Різноманітна рослинна їжа здатна захистити від астми

0 442

Раніше ми вже писали про те, що вживання більшої кількості овочів та фруктів захищає дітей від розвитку алергічного риніту. Тепер вчені замислились над питанням, чи здатна рослинна їжа захистити від астми. Адже кількість людей з цією недугою в усьому світі зростає. І щоб приборкати хворобу, вчені вивчають всі аспекти життя хворих на неї людей. В тому числі – раціон при астмі.

Отже, пилок, цвіль, домашні тварини. Гіперчутливість до них не лише викликає неприємні симптоми на кшталт нежитю, сльозотечі, свербежу або закладеності носа, а й загрожує серйозним ускладненням із боку дихальної системи. А саме – бронхіальною астмою (БА). 

Симптомами цього захворювання, що вражає дихальні шляхи, є хрипи, кашель, задишка та відчуття стиснення у грудях. Але найголовніше – за відсутності своєчасної діагностики та правильного лікування недуга позбавляє людину можливості вести нормальний, активний спосіб життя. А загострення астми потребують негайної медичної допомоги та можуть мати неприємні наслідки, аж до летального фіналу.

Як наголошують науковці, астма є мультифакторним захворюванням. Тобто існують декілька чинників, які провокують його розвиток. 

Окрім алергії це можуть бути:

Так, доведено, що підвищений ризик захворіти на астму мають ті, хто в ранньому дитинстві вживав солодкі напої, зокрема фруктові соки з цукром. Крім того, в основі розвитку астми у дитини може лежати шкідлива дія високого рівня вільної фруктози у підсолоджених напоях, які мати вживає під час вагітності.

Як на наш організм впливають сучасні харчові звички

На думку дослідників, надлишок глюкози та фруктози в раціоні є однією з ознак дієти, на яку протягом останнього століття перейшли мешканці індустріальних країн. Окрім цього для так званої західної дієти характерний високий вміст насичених жирів, джерелами яких є м’ясо та молочні продукти. А також трансжирів, що містяться в маргаринах, глазурованих кондитерських виробах, попкорні та стравах фастфуду.

Натомість на столах прихильників «західної дієти»  бракує їжі, багатої на клітковину, вітаміни та деякі мікроелементи: овочів, фруктів та ягід. Однією з причин такого збідніння раціону стало зменшення кількості та різноманіття рослинних продуктів, що продаються у торговельних мережах.

Таке зумовлене комерційними чинниками обмеження може призвести до нестачі в нашому раціоні необхідних тілу речовин. Тих, що переважно присутні у певних видах та сортах овочів, фруктів та ягід. 

Це стосується, зокрема, важливих для антиоксидантної та протизапальної метаболічної діяльності організму вітаміну С, фолієвої кислоти, цинку, заліза та магнію. А також фенольних кислот та природних органічних пігментів, таких як каротиноїди та флавоноїди.

Як наголошують науковці, сьогодні ще складно дати вичерпну та обґрунтовану оцінку впливу поживних речовин рослинного походження на здоров’я людини, оскільки не всі вони ще виявлені та проаналізовані. 

При цьому ефект корисних речовин, що містяться у різних овочах, ягодах чи фруктах, може проявлятися внаслідок їхньої взаємодії. Що, своєю чергою, є додатковим аргументом на користь вживання якомога більшої кількості різноманітних видів та сортів їжі рослинного походження.

Водночас не виключено, що саме зменшення кількості таких продуктів у нашому раціоні є одним із факторів зростання поширеності запальних захворювань, до яких належить й астма. 

Раціон при астмі: що показали наукові дослідження

Це припущення підтверджують результати дослідження, проведеного в Португалії. Його учасниками стали 647 учнів віком від 7 до 12 років з 20 шкіл міста Порту: 49 % дівчаток та 51 % хлопчиків.

Науковці аналізували відповіді дітей щодо наявності у них респіраторних симптомів, які можуть свідчити про захворювання на астму. А також щодо їхнього раціону,  а саме — вживання овочів та фруктів.

Окрім проведення опитування дослідники також оцінювали рівень запалення дихальних шляхів школярів, вимірюючи концентрацію оксиду азоту (eNO), що міститься у фракційному видиху.

Як з’ясувалося, чим різноманітнішим був овочево-фруктовий раціон дитини (три та більше видів рослинних продуктів на день), тим меншим був рівень eNO. А відповіді таких учнів на запитання анкети свідчили про меншу схильність до запальних захворювань дихальних шляхів та меншу поширеність астми. В тому числі – про зменшення застосування ними інгаляційних стероїдів, адже їхня астма стала краще контрольованою.

Результати аналогічних досліджень, що проводилися в Японії та Греції, дали такі ж самі результати: раціон при астмі впливає на перебіг захворювання.

Отже:

Різноманітна рослинна їжа із багатим вмістом вітамінів та мікроелементів, що мають протизапальні, антиоксидантні й інші корисні властивості, може стати природним засобом профілактики астми. 

А у разі захворювання на неї різноманіття овочів, ягід та фруктів, що вживаються щоденно, здатне зменшити частоту та інтенсивність симптомів захворювання. А відтак – допомогти тримати астму під контролем.

Коментарі
Loading...