Астма та ваша дієта: що їсти, а чого уникати

0 5 870

Якщо у вас астма, вам може бути цікаво, чи певні харчові продукти та вибір дієти можуть допомогти керувати цим станом. Наразі немає переконливих доказів того, що конкретне харчування при астмі впливає на частоту чи тяжкість нападів недуги. Проте вживання свіжих та поживних продуктів може покращити ваше загальне здоров’я, а також симптоми бронхіальної астми (БА).

Згідно з деякими дослідженнями, перехід людства від вживання свіжих харчів, таких як фрукти та овочі, до оброблених продуктів може бути пов’язаний зі збільшенням випадків астми в останні десятиліття. І, хоча цей зв’язок ще до кінця не досліджений, отримані раніше дані свідчать: не існує жодної їжі чи поживних речовин, які б самостійно покращували симптоми астми

Натомість людям, які страждають на БА, може бути корисно дотримуватись різноманітної дієти з великим вмістом свіжих фруктів і овочів.

Харчова алергія та харчова непереносимість виникають, коли ваша імунна система надмірно реагує на конкретні білки в харчах. У деяких випадках це може призвести до симптомів астми.

Астма та правильне харчування 

Звіт Американського торакального товариства (ОВС) зазначає, що ожиріння є головним фактором ризику розвитку астми. Крім того, БА у людей, які страждають ожирінням, може бути важчою і складніше піддаватись лікуванню. 

Збалансоване харчування при астмі та підтримання здорової ваги можуть полегшити управління своїм станом.

Продукти, які слід додати до раціону:

Проте вживати їх можна, якщо у вас немає підтвердженої алергії на ці продукти. А тому конкретної дієти при астмі не існує. Втім, є деякі продукти й поживні речовини, здатні допомогти підтримувати функцію легенів.

Вітамін D

Достатня кількість вітаміну D може допомогти зменшити кількість нападів астми у дітей віком від 6 до 15 років. Джерелами вітаміну D є:

Якщо ви знаєте, що у вас алергія на молоко або яйця, ви маєте уникати цих джерел вітаміну D, щоб алергічні симптоми від їжі не проявились астмою. І тоді в пригоді стане вітамін D у формі харчової добавки.

Вітамін А

Дослідження 2018 року встановило, що діти з астмою зазвичай мають нижчий рівень вітаміну А в крові, ніж діти без неї. У дітей-астматиків більш високий рівень вітаміну А також відповідав кращій функції легень. 

Хорошими джерелами вітаміну А є:

Яблука

apple

Одне яблуко на день допоможе контролювати симптоми астми. Згідно з висновками оглядової статті Nutrition Journal, що підбила підсумки багатьох інших досліджень, вживання яблук пов’язане з меншим ризиком БА та підвищенням функції легень.

Банани

Опитування, опубліковане в European Respiratory Journal, показало, що банани можуть зменшити хрипи у дітей з астмою. Це може бути пов’язано з вмістом у цих фруктах антиоксидантів і калію, здатних покращити роботу легень.

Магній

Дослідження, наведене в «Американському журналі епідеміології», встановило, що діти віком від 11 до 19 років, які мали низький рівень магнію, також мали знижену пропускну здатність та об’єм легень

Щоб підвищити рівень магнію в дитячому організмі, необхідно доповнити щоденне меню: 

Якої їжі слід уникати

Деякі продукти можуть викликати симптоми астми, і їх слід уникати. Це, зокрема:

Розглянемо джерела речовин, шкідливих при астмі.

Сульфіти

Сульфіти — тип консервантів, який може погіршити астму. Вони містяться у:

Їжа, яка спричиняє здуття

Вживання великої кількості їжі або їжі, яка спричиняє здуття, створює тиск на діафрагму, особливо якщо у вас рефлюксна хвороба. Це може спричинити стиснення в грудях і спровокувати напади астми. 

Перелік продуктів, які викликають газоутворення:

Саліцилати

Хоча й зрідка, але деякі люди з астмою можуть бути чутливі до саліцилатів, які містяться в каві, чаї та деяких травах і спеціях. Саліцилати — це природні хімічні сполуки, та їх іноді можна знайти в харчових продуктах.

Штучні інгредієнти

Хімічні консерванти, ароматизатори та барвники часто містяться в обробленій їжі та фаст-фуді. Деякі люди з БА можуть мати алергію на ці штучні компоненти або бути чутливими до них.

Однак, перш ніж включати чи виключати продукти зі свого раціону, потрібно проконсультуватися з лікарем.

Поширені алергени

Астму також можуть мати люди з харчовою алергією. До найбільш поширених алергенів належать:

Людям, які страждають на харчову алергію, варто проконсультуватись стосовно дієти з алергологом. Виявити всі ризики допоможе  молекулярний тест ALEX2 – найсучасніший та найточніший метод діагностики алергічних захворювань. Тест дає змогу визначити чутливість до 295 алергенних молекул та екстрактів одночасно. Вони складають 99,9 % всіх відомих науці алергенів.

Якщо ж у вас непереносимість певних харчів, знадобиться тест FOX, або Food Xplorer. Це молекулярний аналіз для визначення несприйнятливості 286 харчових продуктів. Вона встановлюється за вмістом антитіл IgG.

Лікування астми

Більшість лікарів рекомендують хворим на астму загальний здоровий спосіб життя, який допоможе керувати своїм станом. Сюди можна віднести здорове харчування та регулярні заняття фізичними вправами.

Дієта і зміна способу життя покликані доповнити базисне лікування астми. Не слід припиняти приймання прописаних ліків проти астми без консультації з лікарем, навіть якщо ви починаєте почувати себе краще.

Традиційні методи лікування БА можуть охоплювати:

Втім, комбінацію лікарських препаратів та лікувальних заходів вам може підібрати лише лікар.

Як попередити загострення симптомів астми

Коли справа доходить до контролю симптомів БА, профілактика має велике значення. Оскільки астма може бути небезпечною для життя, важливо визначити ваші тригери й уникати їх.

Тютюновий дим — тригер астми для багатьох людей. Якщо ви палите, поговоріть зі своїм лікарем про це. 

Якщо хтось із вашої родини палить, обговоріть з ними відмову від паління. А тим часом переконайтеся, що вони палять на вулиці.

Вживайте запобіжні заходи проти нападів БА:

Отже:

Вживання більш здорової їжі може покращити симптоми бронхіальної астми, але це залежить від багатьох факторів.

Наприклад, загальний вплив харчування при астмі може залежати від загального стану вашого здоров’я, від того, наскільки послідовно ви вносите зміни до меню, і від ступеня вираженості симптомів вашої БА. 

Більш здоровий раціон також може призвести до таких переваг, як:

  • втрата надлишкової ваги;
  • зниження артеріального тиску;
  • зниження рівня холестерину;
  • покращення травлення.

Принаймні більшість людей, які починають дотримуватися кориснішої дієти, зазвичай помічають підвищення рівня енергії.

Коментарі
Loading...