Чому від вина болить голова, або Бережіться гістаміну

0
62

Вам знайомий головний біль під час похмілля? Впродовж застілля ви відмовляєтесь від вина на користь коньяку чи навіть горілки? Можливо, результати дослідження, проведеного австрійськими вченими, – саме про вас.

Чому від алкогольних напоїв болить голова

Дослідники стверджують, що найчастіше головний біль виникає після вживання червоного вина. Саме в ньому зустрічається найвища для алкогольних напоїв концентрація природних амінів. Серед них – гістамін та флавоноїди, що з ними, вірогідно, пов’язане виникнення головного болю. 

Саме червоні вина містять у два з половиною рази більшу концентрацію біогенних амінів, включно з гістаміном, ніж вина білі. Водночас горілка, тобто прозорий дистильований алкогольний напій, виготовлений шляхом перегонки ферментованих зерна або картоплі, має низький вміст гістаміну. 

За спостереженнями, після горілки рідше виникають мігрені, ніж після червоного вина. І це може означати, що головним винуватцем головного болю є не етанол, а гістамін.

Відповідно, серед тих, хто скаржиться на головні болі після вживання вина, – люди, у яких спостерігається непереносимість гістаміну. Її виникнення є наслідком підвищеної кількості цього аміну, який надходить до організму разом із продуктами чи напоями. 

Також деякі напої та продукти можуть стимулювати вивільнення гістаміну в організмі на фоні зниженої здатності ферменту діаміноксидази (DAO) засвоювати цю органічну сполуку. 

Недостатність діаміноксидази може бути вродженою. Також вона часто спостерігається у жінок після 40 років, що пов’язано зі зміною гормонального фону. Тому нерідко саме жінки скаржаться на головний біль після вживання вина.

Чи можна зарадити головному болю

Тому й не дивно, що ряд наукових досліджень показав, що приймання капсул з DAO знижує головний біль у хворих на мігрень. Адже у таких людей, зазвичай, спостерігається й знижене продукування DAO. Тому головний біль у них – це часто один із симптомів несприйнятливості гістаміну.

Отже, вміст гістаміну в алкогольних напоях, особливо у червоному вині, і, можливо, одночасне вживання їжі з високим вмістом гістаміну, наприклад, зрілого сиру, можуть відігравати ключову роль у виникненні мігрені та головного болю.

гистамин_all_

Якщо у вас виникає головний біль після вживання вина, а також спостерігаються інші симптоми непереносимості гістаміну, проконсультуйтесь із фахівцем щодо лікування та можливої корекції вашої дієти.

ЗАЛИШТЕ КОМЕНТАР