Курячим яйцям складно підшукати замінник серед яєць інших птахів

0 6 199

Одна з головних причин харчової алергії, особливо у дітей, — куряче яйце. Алергічна реакція на нього проявляється у 1,2 % маленьких європейців перших двох років життя. При цьому найбільш частими симптомами гіперчутливості стають ангіоневротичний набряк і гостра кропив’янка.

Про алергенність курячих яєць

Яєчний білок вважається основним джерелом чотирьох алергенів:

  • овомукоїду (OVM, Gal d 1),
  • овальбуміну (OVA, Gal d 2),
  • овотрансферріну (Gal d 3),
  • лізоциму (Gal d 4).

Яєчний жовток містить два алергени: α-livetin (Gal d 5) і YGP42 (Gal д 6).

Алергія до яйця у різних хворих зовні проявляється неоднаково. Так, у деяких дітей не виникає реакції при вживанні яєць, що зазнали теплової обробки. Відрізнятися може і реакція на смажене яйце.

Під час французького дослідження, результати якого були опубліковані в журналі Pediatric allergy and Immunology в березні 2019 року, були вивчені реакції 54 дітей на сирі, зварені рідко або круто яйця, окремо на яєчний білок і окремо — на жовток.

У всіх тест дав позитивний результат на сире яйце та сирий яєчний білок, у 72 % на сирий жовток.

Нагрівання знижувало ступінь реакції у деяких дітей. При цьому яйця, зварені рідко, залишилися більш алергенними, ніж зварені круто.

Чи є алергенними яйця інших птахів

Алергія до яєць інших птахів — качки, гуски, індички та перепілки — зустрічається рідше, ніж до курячих. Зазвичай вона спостерігається у пацієнтів, гіперчутливих до курячих яєць, їхнього білка або жовтка окремо. Це пов’язане зі схожістю білків, що входять до складу яєць різних птахів.

Таке явище називається перехресною алергією.

Наприклад, основним алергеном гусячого яйця є білок аповітеллін. Але він, на відміну від курячого, зберігає алергенність навіть при тепловій обробці.

гусячі яйця

Що ж стосується перепелиних яєць, які традиційно вважаються гіпоалергенними й найбільш корисними саме в сирому вигляді, то вони можуть викликати одне з найнебезпечніших ускладнень алергії — анафілаксію — у пацієнтів з алергією до курячих яєць. Тому яйця перепілки не можуть замінити в раціоні курячі.

Алергія до жовтка часто пов’язана з чутливістю до білка ліветину Gal d 5, який належить до сироваткових альбумінів (родина білків) і виявлений, крім яєчного жовтка, в м’ясі та молоці ссавців.

Ліветин проявляє високу перехресну реактивність з курячим м’ясом. Тому пацієнти з алергією до жовтка можуть відчувати симптоми алергії при вживанні курячого м’яса.

Висновок очевидний: якщо курячі яйця, їхній жовток або білок викликають у вас алергічну реакцію, вам слід уникати вживання яєць інших видів птахів. І тим більше не моделювати свою дієту самостійно, не порадившись з лікарем і не пройшовши обстеження.

Адже поставити діагноз про алергію до того чи іншого продукту може тільки лікар. А найточнішим методом діагностики алергії є молекулярний тест ALEX.

Про те, що таке алергія, які її причини та якими можуть бути ускладнення, читайте тут.

Коментарі
Loading...