Для встановлення діагнозу алергії на кунжут краще проводити молекулярне тестування

0 1 976

Такого висновку дійшли дослідники з Національного інституту охорони здоров’я США. За результатами їх дослідження виходить, що алергія на кунжут, який ще називають сезамом, поширена серед дітей з іншими харчовими алергіями та зустрічається приблизно у 17 % таких пацієнтів.

Крім того, вчені встановили, що молекулярне тестування рівнів антитіл до білків кунжуту у крові точно прогнозує, чи є у дитини харчова алергія на це насіння. Дослідження було опубліковане у жовтні 2019 року в журналі Pediatric Allergy and Immunology.

Чим небезпечна кунжутна алергія

До появи молекулярних тестів клініцистам та батькам було важко визначити, чи справді дитина має алергію на кунжут. Така чутливість часто виникає у дітей, які страждають алергією до інших продуктів. Тому важливо бути якомога обережнішими, вводячи сезам до раціону таких дітей.

Алергія на кунжут входить у десятку найпоширеніших дитячих харчових алергій. Лише приблизно від 20 до 30 % дітей із чутливістю до цього насіння переростають її. 

До того ж серед дітей, які страждають на алергію до сезаму, поширені важкі реакції. Наприклад, згідно з нещодавно опублікованим дослідженням, що фінансується Національним інститутом алергії та інфекційних хвороб, у США від алергії на кунжут потерпає близько 1,1 млн людей.

Ці фактори підкреслюють необхідність оптимізації розпізнавання та діагностики кунжутної алергії. Наразі у США розглядається питання про включення кунжуту до списку алергенів, які повинні бути позначені на етикетках харчових продуктів.

Але результати шкірних та молекулярних тестів, що стандартно використовуються для діагностики алергії, часто суперечать одне одному. 

Методика та висновки дослідження

Багато досліджень, які оцінюють корисність цих тестів у діагностиці кунжутної алергії, охоплювали лише дітей, стосовно яких існувала підозра на таку чутливість. Тому зараз вчені визначили ефективність кожного методу, використавши їх для дітей з харчовою алергією, чий кунжутно-алергічний статус був невідомий.

У дослідження були включені 119 дітей. Їм запропонували пройти харчову провокаційну пробу, яка є золотим стандартом діагностики харчової алергії.

Ця проба полягала у прийманні сезаму, кількість якого поступово збільшувалася. Процес відбувався під постійним наглядом лікаря, який спостерігав за виникненням алергічної реакції. 

Дітям, у яких нещодавно була алергічна реакція на кунжут, або тим, хто, як було відомо, нормально переносили кунжут (особливо тахіні), не пропонувалося приймати їжу перорально.

Вчені виявили, що:

  • 15 зі 119 дітей таки мали чутливість до сезаму;
  • 73 (61 %) були толерантними до нього;
  • у 31 дитини алергічний статус на кунжут не міг бути визначений, головним чином через те, що вони відмовилися від провокаційного приймання їжі; 

Серед 88 дітей, чий кунжутно-алергічний статус був визначений, 17 % мали кунжутну алергію.

Вчені виміряли кількість антитіл — кунжут-специфічних імуноглобулінів E (sIgE) — в крові цих 88 дітей. На основі цих даних та інформації про кунжутно-алергічний статус дослідники розробили математичну модель. Вона прогнозує ймовірність того, що у дитини з харчовою алергією є й чутливість до сезаму. 

Відповідно до цієї моделі, у дітей з показником рівня антикунжутних антитіл, вищим за 29,4 кг кілоюніта на літр сироватки крові (міжнародні одиниці вимірювання sIgE), ймовірність алергії на кунжут перевищує 50 %. 

Однак ця модель повинна бути підтверджена додатковими дослідженнями, перш ніж її можна буде використовувати в клінічній практиці.

Перевірити рівень антитіл до алергенів сезаму у вашій крові в Україні можна за допомогою молекулярного тесту ALEX. Його панель містить можливість діагностики рівня антитіл до двох білків кунжуту. Серед них є й n Ses i 1 2S, який входить до групи альбумінів — білків, здатних викликати анафілаксію.

 

Коментарі
Loading...