Змішане вигодовування у перші години життя значно збільшує ризик алергії

0 1 700

Про користь виключно грудного вигодовування протягом щонайменше перших шести місяців життя дитини відомо вже давно. Але висновки дослідження, проведеного в Ірландії, дали ще один аргумент на користь грудного харчування: змішане вигодовування може мати негативні наслідки.

Як зазначають автори дослідження, багато дітей, яких матусі годують грудним молоком, отримують догодовування сумішами протягом перших 24 годин після народження. Як наслідок у них зростає ризик розвитку алергії на білки коров’ячого молока.

Цей вид алергії є найважливішим у дитячому віці. Вважається, що алергічну чутливість до білків коров’ячого молока у світі мають від 4 до 8 % дітей до трьох років. 

І дебати про те, який тип вигодовування є найбільш безпечним для малюка, не припиняються. Так само, як пошук все нових шляхів зниження ризику виникнення дитячої чутливості до білків молока. Тож тривають й дослідження цієї теми.

Експеримент: методи та висновки 

Для участі у поточному науковому проєкті були відібрані 55 малюків, яким у перші 24 години життя матусі вводили прикорм зі штучних молочних сумішей. На момент включення у дослідження новонароджених або годували тільки сумішшю з пляшки або вони мали змішане вигодовування, отримуючи й материнське молоко, і суміш.

До контрольної дитячої групи – виключно на грудному вигодовуванні – також увійшли 55 малюків.

Дослідники з’ясували, що вірогідність розвитку алергії у тих дітей, які отримували змішане годування, була більшою, ніж у тих, хто отримував виключно материнське молоко або виключно суміш.

Причому ризик розвитку алергії до білків молока у дітей, раціон яких включав і материнське молоко, і суміші (його замінники), у 16 раз перевищував ризик, встановлений для дітей, що перебували на штучному вигодовуванні. 

У дітей, які знаходились виключно на штучному вигодовуванні, ризик розвитку алергії на білки молока був також підвищеним. Проте у порівнянні із тими, яких годували лише материнським молоком, різниця була не такою помітною.

Що ж стосується причин, з яких у раціон немовляти вводилося догодовування у перші години життя, то найчастіше матусі називали слабку лактацію або своє погане самопочуття. 

Отже, роблять висновок дослідники:

діти, яких годують грудьми, проте додають до раціону й молочні суміші, особливо у перші 24 години життя, знаходяться у групі значно підвищеного ризику розвитку алергії до білків коров’ячого молока.

Тому матусі та лікарі повинні бути краще освіченими щодо переваг виключного годування грудьми. Та забезпечені відповідними ресурсами, щоб уникнути зайвих замін грудного молока на суміш у раціоні немовляти. Це зменшить ризик розвитку у дитини алергії на коров’яче молоко.

Коментарі
Loading...