Алергія на сир: справа у молоці та гістаміні

0 3 874

Сир, що є молочним продуктом, потенційно небезпечний для людей з алергією до білків молока чи з непереносимістю лактози. Отже, розбираємось, як часто причиною ваших проблем може стати алергія на сир. І на який саме.

Важливо знати, що у більшості випадків алергія на молоко проходить ще у ранньому віці. Зазвичай, коли дитині виповнюється три роки. 

Тому перш ніж заявляти, що ви маєте алергію на сир, переконайтеся, що йдеться саме про реакцію гіперчутливості на молочний білок. А не про непереносимість лактози чи інших речовин, що містяться у молоці.

Алергія на сир чи непереносимість лактози?

У першому випадку симптоми виникають у проміжку від декількох хвилин до години після того, як ви скуштуєте сир. Проявами алергії на нього можуть бути хрипи, кропив`янка, блювота, діарея, нежить, сльозотеча та свербіж шкіри. А в рідкісних випадках — і небезпечна для життя анафілаксія.

Водночас про непереносимість лактози свідчать здуття живота, діарея та гази, які є наслідком проблем з травною, а не з імунною системою.

При справжній сирній алергії імунна система реагує на один або декілька білків молока. Найчастіше це казеїн

Втім, реакцію часто викликають сироваткові білки. Імунна система сприймає їх всі як небезпеку, для боротьби з якою вивільняє антитіла. Вони є різними у відповідь на різні білки й називаються специфічними імуноглобулінами Е. 

Наслідком такої боротьби є вивільнення гістаміну. Він, своєю чергою, спричиняє появу симптомів алергії.

Сир та непереносимість гістаміну

З іншого боку, гістамін як такий міститься у зрілих сирах. Зокрема у пармезані, камамбері, брі, грюєрі, чедері та рокфорі.

Зазвичай при їх споживанні фермент під назвою діаміноксидаза або просто ДАО допомагає розщепити гістамін. Цей ензим, у нормі, повинен виділятись у нашому кишечнику.

Якщо ферменту в організмі бракує, розщеплення не відбувається. Відтак «сирний» гістамін викликає таку ж саму реакцію, як і той, що вивільняється при алергічному процесі. 

Утім, у такому випадку йдеться скоріше про реакцію непереносимості гістаміну, одним з найпоширеніших симптомів якої є висип.

І не тільки гістамін

Окрім гістаміну реакцію гіперчутливості може викликати тирамін — алкалоїд, який міститься у ферментованих сирах. За дією на організм він схожий на адреналін і може провокувати сильні головні болі, нервову збудливість, підвищувати тонус м’язів, тиск та рівень цукру.

Чи бувають алергенно безпечні сири

Як правило, алергію викликають сири, виготовлені з коров’ячого молока, оскільки воно є найбільш алергенним. Але людина може бути гіперчутливою і до козячих або овечих сирів. 

Це може стосуватися як тих, хто спокійно вживає сири з коров’ячого молока, так і тих, хто має сенсибілізацію до нього та похідних продуктів. В останньому випадку причина криється у перехресній чутливості людей до казеїнів (α, β, γ, κ) у молоці різних тварин. Ці білки мають подібну структуру.

Також перехресну реакцію з казеїнами коров’ячого молока демонстрували пацієнти з алергією на молоко кобили. Важкі симптоми гіперчутливості до останнього у них виникли також після застосування мазей, що містили кобиляче молоко.

Деякі дослідники припускають, що причина алергії на сир при одночасній відсутності алергії на молоко може критися у гіперчутливості до інших компонентів продукту. Окрім вже згадуваних вище гістаміну та тираміну це можуть бути лізоцим яєць чи розпушувач.

Діагностика та лікування алергії на сир

Діагностувати гіперчутливість до сиру можна за допомогою молекулярного тесту ALEХ. На сьогодні це найточніший та найефективніший метод виявлення алергії. Він дозволяє встановити, на які молекули у сирі реагуєте саме ви.

А відтак, базуючись на ваших результатах, лікар-алерголог зможе скласти лікувальну дієту. Вона буде підібрана під вашу гіперчутливість до різних компонентів сиру та інших продуктів.

Свої відчуття після вживання сиру варто записувати у харчовий щоденник. Вести такий зараз дозволяють додатки у смартфонах. 

Адже ваші відчуття після вживання сиру стануть важливою підказкою для лікаря у разі, якщо ви маєте й непереносимість лактози. Тоді йтиметься про безлактозну дієту.

Коментарі
Loading...