Алергія на майонез. Яка вона?

0 2 121

Харчова алергія — дуже поширене явище, яке, за різними оцінками, вражає приблизно 5 % дорослих та 8 % дітей. Гіперчутливість до окремих продуктів-інгредієнтів обумовлює реакцію на готові страви або соуси. Так, алергія на майонез може бути спровокована кількома чинниками.

Ми вже писали про те, що вісім найпоширеніших харчових алергенів це:

  • коров’яче молоко,
  • яйця,
  • горіхи,
  • арахіс,
  • молюски,
  • пшениця,
  • соя,
  • риба.

І хоча майонезу немає у цьому списку, він містить у собі один з найпоширеніших харчових алергенів – яйце.

За даними Американського коледжу алергії, астми та імунології (ACAAI), алергія на яйця в основному вражає дітей. Її мають близько 2 % дітей, але 70 % з них переростають недугу до 16-річного віку.

Що викликає алергію на майонез

Яйце, дійсно, є тим алергеном майонезу, який викликає алергічну реакцію найчастіше. Втім, у рідкісних випадках алергію можуть викликати й інші інгредієнти цього соусу.

Якщо симптоми алергії проявляються доволі виражено, після споживання майонезу в осіб, чутливих до його алергенів, зокрема яєць, може розвинутись навіть анафілаксія

Ця реакція призводить до падіння артеріального тиску та звуження дихальних шляхів, що ускладнює дихання й може бути небезпечним для життя.

Складники майонезу також можуть викликати харчову непереносимість, а не алергію. На відміну від алергії, яка викликає реакцію імунної системи, харчова непереносимість спричинена відповіддю травної системи.

Проте у разі харчової непереносимості їжу, яка викликає неприємні симптоми, інколи можна споживати. А от якщо вам діагностовано харчову алергію, навіть невелика кількість забороненого продукту може викликати реакцію, загрозливу для життя.

Які інгредієнти майонезу можуть бути алергенними

Інгредієнти відрізняються залежно від виробника соусу і будуть дещо іншими, якщо майонез зроблений вдома.

Домашні рецепти часто включають:

  • яєчний жовток;
  • свіжий лимонний сік;
  • білий винний оцет;
  • гірчицю;
  • сіль;
  • масло з нейтральним смаком (каноли, авокадо, сафлора).

Комерційні сорти майонезу можуть містити:

  • соєву олію;
  • яйця і яєчний жовток;
  • дистильований оцет;
  • воду;
  • сіль;
  • цукор;
  • концентрат лимонного соку;
  • сушені овочі та зелень, наприклад, сушений часник або цибулю;
  • консерванти, такі як сіль етилендіамінтетраоцтової кислоти (EDTA);
  • натуральні ароматизатори.

Інші можливі алергени в майонезі

Хоча найпоширеніший алерген в майонезі — яйце, в рідкісних випадках можлива алергія на деякі інші інгредієнти, включаючи:

  • соєву олію — через алергію на сою, особливо якщо олію віджимають експелером або шляхом холодного віджиму;
  • лимонний сік — через алергію на цитрусові;
  • оцет — через алергію на сульфіт;
  • гірчиця — через алергію на гірчицю.

Розпізнавання яєць на етикетках харчових продуктів

За етикеткою продукту не завжди просто зрозуміти, чи входять до його складу яйця, оскільки для позначення складників яєць можуть використовуватись інші терміни. 

Деякі ключові слова, на які слід звертати увагу:

  • альбумін — яєчний білок;
  • лізоцим — фермент, який міститься в яєчних білках;
  • лецитин — жир, який міститься в яєчних жовтках;
  • лівітін — білок, який міститься в яєчних жовтках;
  • вітелін – білок, який міститься в яєчних жовтках;
  • глобулін – білок, який міститься в яєчних білках;
  • слова, що починаються з “ова” або “ово” (наприклад, овальбумін, який є ще однією  сполукою у складі яєчного білку).

Важливо завжди читати етикетки на харчових продуктах та розпитувати про вміст алергенів у стравах, коли ви їсте не вдома. Яйця кладуть у багато продуктів, і деякі з них можуть вас здивувати. 

Наприклад, яйця або їх компоненти можна знайти у:

  • продуктах-замінниках яєць;
  • зефірі;
  • макаронних виробах;
  • морозиві;
  • кренделях, бубликах та пирогах.

Симптоми алергії на майонез

Більшість харчових алергенів — будуть то яйця, горіхи, молоко чи щось інше, викликають однакові симптоми. 

Симптоми алергії на яйця можуть включати:

  • кропив’янку;
  • висипи;
  • шлункові спазми;
  • блювоту;
  • діарею;
  • біль у грудях;
  • утруднене дихання, коли дихальні шляхи набрякають;
  • слабкість і розгубленість.

Як діагностується алергія на майонез

Якщо ви підозрюєте, що у вас є алергія на майонез, важливо поговорити з лікарем і почати стежити за тим, що ви їсте.

Ведіть харчовий щоденник

Першим кроком до діагностики харчової алергії є ведення докладного харчового щоденника. Це може дати вам і вашому лікареві свідчення, якщо у вас алергія на їжу. Записуйте в щоденник:

  • все, що ви споживаєте;
  • скільки та коли ви це з’їли;
  • як ви себе почували після їди.

Щоденник можна вести не тільки на папері, а й смартфоні – у відповідному додатку для записування страв.

Пройдіть шкірний тест

Іншим інструментом діагностики алергії є шкірний прик-тест. Його може виконати лікар-алерголог, який спеціалізується на діагностиці та лікуванні алергії. 

Реакція на речовину, як правило, виглядає як червоний сверблячий висип у місці, де на шкіру була нанесена невелика кількість алергену. Наявність реакції з вірогідністю понад 95 % говорить про те, що у вас алергія на цю речовину, якщо у вас були симптоми після вживання такої їжі й раніше.

Зробіть аналіз крові

Для підтвердження чутливості до певного харчового продукту та перехресної реактивності його з іншими алергенами корисно зробити молекулярний тест на алергію. Він передбачає аналіз крові на вміст антитіл до певних продуктів, які викликають реакцію.

Провокаційний тест

Щоб підтвердити або спростувати діагноз алергії на певний продукт, лікар може провести й провокаційний тест. Це медична процедура, при якій їжу вживають повільно, поступово збільшуючи її кількість та вивчаючи реакцію. 

Процедура проводиться тільки під наглядом лікаря, виключно у закладах, що мають обладнання для екстреної допомоги. Адже харчові алергени, те ж яйце, можуть викликати анафілаксію.

Спробуйте елімінаційну дієту

Нарешті, лікар може порадити вам спробувати елімінаційну дієту. Продукти, що викликають підозру, виключаються з раціону, а потім поступово вводяться знову, щоб перевірити реакцію організму.

Проте скласти таку дієту та прописати почерговість виключення та повторного введення до неї продуктів може лише лікар.

Харчування при алергії або непереносимості майонезу

Найкращий спосіб попередити алергічну реакцію – уникати того, що її викликає. У нашому випадку – майонезу. 

Читайте всі етикетки на харчових продуктах, розпитуйте про страви в ресторанах і  замінюйте майонез іншими продуктами, де це можливо.

Майонез надає смаку бутербродам, соусам та заправкам. Тому шукайте продукти, які можуть замінити його. 

Це можуть бути, наприклад:

  • вершковий сир;
  • грецький йогурт;
  • вершкове масло;
  • пюре з авокадо;
  • песто;
  • хумус.

Висновок

Найпоширеніший алерген, який зустрічається в майонезі, — яйце.

Якщо ви думаєте, що у вас є алергія на майонез, зверніться до лікаря-алерголога для оцінки свого стану та діагностики алергії.

Не забувайте завжди читати етикетки на продуктах.

Якщо ваші тести на алергію до інгредієнтів майонезу виявилися позитивними, лікар може прописати носити з собою дозатор адреналіну (епінефрину). Його потрібно застосовувати негайно, якщо виникне анафілактична реакція. 

Лікар повинен навчити вас користуватись дозатором, який у разі сильної реакції може врятувати ваше життя.

Коментарі
Loading...