Алергія на алкоголь або непереносимість? Наслідки однаково неприємні

1669


Alcogol

Справжня алергія до алкоголю практично не зустрічається. Механізм гіперчутливості до етилового спирту, яка відзначається дуже рідко, до цього часу не встановлено.

Адже людський організм і сам постійно виробляє незначну кількість алкоголю. Його середній вміст в крові зазвичай коливається від 0,01 до 0,03 мг. Тому з самого дитинства ми звикаємо до спирту як до потенційного алергену. Отже, практично не розвиваємо сенсибілізацію до нього.

Але в останні роки науково описані випадки контактного дерматиту та синдрому контактної кропив’янки, що виникають у відповідь на обробку шкіри алкоголем.

Чинники алергії до алкоголю

Причиною неприємних наслідків вживання алкоголю стає алергія не до самого спирту, а до інших компонентів напою. В деяких випадках – непереносимість гістаміну і власне алкоголю.

Гістамін виробляється в продуктах під час їх ферментації, а також в клітинах тіла — як частина відповідної запальної реакції організму на алергію, інфекцію або травму. Саме його вивільнення у відповідь на дію алергену призводить у хворих на алергію до болю, свербежу, почервоніння, нежиті та хрипів.

Такі симптоми виникають, якщо до організму з якимось харчовим продуктом потрапив готовий гістамін, а наше тіло не може його засвоїти. Це — наслідок відсутності у нас необхідного ферменту — діаміноксідази, або ДАО.

Серед алкогольних напоїв найвищий вміст гістаміну відзначається в тих, до процесу виготовлення яких залучена ферментація: пиві, вині та шампанському. У особливо чутливих пацієнтів навіть ковток (10 мл) вина або пива може викликати реакції різного ступеня тяжкості. Аж до життєво небезпечних анафілаксії й анафілактичного шоку.

Крім того, у багатьох чутливих до алкоголю людей позитивний результат дають алергологічні тести до ацетальдегіду та оцтової кислоти — продуктів розпаду етанолу. Сенсибілізація до оцтової кислоти може викликати прояви кропив’янки після вживання спиртних напоїв.

Але найчастіше алергічні реакції спричиняють компоненти алкогольних напоїв. Це сама сировина або добавки, що вводяться в продукт пізніше, — ароматизатори, освітлювачі, загусники, консерванти. Будь-який з них здатний стати чинником алергічної реакції.

До найбільш поширених алергенів, що містяться в алкогольних напоях, належать:

При цьому червоне вино частіше викликає алергію, ніж будь-який інший алкогольний напій.

Спровокувати реакцію можуть також пиво й віскі. Ці напої складаються з чотирьох алергенів: дріжджів, хмелю, ячменю і пшениці.

Ступінь реакції на алкогольні напої обумовлюється рівнем гістаміну, що наявний в них, та метаболічними особливостями пацієнтів.

Характерні симптоми

Алергія до інгредієнтів спиртних напоїв та добавок, що містяться в них, може виникнути в будь-якому віці. До її проявів належать:

alcogol_simp

В окремих випадках алкоголь може посилювати симптоми у хворих на кропив’янку та бронхіальну астму.

Важливо розуміти, що алкоголь підвищує здатність травної системи засвоювати живильні речовини. Тому міцні алкогольні напої можуть спровокувати алергічну реакцію навіть до продуктів, які раніше людина їла без будь-яких проблем.

Один із прикладів — поширена алергія до м’яса птиці, яким закушується спиртне.

Алергія до вина

Першою причиною алергічної реакції може стати сам виноград, з якого виготовлене вино.

alcogol_vino

Алергенними можуть виявитися також хімікати, які використовуються при обробці винограду під час його вирощування, наприклад, сірчистий ангідрид, який застосовується при грибкових захворюваннях рослин.

Вважається також, що реакція може виникнути й на інші неетанолові компоненти вина:

  • побічні продукти ферментації, яка перетворює виноградний сік у вино;
  • утворений внаслідок ферментації гістамін;
  • добавки, які вносяться для надання вину належної консистенції, смаку й аромату.

Реакція може бути викликана навіть пліснявою, що утворилася на пробці винної пляшки.

До алергенів належать також консерванти, що додаються у вино.

  • Так, приблизно третина людей з астмою помічають погіршення свого стану навіть після малих доз вина.

Причина — вміст у ньому піросульфіту натрію (Е223). Він використовувався як консервант ще за часів Римської імперії. Зазвичай піросульфіту натрію більше в білому вині, ніж в червоному. А в пляшках менше, ніж у вині з бочки.

  • До вина й пива як консерванти або обмежувачі бродіння також часто додають гідросульфіт калію (Е228) або піросульфіт калію (Е224). Напад астми і навіть анафілактичний шок можуть викликати й інші сполуки сірки, що містяться у вині. В продажу є вина зі зниженим вмістом цих речовин, зокрема піросульфіту натрію. Але люди з високою чутливістю до сполук сірки навряд чи зможуть вживати навіть їх.
  • Також нерідко реакції, подібні до алергічних, провокує споріднений з сульфітами діоксид сірки (Е220).
  • Ще один консервант — бензоат натрію (Е211) — здатний викликати в людей з астмою кропив’янку або утруднене дихання.
  • Ймовірним фактором появи висипань на шкірі або нападу астми є харчовий барвник тартразин (Е102), який використовують для надання вину золотавого відтінку.

Ще не з’ясовано, чи можуть бути причиною алергічної реакції білки яєць або морепродуктів, що містяться у вині. Хоча вони самі по собі є алергенами, їхня кількість в такому продукті мізерна.

Алергія до пива

У списку алергенних алкогольних напоїв пиво займає друге місце після вина.

alkogol_pivo

Це обумовлено вмістом у ньому речовин, здатних запустити реакцію гіперчутливості:

  • різних видів солоду;
  • кукурудзи, рису або картоплі, які використовують для зброджування дешевих сортів пива;
  • дріжджів;
  • хмелю;
  • гістаміну;
  • консервантів: сульфітів, бензоатів калію та кальцію (Е212, Е213). У бочковому пиві консервантів більше.

Інші небезпечні інгредієнти пива — додані для аромату й смаку коріандр, апельсинова цедра, екстракти фруктів і ягід. Попри те, що вони практично повністю переробляються в процесі виготовлення пива, навіть їхні залишкові сліди можуть викликати алергію.

Може спровокувати алергічну реакцію навіть безглютенове пиво на основі сорго — у людей, чутливих до цього злаку.

Втім, люди, які мають алергію до пива, не завжди однаково реагують на всі його сорти.

Алергія до горілки

Найменш алергенний алкогольний напій — горілка, яка являє собою розведений водою етиловий спирт. Якщо горілка високої якості, в ній практично не містяться інші речовини, а потенційні алергени, присутні в рослинній сировині, видаляються вже на стадії очищення продукту.

Якщо горілка ароматизована або погано очищена, у людини може проявитися алергія до добавок, які містяться в продукті: освітлювачів, ароматизаторів, сивушних масел.

Алергія до коньяку

Факторами алергічної реакції, яка виникає при вживанні коньяку, в першу чергу стають сполуки сірки (використовуються як консерванти), та гістамін, що утворився під час бродіння виноградної сировини.

alkogol_

Також алергію можуть викликати дубильні речовини, які входять до складу коньяку. З іншого боку, вони зменшують проникність стінок кишківника, знижуючи цим вплив алкоголю на організм.

Діагностика алергії до алкогольних напоїв

Щоб виявити або спростувати алергію до алкогольних напоїв, потрібен тест. Найпоширеніший — прик-тест: після уколу шкіри спеціальним медичним інструментом на неї наноситься невелика кількість можливого алергену.

Також наявність антигенів або антитіл може виявити спеціальний аналіз крові. Так, мультикомпонентний молекулярний тест ALEX дозволяє виявити сенсибілізацію до молекул і екстрактів майже 300 різних алергенів.

Лікування алергії до компонентів алкогольних напоїв

Для тих, у кого непереносимість спиртних напоїв або алергія до їх компонентів, існує один дієвий спосіб уникнути неприємних симптомів — повне утримання. Не тільки від алкогольних напоїв, а й від продуктів, що містять алкоголь:

  • готових соусів;
  • маринадів;
  • газованих напоїв;
  • томатного пюре.

Крім того, спровокувати реакцію здатні фрукти, що забродили, або квашені продукти, в яких відбувається ферментація.

Якщо алергію викликають певні види/сорти напоїв або їх поєднання з конкретною їжею, можна, попередньо проконсультувавшись з лікарем-алергологом, спробувати знайти їм альтернативу.

При незначній реакції на алкоголь для лікування достатньо приймати пероральні антигістамінні препарати та застосовувати для полегшення симптомів безрецептурні засоби: загоювальні та болезаспокійливі мазі при свербежі, сольові розчини для промивання носоглотки.

При важких формах захворювання необхідно завжди носити медичний браслет, мати при собі автоінжектор з адреналіном на випадок, якщо алергічна реакція супроводжуватиметься анафілаксією. Після застосування адреналіну слід негайно звернутися до лікаря.

Симптоматика несприйнятливості алкоголю

Симптоми у вигляді червоних плям на обличчі, головного болю і прискореного серцебиття, шлункових спазмів, нудоти та блювоти можуть вказувати на несприйнятливість алкоголю.

Це генетично обумовлена особливість організму, при якій травна система не може впоратися з етанолом, що потрапив до організму. Причина — у нездатності організму виробляти достатньо спеціального ферменту, що розщеплює спирт.

Люди, у яких знижений вміст подібних ферментів, швидко п’яніють і відчувають важкі симптоми алкогольної інтоксикації.

Наприклад, в уродженців країн Азії погано працює ген, відповідальний за розщеплення алкоголю в ацетальдегід і потім в оцтову кислоту. Через це в організмі може накопичуватися значна кількість ацетальдегіду.

Це викликає, крім описаних вище симптомів:

  • закладеність носа;
  • утруднене дихання;
  • кропив’янку;
  • висип;
  • діарею;
  • печію;
  • біль в животі;
  • зниження кров’яного тиску.

Крім того, непереносимість алкоголю може викликати погіршення симптомів бронхіальної астми.

Крім людей азіатського походження, до непереносимості алкоголю схильні пацієнти з астмою, полінозом або лімфомою Ходжкіна, а також з алергією до зернових або інших харчових продуктів.

Тільки лікар може достеменно встановити тип реакції вашого організму на алкоголь: алергія це до продуктів його метаболізму або добавки у напоях, непереносимість гістаміну або самого алкоголю.