Маєте алергію на інжир? Будьте обережні з латексом

176


Інжир (Ficus carica), фіга або смоква, в Україні продається як сушеним, так і віднедавна — свіжим. Ці смачні плоди корисні для здоров`я. Зокрема, інжир рекомендують їсти для зміцнення кісток, зменшення ваги, при закрепах, болю в горлі, а також при сечокам’яній хворобі. Але декому смоква може зашкодити. Алергія на інжир викликає важкі шкірні прояви й навіть анафілаксію.

Регіоном походження фіги є Західна Азія. Це дерево почали культивувати саме там. А згодом воно розповсюдилося по всьому Середземномор’ю.

 Залишки інжиру були знайдені в розкопках неолітичних пам’яток, вік яких сягає щонайменше 5 000 років до нової ери. Пізніше цю рослину привезли до Китаю, Японії, Індії, Південної Африки, Австралії та обох Америк.

Відомі понад 700 видів смокви. Деякі члени цієї родини є декоративними. Наприклад, смоковниця, що плаче, або Ficus benjamina. З деяких рослин виробляють каучук.

Симптоми алергії на інжир

Проявами алергічної реакції на плоди смокви можуть бути:

І найважчий прояв, який може мати алергія на інжир, — це анафілаксія, небезпечний для життя стан, при якому людина потребує негайної медичної допомоги.

Фототоксичний інжир

Найбільш небезпечним у смокві є сік, що міститься у листі та корінні. Це пов`язують із наявністю в ньому псоралену та бергаптену — кислот з класу кумаринів. Контакт з ними може викликати фототоксичний дерматит.

При цьому шкірні реакції на сік смокви можуть бути доволі важкими. 

  • Так, у двох чоловіків, які обрізали гілки пошкодженої буревієм фіги, через добу на передпліччях, руках та пальцях з`явилась кропив’янка. Початковим симптомом алергічної реакції було відчуття печіння, яке швидко перетворилося на еритему. А згодом на шкірі, що безпосередньо контактувала з гілками дерева, з’явилися і пухирі. Ці симптоми зникли протягом 4-6 тижнів.
  • Ще один випадок — жінка, в якої під час збору інжиру на передпліччях виникала гостра кропив’янка. При цьому будь-які інші симптоми, у тому числі після вживання плодів, були відсутні. Жінка також страждала на алергічний контактний дерматит до натурального каучукового латексу та в минулому мала хронічну ідіопатичну кропив’янку.

Також шкірні реакції на інжир можуть нагадувати опіки.

Алергени інжиру

Науковці описали чотири алергени, що містяться в інжирі: 

  • профілін Fic c 4, 
  • протеаза Fic c фіцин, 
  • білок-переносник ліпідів (LTP) Fig c, 
  • білок-гомолог Bet v 1 – головного алергену березового пилку.

Окрім цього, в карликовому фікусі (Ficus awkeotsang), який є родичем смокви, виділені дві тауматін-подібні білкові ізоформи, пектинова метилестераза та хітіназа. Але чи є подібні алергени в інжирі, досі невідомо.

Перехресні реакції у людей з алергією на інжир

Як вже було відмічено, одним з основних алергенів інжиру є профілін. Білки цієї групи входять до складу всіх рослин і є спорідненими у 75 % з них. 

Відтак у гіперчутливих до інжиру людей може розвиватися перехресна алергія. Її можуть викликати як родичі інжиру з одного з ним роду Ficus, так і рослини з інших родин. 

Ще одна причина для виникнення перехресної алергії – згадуваний вище білок, гомологічний головному алергену березового пилку. Саме через нього люди, чутливі до пилку берези, можуть реагувати й на алергени фіг.

Серед рослин, які можуть виявитися алергенними для гіперчутливих до інжиру людей, сьогодні називають баньян, хлібне дерево, апельсин та шовковицю

Адже рід фікусів, до якого належать смоква, баньян та хлібне дерево, входить саме до родини шовковицевих, або тутових. Також можлива перехресна реакція з пилком злаків та фікусу бенджаміну.

У дослідженні зазначається, що 83 % пацієнтів з алергією на останній були чутливими й до свіжого інжиру, а 40 % — до сушеного.

При цьому доведено, що кулінарна обробка, зокрема теплова, при температурі 95 градусів та вище призводить до зниження алергенності інжиру, оскільки при цьому руйнуються його алергенні білки. Ще один спосіб зменшити ризик реакції — перед вживанням очистити свіжі плоди від шкірки.

Утім, якщо ви страждаєте на алергію до латексу, зокрема того, що виробляють із дерев роду смокви, у вас може виникнути реакція гіперчутливості на інжир у будь-якому вигляді. 

Проявлятися перехресна інжирно-латексна гіперчутливість може у вигляді  синдрому оральної алергії. При ньому після вживання плодів у людини з’являється відчуття поколювання у ротовій порожнині та на обличчі навколо рота. 

Алергія на інжир: діагностика та профілактика 

Поставити діагноз алергії на інжир може лише лікар-алерголог. Бажано, аби при цьому ви пройшли діагностику за допомогою тест-системи ALEX

Ця методика виявлення алергії на сьогодні є найточнішою та найсучаснішою. Адже вона допомагає не лише з`ясувати, який продукт викликає реакцію гіперчутливості, а й встановити молекулу, відповідальну за неї. 

Так, до переліку з близько 300 алергенів та алергенних екстрактів, які є у складі ALEX, входять й екстракти та молекули смокви, шовковиці, фікусу бенджаміну. Тобто самої фіги та її родичів.

Відтак, отримавши результат аналізу, лікар визначить, на який саме продукт чи продукти ви реагуєте у першу чергу, а які реакції є перехресними. Це дозволить йому правильно скласти вашу дієту. Адже зазвичай продукти, які стали причиною алергії, повинні виключатися з раціону.