Алергія на часник: коли виникає, у кого буває і як їй запобігти

212


Колись вважалося, що ця рослина спроможна захистити від темних сил. Сьогодні такого пункту у переліку наслідків контакту із часником, звичайно, немає. Натомість є чимало інших. Серед них і алергія на часник. 

А от позитивні властивості цього овочу-спеції охоплюють здатність знижувати артеріальний тиск та розріджувати кров, профілактуючи захворювання серцево-судинної системи. 

А ще – сприяти виведенню з організму важких металів, розріджувати та виводити мокротиння з бронхів. 

Найбільше лікувальними властивостями часник (Allium sativum) завдячує аліцину. Це продукт ферментативного перетворення, яке відбувається при механічному пошкодженні зубчиків часнику. 

Саме аліцин є джерелом гострого запаху та смаку часнику, і саме він забезпечує його цибулинам захист від шкідників та бактерій. 

Поширюється цей захист, зокрема, на бактерії сальмонели, кишкову паличку, золотистий стафілокок. Окрім цього, аліцин протидіє грибам роду Candida та вірусам, має здатність запобігати онкологічному росту.

Але водночас аліцин та споріднені з ним речовини діаллілдисульфід та аллілпропілдисульфід можуть стати причиною алергічної реакції. 

Хороша новина в тому, що випадків гіперчутливості до часнику реєструється набагато менше, ніж до інших харчових продуктів. Наприклад, до молока, морепродуктів, арахісу чи яєць, які входять до топу 14 найбільших харчових алергенів.

Симптоми алергії на часник

Найчастіше при гіперчутливості до часнику йдеться про контактний дерматит. Його характерними симптомами є:

Зазвичай симптоми виникають у тих, хто займається нарізкою та обробкою свіжого часнику, наприклад у кухарів. І починається все з кінчиків великого, вказівного та середнього пальців руки, якою тримають цибулини овочу під час нарізки.

На пальцях з’являються тріщини, що утворюють асиметричний малюнок. Зовнішні шари шкіри потовщуються та починають облазити. Таким чином симптоми контактного дерматиту можуть прогресувати до опіку другого та третього ступеня. 

Як зазначають науковці, аліцин та споріднені з ним речовини здатні проникати крізь більшість типів захисних рукавичок. Відтак ці гумові та латексні вироби є неефективними для профілактики часникового дерматиту. 

Алергія на часник може проявитися і з боку органів дихання. Зокрема, вдихання запаху овочу або часточок сухого часникового порошку може викликати хрипи й кашель та навіть спровокувати напад астми.

До інших симптомів часникової алергії, включаючи ті, що виникають при вживанні рослини в їжу, належать:

А найважчим проявом гіперчутливості до часнику є анафілаксія. Це системна алергічна реакція, яка несе загрозу життю та потребує негайної медичної допомоги. 

Перехресна реактивність при алергії на часник

У сенсибілізованих до часнику людей усі ці симптоми можуть також з’явитися при споживанні цибулі та цибулі-порею. Разом із часником вони належать до родини цибулевих, а відтак містять подібний набір хімічних речовин. Це, своєю чергою, зумовлює можливість розвитку перехресної алергії

Як діагностується алергія на часник

Діагностувати як алергію, так і первинну гіперчутливість до часнику має лікар-алерголог. Найточніше це можна зробити за допомогою молекулярного тесту ALEX2

Він здатний визначити не лише продукт, що викликає алергію, а й навіть молекулу, яка стала причиною сенсибілізації. 

Підходять як засіб діагностики також натуральні прик-тести безпосередньо з часником. 

Якщо діагноз часникової алергії підтвердиться, пацієнту доведеться виключити з раціону овоч та продукти, які його містять. А також уникати контакту з цибулинами.

Профілактика алергії на часник

Людям, яким важливо запобігати проявам алергічної чутливості до часнику, варто дотримуватися таких правил:

  1. Ретельно мити посуд перед приготуванням їжі та після нього.
  2. Мити кухонні поверхні після того, як готував хтось інший.
  3. Нагадувати знайомим про алергію на часник, щоб овоч не додавали у страви для спільного столу.

Крім того, треба попереджати про свою сенсибілізацію офіціантів та кухарів у ресторані.

Непереносимість часнику

Неприємні симптоми, пов’язані зі вживанням часнику, можуть бути викликані не алергією, а харчовою непереносимістю. На відміну від гіперчутливості, ця реакція не пов’язана зі збоєм у роботі імунної системи, а є наслідком проблем зі шлунково-кишковим трактом. 

Найчастіше про несприйнятливість часнику сигналізують поява печії, газоутворення, діарея або біль у животі. 

До інших проявів харчової непереносимості належать: 

Симптоми алергії на часник розвиваються протягом декількох хвилин після того, як його з’їли чи доторкнулися до нього. А от прояви непереносимості з’являються протягом декількох годин. 

Окрім цього, харчова непереносимість ніколи не прогресує до анафілаксії, а відтак не загрожує життю.