Як відрізнити справжню алергію до фруктів, овочів та ягід?

0 361

Літо у розпалі, а з ним прийшов й сезон свіжих фруктів, овочів та ягід. І харчової алергії, звичайно. Але не завжди ваша реакція на їжу — це справжня алергія, тобто суто чутливість до білків, які є в продуктах. Часто це синдром «пилок — плоди», викликаний чутливістю до алергенів рослинного пилку. 

Отже, чи є ваша алергія до фруктів та ягід справжньою чи це перехресна чутливість до пилку? Чому важливо розрізняти одне та інше? Розбираймося разом.

Частини рослин, навіть різних, містять подібні за структурою речовини. Пояснюється це тим, що багато рослин мають спільні еволюційні корені. 

А також тим, що речовини, які виробляють різні рослини, слугують для певної, але однакової мети. Це може бути приваблення комах-запилювачів, збереження та захист самої рослини та її насіння, допомога в його проростанні. 

Тому структура речовин, що виконують схожу функцію в різних рослинах, є подібною. Але одні з цих речовин небезпечніші для нас, ніж інші. 

Справжня алергія чи перехресна: чому важливо відокремити? 

Ті алергенні білки, що знаходяться і в пилку, і в плодах рослини, як правило, легше руйнуються під дією нагрівання та травлення. А от ті, що захищають плід від зовнішніх загроз, залишаються стійкими й у нашому організмі. 

І імунна система розпізнає їх як ворожі. Аж до такого ступеня, що це викликає важкі системні реакції. Зокрема і загрозливу для життя анафілаксію. 

Але і перші, і другі алергени часто знаходяться в одному фрукті-овочі-ягоді. І якщо очищення, перетравлення та/або кулінарна обробка знешкоджує для нас білки, що присутні у пилку та плоді рослини, то інші сполуки зберігаються і можуть викликати важку реакцію

Тому і лікарям, і пацієнтам при встановленні діагнозу алергії на той чи інший рослинний продукт важливо знати, які з білків викликають реакцію саме у них. І тут не обійтися без точної молекулярної діагностики алергії

Саме вона дозволяє визначити, молекули яких білків викликають реакцію у кожного окремого пацієнта. Відтак 

найбільш важливим клінічним завданням молекулярної діагностики алергії до плодів є встановлення причинних молекул і виявлення пацієнтів з високим ризиком системних реакцій. 

Крім того, молекулярні тести, що дозволяють діагностувати чутливість як до перехресно-реактивних компонентів, так і до первинних харчових алергенів, є важливим інструментом для розробки індивідуальних рекомендацій з харчування.

Класи харчових алергенів

Харчові білки-алергени діляться на два класи.

Алергени I класу

Дуже стійкі: витримують термічну обробку і ферментативне перетравлення. Залишаються стабільними як у вареному, так і у запеченому вигляді. Можуть сенсибілізувати організм через шлунково-кишковий тракт. 

Речовини цієї групи вважаються справжніми харчовими алергенами, здатними викликати первинну (не пов’язану з пилком) сенсибілізацію і клінічні реакції — аж до анафілаксії. 

До алергенів I класу належать білки-переносники ліпідів (LTP):

Pru p 3 ідентифікований як важливий маркер справжньої алергії на LTP. Отже, сенсибілізація до нього є підказкою щодо характеру чутливості пацієнта при молекулярній діагностиці алергії.

Алергени II класу

На відміну від першої групи, харчові алергени II класу є білками, гомологічними протеїнам, що знаходяться в пилку. 

Білки, що викликають синдром «пилок – плоди», часто змінюють структуру при нагріванні або при обробці шлунковим соком, легко розкладаються, засвоюються, є термолабільними. Відтак вони викликають легші, місцеві симптоми, такі як, наприклад, синдром оральної алергії.

Харчова алергія II класу розвивається в результаті первинної сенсибілізації до респіраторних алергенів. Вона обумовлена перехресною реактивністю білків пилку та плодів рослин. 

Більшість людей, які страждають на пилково-плодовий синдром, відчувають симптоми алергії, коли їдять фрукти в сирому вигляді. Але можуть без проблем вживати ці ж продукти після кулінарної обробки.

Первинна сенсибілізація до профілінів (наприклад, Bet v 2 у берези або Phl p 12 у пилку злаків) часто призводить до перехресних реакцій з:

  • яблуком (Mal d 4), 
  • персиком (Pru p 4), 
  • вишнею (Pru av 4), 
  • виноградом (Vit v 4), 
  • динею (Cuc m 2), 
  • полуницею (Fra a 4). 

Білки PR-10 (гомологи Bet v 1 від берези) виявлені в:

  • яблуці (Mal d 1), 
  • персику (Pru p 1), 
  • вишні (Pru av 1), 
  • винограді (Vit v 8),
  • полуниці (Fra a 1). 

Деякі дослідження показали, що гомологічні Bet v 1 білки фундука, селери, арахісу і сої є більш термостійкими, ніж білки з плодів сімейства розоцвітих. Ця особливість може пояснювати, чому гомологи Bet v 1 іноді викликають серйозніші системні реакції при харчовій алергії, пов’язаній з цим білком.

 

Яка з алергій до плодів виникає першою?

Це залежить від шляху сенсибілізації. Алергія на плоди є результатом або істинної первинної харчової алергії, або вторинної, пов’язаної з чутливістю до пилку.

Первинна харчова алергія часто розвивається в дитинстві. Сенсибілізація виникає в результаті прямого контакту алергенів зі слизовою оболонкою шлунково-кишкового тракту. 

Тут перш за все мається на увазі чутливість до білків-переносників ліпідів (LTP-синдром). Вона може викликати легкі або важкі системні реакції, навіть анафілаксію

Іншим справжнім харчовим алергеном є тауматин-подібний білок (TLP). Він знайдений в різних фруктах, таких як, наприклад, яблуко (Mal d 2) і ківі (Act d 2). 

Ці алергени дуже стійкі до нагрівання і зберігають свою структуру в шлунково-кишковому тракті. І ця властивість має важливе значення для потенційної сенсибілізації та запуску алергічних реакцій. 

При алергії на ківі потенційним маркерним алергеном, що вказує на можливість розвитку важких симптомів у пацієнта, визначені актінідін (Act d 1) і глікопротеїн (Act d 3). 

Вторинна харчова алергія в основному вражає дітей старшого віку, підлітків і дорослих, у яких діагностована алергія на пилок. І які, відповідно, реагують на перехресно-реактивні харчові алергени у плодах рослин.

При синдромі «пилок — плоди» алергія власне до плодів виникає в результаті первинної сенсибілізації до лабільних алергенів пилку. Це ті, що розкладаються при кулінарній обробці або травленні. 

До них, зокрема, належать профіліни й білки PR-10 (гомологи Bet v 1). Тому у відповідь на вплив цих алергенів виникають симптоми помірної важкості.  Вони проявляються місцевими реакціями. Найчастіше це вже згаданий синдром оральної алергії.

Його прояви зазвичай включають почервоніння, легкий набряк або свербіж губ, рота, горла, вух. Іноді симптоми також можуть виникати в стравоході або шлунку, викликаючи біль в животі, нудоту і навіть блювоту. Також можуть спостерігатися чхання, нежить або очні симптоми.

Перехресні реакції з латексом

Важка алергія на рослинні плоди також може бути пов’язана з латексом (латекс-фруктовий синдром). Хоча цей стан зустрічається набагато рідше. 

Відомо, що при алергії на латекс виникають перехресні реакції на харчові продукти. Оскільки деякі білки у фруктах або овочах схожі за структурою з пилком або латексними алергенами, пацієнти, чутливі до латексу, можуть з часом розвивати реакції при контакті з виготовленими з нього речами. 

В результаті латексно-фруктового синдрому до 88 % дорослих з алергією на латекс мають специфічні IgE до рослинної їжі. 

Кілька гомологічних білків, що присутні як в рослинних харчах, так і в латексі:

  • β-1,3-глюканаза Hev b 2, 
  • хітиназа класу I Hev b 11, 
  • профілін Hev b 8,
  • прогевеїн Hev b 6 — латексний алерген, якому надається найбільша вага як можливому чиннику латекс-фруктового синдрому.

Алергени плодів

Розгляньмо, як працює молекулярна діагностика алергії, на прикладі яблука. Mal d 1, основний алерген цього фрукта, є білком, що належить до родини основного алергену пилку берези Bet v 1. Mal d 1 розкладається при нагріванні й перетравленні.

Ті пацієнти, що мають IgE тільки до Mal d 1, можуть переносити варені або запечені яблука. У них розвивається тільки синдром оральної алергії  при вживанні сирих яблук. 

Але це не стосується білку Mal d 3. У пацієнтів з IgE до цієї речовини розвивається справжня алергія до яблук. У них можливі важкі системні реакції навіть на термічно оброблені плоди. 

Як точно встановити причину симптомів алергії?

Як вже згадувалося, це можна зробити за допомогою багатокомпонентної молекулярної алергодіагностики. Зокрема тест ALEX2 дає змогу одночасно визначити чутливість до 295 екстрактів та окремих молекул алергенів.

Входять до цього переліку і всі молекули, про які йшлося вище. ALEX2 пропонує всі функції, необхідні для швидкої, простої та точної діагностики алергії, а ще — практичні рішення. 

Система RAVEN, якою оснащений тест, допомагає лікарю-алергологу встановити правильний діагноз за допомогою штучного інтелекту.

Коментарі
Loading...