Топ 14 харчових алергенів: небезпечних продуктів побільшало

144


харчова алергія

Харчова алергія непередбачувана: одним людям дошкуляють малопомітні висипання, а для інших вживання звичних страв закінчується анафілактичним шоком. Юна британка Наташа загинула, посмакувавши фаст-фудом з гірчицею. Після цього випадку міністр охорони навколишнього середовища Великої Британії затвердив закон про зміну маркування продуктів, що містять потенційно небезпечні алергени. Якщо в Америці зараз їх лише 8, то в Європі та Британії вже застосовують топ 14 харчових алергенів. 

За даними Всесвітньої  організації охорони здоров’я, кожна п’ята людина на планеті страждає алергічними розладами. Частіше за все лікарі мають справу з гіперчутливістю до харчових продуктів

Як вже зазначено, клінічна картина може бути абсолютно різною. Тому  «закон Наташі» передбачає, щоб до літа 2021 року європейські виробники їжі почали вказувати на упаковках повний перелік інгредієнтів, потенційно небезпечних для алергіків. 

Отже, докладніше про топ 14 харчових алергенів.

Селера

селера

Потенційно алергенні частини цього овочу — це не лише листя, насіння і стебла. А ще й корінь, який зазвичай додають до салатів, супів і бульйонних кубиків. 

Особливо полюбляють приправи з додаванням селери у Швейцарії, Франції та Німеччині. 



Зернові, що містять глютен

Крупи, виготовлені з насіння більшості злаків, містять глютен. Це білок, на який багаті хлібобулочні вироби та крупи. 

Глютен міститься насамперед у пшениці, житі, ячменю, вівсі, а також у борошні, виготовленому з цих зернових. 

Цей перелік можна доповнити панірувальними сухарями, тістечками, макаронними виробами, соусами та супами із додаванням зернових домішок.

Ракоподібні

ракоподібні

До цієї категорії належать раки, краби, омари, лобстери та креветки. Іноді їх можна знайти в азійській кухні у вигляді паст, таких як паста з креветок. 

У приблизно 60 % пацієнтів з алергією до ракоподібних хвороба розвинулась, коли вони вже стали дорослими.

Вступити у контакт з алергеном можна і не скуштувавши його. Варто лише вдихнути повітря, насичене білками ракоподібних, під час їх приготування. Ризик розвитку цієї алергії збільшується при чутливості до молюсків.

Яйця 

eggsОдин з найпоширеніших продуктів, що викликає алергічні симптоми у немовлят та маленьких дітей. Втім, більшість дітей переростають цей стан. 

Іноді алергія на яйця може розвинутися у дорослому житті. Реакції на яйце зазвичай викликаються білковою частиною яйцеклітини, де містяться білки альбумін та овомукоїд. 

Наявність інших видів алергії збільшує ризик виникнення чутливості до яєць.

Щоб виникла реакція, яйце не обов’язково їсти. У чутливих людей симптоми можуть з’явитися при контакті з яєчною шкаралупою, сирим або навіть вареним яйцем.

Яйця використовуються майже в усіх стравах і соусах, починаючи від тістечок із заварним кремом та пирогами й закінчуючи майонезом. Саме тому людям, які мають алергію на яйця, слід бути особливо обережними.

Риба 

риба

Алергія на рибу та молюсків є однією з найпоширеніших недуг у дорослих. Вона може розвинутися в будь-який момент життя, без попередніх симптомів при вживанні риби.

Риба небезпечна не лише як окремий продукт, але й у заправках, приправах, соусах. Часто рибні продукти кладуть у піцу, кубики бульйону, пироги. Відтак людям з чутливістю до риби особливо важливо точно знати, які саме інгредієнти містить їхня їжа.

Пацієнти, які страждають цим видом алергії, часто є чутливими до ракоподібних та молюсків. І наявність одного з трьох цих видів алергії підвищує ризик розвитку решти.

Молоко

Входить до складу вершкового масла, сиру, вершків, морозива, сухого молока, йогуртів та продуктів, глазурованих молоком. Алергія до білків коров’ячого молока вражає приблизно 3-6 % немовлят та маленьких дітей і викликає багато проблем зі здоров’ям

Основним білком, який спричиняє алергію, є казеїн.

Алергію на молоко часто плутають з непереносимістю лактози. Причиною цього стану є відсутність в організмі людини ферменту лактази. Він розщеплює цукор лактозу. 

На відміну від алергії до білків молока, непереносимість не є таким важким станом і при ній можна вживати невелику кількість продукту. 

А от якщо лікар діагностував вам алергію саме до білків молока, дієту доведеться складати набагато ретельніше.

Молюски

mussels oysters

В харчовій промисловості це в основному мідії та кальмари. Їх кладуть в устричний соус та рибне рагу. Ці молюски багато в чому подібні до інших − устриць. Тому тим, хто має устричну алергію, слід уникати й інших молюсків.

Наявність у хворого алергії до молюсків збільшує ризик виникнення гіперчутливості до риби та ракоподібних.

Гірчиця

гірчиця

Алергія до цієї приправи поширюється на всі види гірчиці, яка додається до більшості страв. Це, наприклад, рідка гірчиця, насіння гірчиці та гірчичний порошок.

Хоча гірчицю можна знайти у багатьох стравах як приправу, вона також неймовірно поширена як інгредієнт м’ясних страв, карі, маринадів, заправок, соусів і супів. 

Важливо пам’ятати, що часто гірчиця як інгредієнт страви може бути непомітною у ній. Не визначатися на смак, запах чи вигляд.

Алергія на гірчицю найчастіше зустрічається в країнах, де без неї не готується жодна страва. Наприклад, у Франції. 

Реакція на гірчицю характерна для людей, які мають алергію до пилку. Зокрема, відомим є синдром «полин-гірчиця». 

Це перехресна реактивність між пилком полину та алергенами гірчиці. І виникає вона у людей з алергією до пилку полину.

Горіхи

горіхи

До цієї категорії алергенів належать горіхи, які ростуть на деревах. Це, зокрема, волоські горіхи, кеш’ю, фісташки, горіхи макадамія, мигдаль і фундук. Їх також можна знайти у багатьох хлібобулочних виробах, горіхових порошках, а також у різноманітних десертах.

Найчастіше алергія на горіхи розвивається до 5 років. Але вона може з’явитися також у дорослих та дітей старшого віку. Навіть якщо раніше вони вживали горіхи без будь-яких ускладнень. 

Люди з алергією на арахіс мають 30-40 % ймовірності розвитку алергії на деревні горіхи, оскільки білки горіхів та арахісу подібні. 

Також люди з алергією на горіхи мають більшу схильність до алергії на насіння кунжуту  — через подібність і їхніх білків.

Арахіс

Allergy-newНа відміну від решти горіхів арахіс росте під землею і насправді належить до родини бобових. Дуже поширений інгредієнт в тортах, десертах. У вигляді арахісової пасти та рослинної олії цей продукт полюбляють американці.

Кількість людей з алергією на арахіс у світі зростає. Її наявність у людини збільшує ймовірність розвитку алергії на горіхи, насіння кунжуту та люпин. 

Ознаки та симптоми алергії на арахіс можуть проявлятися протягом декількох хвилин після контакту, а можуть — і через годину. Через часто важку реакцію на арахіс у хворих їм життєво важливо перевіряти інгредієнти харчів перед їдою.

Люпин

люпин алергія

Одна з маловідомих позицій, яку додали в топ 14 харчових алергенів, — борошно і насіння люпину. Вони все частіше використовуються в хлібі, випічці та макаронах

Люпин, як і арахіс, належить до родини бобових. Відтак у людей, чутливих до люпину, може спостерігатись реакція на арахіс, і навпаки.

Люпин часто вживають у Середземномор’ї. Особливо у вигляді борошна. Люпинові боби також їдять цілими після відварювання та сушіння, і, у багатьох країнах, — як закуску.

Насіння кунжуту

кунжут алергія

Ним зазвичай посипають булочки для гамбургерів, але іноді цей продукт можна побачити в салатах. Ще з кунжуту роблять олію, яку використовують у косметології. Та в кулінарії — як заправку салатів і основних страв.

Соя

soy-milk-

Як основний компонент азійської кухні соя часто замінює м’ясо. А ще вона входить до складу 60 % продукції, що виробляється в європейських країнах. В першу чергу це соєвий соус та борошно. Але сою кладуть не лише у м’ясні підливи, але й у тістечка, морозиво, тофу, місо-пасту та більшість вегетаріанських десертів. 

Відтак уникнути продуктів із соєю стає все важче. А кількість людей з алергією до сої поступово зростає. 

Попри те, що соя належить до родини бобових, реакція на неї не завжди означає чутливість до інших представників родини. Зокрема, арахісу та люпину. 

Сульфіти 

алергія сульфіти

Сульфіти зустрічаються набагато частіше, ніж ви думаєте. Їх можна знайти в сухофруктах, деяких м’ясних продуктах, безалкогольних та алкогольних напоях.

Це консерванти, які використовуються в обробці овочів, а також у виробництві вина та пива. Алергія на діоксид сірки зустрічається рідко, однак сульфіти можуть викликати алергоподібні симптоми у людей з такими основними захворюваннями, як астма

Вважається, що чутливість до сульфітів впливає на менше ніж 2 % загальної популяції. Але для людей з астмою ця цифра вища і знаходиться в діапазоні між 5 і 13 %.

Симптоми харчової алергії

Найпоширенішими проявами алергії є шкірні реакції. Найбільш вираженими вони бувають на арахіс − у дорослих та на молоко — у дітей. Анафілактичний шок характеризується задишкою та набряками.

Ознаки, пов’язані з харчовою алергією та харчовою анафілаксією, охоплюють такі симптоми:

Як правило, анафілаксія виникає через порушення дихальної реакції, а не через збій серцево-судинної системи.

При сильній гіпотонії можуть виникнути судоми.

У деяких пацієнтів може спостерігатись двофазна анафілаксія. Тобто через 8-72 години напад може повторитись.

Діагностика харчової алергії

Медики стверджують, що алергію на молоко та яйця можна перерости. А от усі інші види алергії залишаються на все життя. 

Для точної діагностики харчової алергії слід враховувати історію хвороби пацієнта та зробити повторні тести. Усі скарги мають бути підтверджені відповідними лабораторними дослідженнями та аналізами на алергію. 

Втім, позитивний результат тест на алергію ще не означає, що лікар встановить саме такий діагноз. Остаточний висновок алерголог зробить лише на основі комплексного обстеження. 

Для підтвердження діагнозу він може провести провокаційний тест – організувати приймання пацієнтом їжі під наглядом лікаря.

Лікування харчової алергії

Найдієвішим способом позбутись алергії є виключення з раціону шкідливого для пацієнта продукту.

Правильно підібране та збалансоване харчування – найкоротший шлях до одужання. 

Дуже важливо навчитись правильно читати етикетки на продуктах і вивчити слова, які вказують на наявність алергену. Вміти розпізнавати не тільки топ 14 харчових алергенів, але й ваші особисті чинники захворювання.

Слід ознайомитись не лише з очевидними, але й прихованими маркерами, які можуть спровокувати перехресну реакцію до харчових алергенів. 

А саме:

  • Молоко. 90 % людей, котрі страждають алергією до білків коров’ячого молока, не можуть переносити козяче та кумис.
  • Деревні горіхи. 50 % хворих на алергію до них будуть чутливими до арахісу та бобових.

До речі, в цьому році американське Управління з питань харчових продуктів та медикаментів випустило першу партію препаратів для тих, хто страждає алергією на арахіс. Цей порошок не є ліками, але значно пом’якшує дію алергену. Вживати препарат можна дітям 4-17 років — як підтримувальну терапію.