Алергія на саліцилати здатна спровокувати анафілаксію

0 1 443

Причиною гіперчутливості до дарів природи можуть стати не тільки їхні білки, а й небілкові структури. А саме – саліцилати, головною функцією яких є захист ягід, овочів та фруктів від шкідників та хвороб. Так що ж це таке  — алергія на саліцилати? 

Говорячи про алергію на овочі, фрукти або ягоди, ми в першу чергу маємо на увазі надмірну реакцію імунної системи на алергенні білки. Наприклад, профіліни або білки, що переносять ліпіди.

Але останнім часом вчені все частіше заговорили про алергію на саліцилати. Рослини із цими речовинами протягом тисячоліть використовуються у медицині. І не лише народній, а й традиційній. 

Адже саліцилова кислота є основною дієвою речовиною аспірину — одного з перших знеболювальних та жарознижувальних хімічних медичних препаратів. 

Дієта з високим вмістом натуральних саліцилатів, як і середземноморська, сприяє зниженню ризику онкологічних та серцево-судинних захворювань, а також діабету. 

Утім, із саліцилатами варто бути обережними. Вони здатні не лише укріпити здоров`я, а й погіршити його. Зокрема, спровокувати загострення гастриту чи виразкової хвороби шлунку. Або стати причиною алергії.

Чи поширена алергія на саліцилати?

Відсоток людей, сенсибілізованих до саліцилатів, достеменно невідомий. За різними даними, алергію до цих сполук мають від 2 до 22 % дорослих, яким діагностовано астму. Також на саліцилатну алергію частіше хворіють люди з харчовою алергією та запальними недугами кишечника. 

Також відомо, що надмірна реакція на саліцилати частіше пов`язана з ліками, що їх містять. Якщо щоденно разом із їжею ми споживаємо 10-200 мг цих речовин, то одна доза аспірину залежно від типу може містити 325–650 мг саліцилатів. 

Саме застосування цих ліків може призвести до розвитку у дітей та підлітків небезпечного стану — синдрому Рейє. Його ознаками є: 

  • діарея,
  • прискорене дихання, 
  • блювота,
  • сильна втома,
  • сплутана свідомість,
  • слабкість,
  • судоми.

Гіперчутливість до саліцилатів належить до алергічних реакцій ІІІ типу та є наслідком надмірної продукції організмом лейкотрієнів. Ці медіатори запалення пов`язані з різними станами, включаючи астму, ревматоїдний артрит та запальні захворювання кишечника. Саме накопичення лейкотрієнів в організмі призводить до появи перерахованих вище симптомів.

Найбільше схильні до алергії на саліцилати люди, родичі яких мають таку гіперчутливість. А також діти та ті, хто вже страждає на інші види алергії або астму.

Симптоми алергії на саліцилати

Можуть проявлятися з боку різних систем організму та варіювати від помірних до важких.

Це, зокрема:

У найважчих випадках алергія на саліцилати може призвести до розвитку анафілаксії. Ця системна реакція несе пряму загрозу життю та потребує негайної медичної допомоги. На щастя, провокують анафілаксію саліцилати дуже рідко.

Де містяться саліцилати

Окрім аспірину гіперчутливі до саліцилатів люди мають уникати значного переліку продуктів, речовин, косметичних засобів та медичних препаратів. 

Продукти та страви, де містяться саліцилати:

Фруктияблука, авокадо, фініки,ківі, персики, інжир, грейпфрут
Ягодичорниця, лохина, брусниця, журавлина, малина, сливи та чорнослив, полуниця, вишня, виноград
Овочілюцерна, цвітна капуста, огірки, редис, квасоля, баклажани, шпинат, кабачки, броколі, гострий перець, арахіс
Гриби
Горіхикедрові, фісташки, мигдаль
Молочні продуктидеякі сири, морозиво
Алкогольні напоївино, пиво, яблучний сидр, ром, херес
Безалкогольні напоїкава, апельсиновий сік, звичайний та трав'яний чай
Солодощіварення, желе, м`ятні та лакричні цукерки
Трависолодка, м’ята звичайна та перцева
Спеції та приправи, соуситрави, томатні пасти та соуси, оцет, соєвий соус, желатин, штучні харчові барвники та ароматизатори

Саліцилати присутні в ментолі, який отримують з ефірної олії м’яти, а ще в ароматизаторах та парфумах. Тож, якщо у вас алергія на саліцилати, уважно вибирайте: 

  • шампуні та кондиціонери;
  • помади; 
  • лосьйони; 
  • засоби для очищення шкіри;
  • засоби для полоскання рота та зубну пасту;
  • креми для гоління;
  • сонцезахисні креми або лосьйони для засмаги;
  • мазі від болю в м’язах.

Фармацевтичні речовини, що містять саліцилати: 

  • саліцилова кислота,
  • ацетилсаліцилова кислота,
  • бензоати,
  • гідробензойна кислота,
  • саліцилат магнію,
  • вісмуту субсаліцилат (рожевий вісмут),
  • фенілетилсаліцилат,
  • саліцилат натрію.

Алергія на саліцилати: діагностика та профілактика 

Але перш ніж почати викреслювати ці засоби зі свого життя та перестати вживати корисні продукти, потрібно переконатися, що неприємні симптоми, які вони викликають, пов`язані саме з алергією. 

Допомогти вам у цьому може лише лікар-алерголог. Тільки він може підтвердити або спростувати діагноз «алергія на саліцилати». А у випадку її наявності призначити відповідне індивідуально підібране лікування

Якщо ж саліцилатної алергії у вас немає, можливо, ви маєте непереносимість цього класу речовин. Тоді хворобливі симптоми виникатимуть при збільшенні кількості спожитих продуктів або перевищенні дози саліцилатовмісних ліків. 

Коментарі
Loading...