Алергія на салат загрожує життю

92


Салат який споживали ще за 400 років до нашої ери, вважається найпоширенішим листовим овочем у світі. Він має понад сто листових та головчастих різновидів. І належить до родини айстрових, представниками якої є такі відомі рослини-джерела алергенів, як амброзія та полин. Проте хороша новина в тому, що алергія на салат не є поширеною. Частіше вона зустрічається у Південній Європі.

Багатий на вітаміни та мінерали салат покращує стан шкіри, волосся та організму в цілому. Сік рослини містить лактукарій, який використовується в медицині та народній медицині завдяки багатьом властивостям:

  • болезаспокійливій, 
  • спазмолітичній, 
  • травній, 
  • лактаційній, 
  • діуретичній, 
  • снодійній, 
  • заспокійливій, 
  • пом’якшувальній, 
  • жарознижувальній, 
  • гіпоглікемічній, 
  • антипаразитарній. 

Лактукарій приймають всередину при лікуванні безсоння, тривожності, неврозів, гіперактивності у дітей, сухого кашлю, коклюшу, ревматичного болю тощо. Сік також застосовували зовнішньо — для лікування бородавок.

Втім, навіть звичайні дози цієї речовини здатні спричинити сонливість. Надмірні можуть провокувати неспокій, а передозування — смерть через параліч серця.

А у деяких випадках вживання салату може викликати алергію. 

Які симптоми викликає алергія на салат

Прояви салатної алергії можуть бути дуже важкими. Одним із них є анафілаксія — стан, який загрожує життю та потребує негайної медичної допомоги. 

Цю реакцію описують у половині всіх відомих випадків алергії на салат. У тому числі — анафілаксію, пов’язану із фізичним навантаженням.

Інші симптоми алергії на салат:

Розвинутися симптоми можуть, навіть якщо ви вдихаєте пари салату, що готується, або торкаєтесь його. При цьому реакція може бути як негайною, так і відтермінованою: на декілька годин або тижнів. 

Так, повідомлялося про професійну екзему (або контактний дерматит) у шеф-кухаря. Патологія поєднувала реакції уповільненого та негайного типу, включаючи контактну гіперчутливість до салату. 

В іншому випадку 35-річна жінка поскаржилася на сверблячий висип на пальцях, який вперше виник через три місяці після початку роботи на заводі з пакування овочів. Потім висип поширився по її руках і шиї. Тестування встановило, що таким чином жінка зреагувала на салат.

Про можливість виникнення алергічного контактного дерматиту на цей овоч попереджають і працівників квітникарських господарств, які працюють з ромашками та хризантемами. Обидві рослини, які і салат, входять до родини айстрових.

Відомий і випадок алергії на салат у пацієнта з алергією сповільненого типу на метали.

Алергени салату

Важкі алергічні реакції на салат пов`язують з присутністю в ньому алергічного білка Lac s 1, a 9 kDa, який належить до білків перенесення ліпідів (LTP). Цей білок є важкостравним. Він зберігається при термічній обробці і важко руйнується при перетравлюванні.

Цікаво, що виявлені дві форми Lac s 1. Їхні структури схожі на 62 %. 

На 66 % алерген салату подібний до LTP персика (Pru p 3). На 72 % ‒ до LTP платана (Pla a 3). 

Це означає, що люди, чутливі до салату, реагуватимуть і на плоди персика, і на пилок платана. З можливим розвитком чутливості й до інших харчових продуктів, що містять LTP: 

Науковці не знайшли відмінностей між білками різних сортів салату, а також між тими, що знаходяться у молодих (внутрішніх) та старих (зовнішніх) листках овочу.

Крім цього, в салаті виявлено ще чотири потенційно алергенних білки.

Також існує повідомлення про виявлення 14 алергенів у салаті «Айсберг». А у 42-річної жінки з’явилася еритема та зафіксований епізод анафілаксії після вживання серцевини салату сорту «Тубела».

Салат небезпечно і готувати

Побічні реакції при вживанні салату можуть бути й наслідками присутності в ньому інших речовин. Так, використання порошкових латексних рукавичок при приготуванні страв із салатом може призвести до появи на його листках певної кількості латексних білків. Це може викликати реакцію у людей з алергією на латекс.

А салат, що піддавався впливу сульфіту, використаного як консервант, здатний спровокувати бронхоспазм у чутливих до сульфітів пацієнтів з астмою. І може бути причиною астми, викликаної ресторанною їжею. 

Крім того, салат містить велику кількість природних нітратів.

Алергія на салат: діагностика та профілактика 

Тож якщо після вживання салату або контакту з ним у вас виникають один чи декілька описаних у цій статті симптомів, обов`язково проконсультуйтесь з лікарем-алергологом. Він може запропонувати вам шкірний тест гіперчутливості до салату із самим продуктом. 

Бажано, аби це був молекулярний тест ALEX, за допомогою якого визначають не лише продукт, що викликає алергію, а й конкретну молекулу, яка провокує таку реакцію.

При виявленні чутливості до салату та інших білків LTP лікар складе для вас індивідуальну дієту. 

А при підозрі на чутливість до цього овочу рекомендується вести харчовий щоденник, можна й у смартфоні: занотовувати з’їдені страви і реакції на них. Це допоможе лікареві встановити правильний діагноз.