Алергія на казеїн: важко лікується і може бути спровокована крейдою

0 3 516

Казеїн — це білок, що міститься в молоці та молочних продуктах. Він зазвичай є основним чинником алергії до білків молока. Алергія на казеїн виникає тоді, коли ваша імунна система помилково сприймає цей білок як загрозу організму. 

Внаслідок цього організм запускає реакцію, яка бореться з алергенами та виробляє антитіла — імуноглобуліни Е. Ті специфічні, що виникають у тілі у відповідь на казеїн.

Така реакція гіперчутливості відрізняється від стану непереносимості лактози. Остання виникає, коли ваш організм не виробляє достатньої кількості лактази — ферменту, що розщеплює лактозу. 

Непереносимість лактози може спричиняти дискомфорт після вживання молочних продуктів. Втім, люди з таким станом здатні вживати невелику кількість молока.

Симптоми алергії на казеїн

При алергії на казеїн вживання навіть незначної кількості молока буде проблематичним. Та й проявляється хвороба по-іншому. 

Цей стан може супроводжуватися:

Відтак, більшості людей з істинною алергією до казеїну слід уникати молока і молочних продуктів у всіх формах. Адже у таких людей навіть слідові (дуже малі) кількості казеїну у продукті здатні призвести до серйозної алергічної реакції. Називається вона анафілаксією і може бути небезпечною для життя. 

Ознаками анафілаксії є кропив’янка, набряк, утруднене дихання та втрата свідомості. Цей стан може спричинити анафілактичний шок. Якщо не почати його негайно контролювати, шок здатен призвести до летального результату.

У кого буває алергія на казеїн? 

Алергія на казеїн молока найбільш поширена у немовлят і дітей молодшого віку. І вона є найпоширенішою харчовою алергією у дітей

У дітей, які перебувають на грудному вигодовуванні, ризик розвитку алергії до білків молока, у тому числі казеїну, нижчий. Експерти не зовсім певні, чому в одних дітей розвивається алергія на казеїн, а в інших — ні. Але вони вважають, що тут певну роль може відігравати генетика.

Зазвичай алергія на білки молока минає до того часу, коли дитина досягне 3—5 років. 

Втім, деякі діти ніколи не переростають таку алергію. Її симптоми можуть виявлятися у них і в дорослому віці.

Де знаходиться казеїн

Молоко ссавців, наприклад, коров’яче, складається з:

  • лактози (молочний цукор),
  • жирів,
  • до чотирьох видів казеїнових білків,
  • інших видів молочних білків.

Молоко є третім за поширеністю харчовим продуктом, що викликає анафілаксію.

Кількість молока в продуктах може бути дуже різною. Тому неможливо знати, скільки точно казеїну ви спожили разом з однією й тією ж порцією, здавалося б, однакових продуктів.

Продукти, які слід уникати при алергії на казеїн, включають:

  • всі види молока (незбиране, нежирне, знежирене, маслянку);
  • масло, маргарин, топлене масло, ароматизатори молочно-вершкової групи;
  • йогурти, кефір;
  • сир і все, що його містить;
  • морозиво;
  • вершки (жирні, знежирені та збиті);
  • сметану;
  • пудинги;
  • заварний крем.

Казеїн також може міститися в інших продуктах. Особливо в тих, що мають у собі молоко або сухе молоко, наприклад, крекерах та іншому печиві.

Казеїн також може бути знайдений в менш очевидних продуктах, таких як немолочні вершки чи ароматизатори. І зовсім неочікуваний виріб, де міститься казеїн, — шкільна крейда. Отака широка присутність робить цей білок одним з найважчих для уникнення алергенів. 

Це означає, що для вас вкрай важливо уважно читати етикетки харчових продуктів і запитувати, що міститься у них, перш ніж купувати або вживати певну їжу. У ресторанах, перш ніж замовляти страву, обов’язково попередьте про алергію на казеїн.

Якщо ви мама, яка годує, а у вас або немовляти алергія на казеїн, вам слід уникати продуктів, які містять молоко. Важливо також уникати страв, які піддавалися впливу продуктів із вмістом молока.

Крім того, на деяких упаковках харчових продуктів пишуть щось типу «може містити молоко» або «зроблено на основі молока». Цих продуктів також варто уникати, тому що вони можуть мати у собі сліди казеїну.

Фактори ризику розвитку алергії на казеїн

Кожна 13-та дитина у віці до 18 років страждає харчовою алергією. Алергія на казеїн зазвичай проявляється у 3-місячному віці. 

Але, на відміну від алергії на інші білки молока, зокрема сироваткові, яка минає, коли дитині виповниться 3—5 років, алергія на казеїн може тривати довше. 

Діти з нею зазвичай переносять такий стан важко і мають менше шансів його перерости. 

І батькам саме таких дітей важливо попередити вчителів у школі про потенційні прояви алергії на казеїн у першачків. Таких дітей рекомендують садити якомога далі від дошки, щоб вони не вдихали крейдяний пил. 

Також вчителі мають пильнувати, щоб школярик часом не поласував на перерві шматочком крейди.

Чи можна позбутись алергії на казеїн?

Втім, шанси перерости казеїнову алергію таки є. Адже дослідники виявили, що деякі діти з алергією на казеїн, які вживають його невелику кількість, переростають цей стан швидше, ніж діти, які не споживають казеїн взагалі.

Згідно з новими міжнародними рекомендаціями педіатрів, всі алергенні продукти, у тому числі молоко, потрібно вводити у раціон дітей до року. Це знизить ризик розвитку алергії. 

Але вирішувати, скільки коров’ячого молока давати дитині після 6 місяців, потрібно лише зі своїм педіатром.

А от до 6-місячного віку рекомендовано утримувати дитину виключно на грудному вигодовуванні.

Адже молочні суміші також містять білки коров’ячого молока. І їх занадто раннє введення може спровокувати розвиток у дитини молочної алергії. 

Як діагностується алергія на казеїн

Ви повинні негайно звернутися до лікаря, якщо у вашої дитини виявляються які-небудь симптоми алергії на казеїн. Він розпитає вас про сімейну історію харчової алергії та проведе медичний огляд.

Для того, щоб встановити, чи є у вашої дитини алергія на казеїн, лікар може запропонувати провести багатокомпонентний молекулярний тест АЛЕКС або шкірний прик-тест з казеїном. 

Якщо лікар вважатиме, що причиною алергії є інша проблема зі здоров’ям, він проведе:

  • аналізи стільця — для перевірки проблем з травленням,
  • аналізи крові — для перевірки основних проблем зі здоров’ям.

Лікар також може дати дитині молоко і спостерігати за нею протягом декількох годин, щоб визначити наявність алергічної реакції. Але такі тести зазвичай проводять в спеціалізованих медичних установах, де фахівці підготовлені до надання невідкладної допомоги.

Як уникнути казеїну

На ринку існує безліч замінників казеїнових продуктів, в тому числі:

  • соєве, рисове або картопляне молоко;
  • сорбети та італійські соки;
  • певні марки продуктів на основі сої, наприклад Tofutti;
  • певні марки кремів та вершків;
  • більшість різновидів соєвого морозива;
  • кокосове масло;
  • певні марки супів.

Чим замінити молоко у випічці 

У рецептах, які потребують молока, ви можете замінити його на соєве, рисове, кокосове молоко або на воду в поєднанні з яєчним жовтком

soy milk

Для заміни молочного йогурту можна використовувати:

  • соєвий йогурт,
  • соєву сметану,
  • фруктове пюре,
  • несолодкий яблучний соус.

Чи варто уникати казеїну, навіть якщо у вас немає харчової алергії?

Дослідники виявили, що казеїн може сприяти запаленню у мишей. Це спонукало деяких експертів задуматись, чи може дієта без казеїну бути корисною для людей з розладами, ускладненими запаленням? Такими як аутизм, фіброміалгія та артрит.

Втім, досі не встановлено чіткого зв’язку між безказеїновою дієтою і зменшенням симптомів захворювання або такого розладу.

Дослідження тривають, і деякі люди виявили, що відмова від казеїну покращує певні проблеми зі здоров’ям. Якщо ви розглядаєте для себе можливість безказеїнової дієти, важливо спочатку проконсультуватися щодо неї зі своїм лікарем.

 

Коментарі
Loading...