається у тару та потрапляє до нашого столу.

Невелике дослідження, проведене у 2014 році серед китайців з алергією до пива, виявило, що найпоширенішою її причиною є чутливість до солоду сорго або до самого сорго.

Близько 1 % жителів Землі мають алергію до пшениці, яка входить до топ-8 алергенів. Інколи люди, які страждають на таку алергію, також є чутливим до ячменю. 

Проте загалом ячмінь вважається безпечним для тих, хто має алергічну чутливість до пшениці. Тому 0,1 % американців з алергією на пшеницю можуть пити більшість сортів пива, основним інгредієнтом яких є ячмінь.

Утім, якщо у вас алергія до певного виду зернових, пиво не буде єдиною проблемою. Ви також відчуєте симптоми алергії, коли вживатимете інші продукти, що містять зернові.

Непереносимість алкоголю у пиві

Якщо ви відчуваєте себе погано після вживання алкоголю, але не помічаєте таких симптомів у будь-який інший час, можливо, у вас є непереносимість.

Це не алергія на алкоголь, а генетичний стан: тобто ваш організм не може ефективно розщеплювати алкоголь.

Симптоми непереносимості алкоголю можуть виникнути швидко. До них належать:

  • закладеність носу або нежить,
  • почервоніння шкіри,
  • кропив’янка,
  • нудота,
  • блювота,
  • діарея,
  • кашель.

Єдиним рішенням для уникнення симптомів непереносимості алкоголю є повна та незаперечна відмова від нього.

Якщо неприємні симптоми виникають у вас після вживання пива, але не після вживання вина або інших алкогольних напоїв, це не є непереносимістю алкоголю. Швидше за все, у вас алергія або чутливість до певного інгредієнта пива.

Що робити, якщо після вживання пива виникають неприємні симптоми

Якщо у вас виникають неприємні симптоми після вживання пива, ви можете зробити кілька речей:

  1. Коли симптоми м’які та не загрожують життю, спробуйте вживати пиво іншого бренду, щоб дізнатися, чи можете ви пити його без будь-яких проблем.
  2. Допомогти при появі легких симптомів алергії можуть антигістамінні препарати. Якщо симптоми важкі, обов’язково зверніться до лікаря, який призначить необхідні ліки.
  3. Пройти тестування на алергію до інгредієнтів, які зазвичай містяться в пиві, таких як пшениця, ячмінь і сорго. Не забудьте зазначити, чи з’являються у вас ті ж симптоми після вживання інших харчових продуктів або напоїв. 

Якщо виявиться, що у вас алергія до одного з інгредієнтів пива, уважне вивчення написів на етикетці допоможе знайти сорт, який не містить алергену. 

Також бажано уникати всіх інших продуктів, де міститься такий інгредієнт. Зокрема, у випадку алергії до дріжджів вам доведеться забути про вживання всіх продуктів, що їх містять. З алкогольних напоїв — не лише пива, а також вина і сидру.

Якщо у вас колись виникала анафілаксія після вживання пива, вкрай важливо визначити, який інгредієнт викликав її. Уникайте цього продукту та запитайте лікаря, чи вам потрібно носити з собою інжектор адреналіну. Такий пристрій може врятувати ваше життя.