Алергія на білки-переносники ліпідів (LTP) вражає навіть поціновувачів марихуани

0 1 800

Особливістю білків для перенесення ліпідів (LTP) є стійкість до нагрівання та дії ферментів, що беруть участь у травленні. Тому вплив цих білків на людський організм викликає дедалі більше занепокоєння науковців. Адже алергія на білки-переносники ліпідів може не лише провокувати перехресну гіперчутливість, а й нести пряму загрозу життю.

Що ж являють собою неспецифічні білки-переносники ліпідів? Це сімейство молекул було присутнє в рослинному світі ще 470 мільйонів років тому, коли перші після зелених та червоних водоростей представники рослин з`явилися на суходолі. 

Як припускають науковці, біологічна довговічність LTP обумовлена їхньою важливою роллю. А саме перенесення та осадження ліпідів, тобто нерозчинних у воді органічних сполук, для збирання складних бар’єрних полімерів на поверхні рослинних тканин та органів. 

Це, наприклад, віск на листках, суберин у насінні та корінні та спорополленін у пилкових зернах. Такі бар’єри необхідні для контролю потоків газів і рідин. Але також важливі для захисту рослин від стресу.

Доведено участь LTP у передачі сигналів під час атаки патогенів та у захисті від екстремальних температур або посухи.

Простіше кажучи, основною функцією неспецифічних білків перенесення ліпідів є захист рослин від посухи та спеки.

Налічується 46 видів LTP. Вони присутні у пилку та плодах рослин, що належать до сімейства розових та інших, віддалених від цієї родини видів. Здатні викликати системні реакції, наприклад кропив`янку, у чутливих до таких речовин людей.

Чому виникає алергія на білки-переносники ліпідів

Спочатку вважалося, що гіперчутливість до білків перенесення ліпідів притаманна виключно мешканцям країн Середземномор’я. Та останні дослідження свідчать: алергію до LTP спостерігають в північноатлантичних регіонах та країнах Північної Європи.

Сенсибілізуватися до цих сполук людина може не лише при вживанні фруктів, що містять LTP, а й при дотику до плодів, вдиханні пилку рослин.

При цьому у деяких людей розвивається гіперчутливість лише до єдиного представника цього виду білків – Pru p 3. Це основний алерген персика та сливи

Інші ж пацієнти є полісенсибілізованими й до не подібних LTP у рослинних продуктах, і до LTP рослин, що не вживаються у їжу. Наприклад:

Всі вони містять білки LTP. 

Також сенсибілізація до цих білків здатна спровокувати інші алергічні стани, пов’язані з їжею. Наприклад, астму та залежну від їжі анафілаксію, спричинену фізичними вправами

Такі реакції в основному спостерігаються у мешканців середземноморського регіону. При цьому ті, хто не був сенсибілізованим до пилку, зазвичай відчувають серйозніші симптоми LTP-алергії. У цьому випадку вона є істинною.

В деяких країнах, переважно Іспанії та Італії, діти в першу чергу сенсибілізуються до персикового білка-переносника ліпідів Pru p 3, після чого у них розвивається гіперчутливість до великої кількості продуктів, що містять LTP. Також Pru p 3 відповідає за появу симптомів алергії, яка розвивається у дорослому віці. 

Окрім персикового LTP причиною алергічної реакції часто виступають білки-переносники ліпідів:

Натомість пшеничний білок перенесення ліпідів Tri a 14 рідко згадується у результатах наукових досліджень, присвячених алергенності LTP. 

Алергія на білки-переносники ліпідів: шляхи сенсибілізації

Сенсибілізація до них може відбуватися по-різному. Так, білки персика здатні викликати кропив`янку при контакті з плодом. 

Можлива сенсибілізація і через шлунково-кишковий тракт, що є характерним для харчової алергії. Її розвиток пов`язаний зі стійкістю LTP до кулінарної обробки та процесу травлення.

Окрім цього гіперчутливість до білків-переносників ліпідів розвивається й при вдиханні пилку, що містить ці алергени. А ще при курінні LTP-вмісних рослин, до яких належить і марихуана. 

Результати проведених у Центральній та Північній Європі досліджень вказують, що вдихання марихуани призводить до LTP-сенсибілізації за відсутності алергії, пов`язаної з Pru p 3. При цьому реакції на канабісовий дим можуть бути важкими та генералізованими, а відтак загрожувати життю.

Важливим є те, що сенсибілізуватися можуть не лише самі курці марихуани, а й ті, хто вдихає дим цієї рослини мимоволі. 

Сенсибілізація до парів або пилку з LTP може викликати перехресну реактивність до плодів, що містять такі алергени. Так, у науковій літературі описано випадок розвитку алергічного риніту у пацієнта, що працював на гуртовому фруктовому складі. Згодом у чоловіка з`явилися важкі реакції при споживанні персиків та інших продуктів.

Також доведено, що алерген Pru p 3 міститься не лише в плодах, а й в листі персика. Це може слугувати поясненням, чому до 10 % жителів одного з регіонів Іспанії, багатого на плодові сади, були моносенсибілізовані до Pru p 3. 

Також LTP причетні до розвитку професійної алергії у тих, хто займається переробленням інших рослинних культур: спаржі, пшениці та кукурудзи.

Перехресні алергічні реакції з харчами

Перехресна алергія до їжі у чутливих до LTP-пилку людей може виникнути не лише при сенсибілізації до Pru p 3. Так, алергени пилку полину (Art v 3) та платану (Pla a 3) також мають здатність провокувати гіперчутливість до плодів рослин родини розоцвітних. Окрім персика та сливи до неї належать абрикос, нектарин, яблуко, вишня та малина. 

Пилковими джерелами білків-переносників ліпідів є також настінниця (Par j 2) та олива (Ole e 7). При цьому існують повідомлення про сенсибілізацію до настінниці у мешканців Північної Європи, де цього бур’яну не так багато.

Водночас у науковій літературі є інформація про дослідження групи дітей з алергічним ринітом, викликаним пилком настінниці та сенсибілізацією до Pru p 3. Після вживання продуктів, що містять LTP, у половини з них розвинулися харчова алергія або синдром оральної алергії, а у 25 % — анафілаксія.

Інші наукові дані свідчать про наявність перехресної алергії до персика, волоського горіха та арахісу у людей, гіперчутливих до пилкового алергену оливи Ole e 7. Також сенсибілізація до оливкового LTP є може призвести до гіперчутливості до алергену персика Pru p 3. 

Отже:

Якщо у вас поліноз, харчова алергія або реакція гіперчутливості, що виникає після контакту з тим чи іншим плодом чи ягодою, цілком можливо, що причиною цьому білки-переносники ліпідів.

Але чи дійсно це так, може з`ясувати лише лікар-алерголог. Бажано, аби він запропонував вам пройти молекулярний тест ALEX2. Адже цей метод діагностики алергічних захворювань дозволяє одночасно виявити сенсибілізацію до найбільшої кількості алергенних молекул.

Таким чином можна встановити, яка саме молекула стала причиною вашої алергії, знайти перехресні реакції між продуктами та пилком, а також підібрати індивідуальну дієту.

Коментарі
Loading...