Алергія на солодкий перець:

133


асоційована із чутливістю до латексу і небезпечна для курців

Солодкий, або болгарський перець (Capsicum annuum), який ми залюбки вживаємо і в сирому, і в тушкованому, і в консервованому виглядах, на жаль, може й зашкодити здоров’ю. Адже, як і багато інших корисних дарів природи, він здатен викликати алергію. Найчастіше алергія на солодкий перець загрожує тим, хто вже є гіперчутливим до інших пасльонових: картоплі, томатів, баклажанів, інших видів перцю. А також до латексу.

Перець буває жовтим, червоним, помаранчевим та зеленим. І усі ці кольори не мають нічого спільного зі ступенем зрілості, а вказують на конкретний сорт.

Цей овоч є хорошим джерелом дієтичних антиоксидантів. Він багатий на каротин (попередник вітаміну А), флавоноїди, фенольні кислоти, вітаміни груп В та С, Е, Р, РР. А серед мінеральних речовин, що містяться у перці, назвемо калій та натрій, кальцій, залізо, йод, фосфор та кремній.

Завдяки такому поєднанню корисних речовин вживання солодкого перцю сприяє зміцненню кровоносних судин:

  • нормалізує їхню проникність, 
  • покращує еластичність стінок, 
  • перешкоджає закупорюванню артерій. 

Також болгарський перець корисний для запобігання і лікування атеросклерозу, ішемічної хвороби серця, гіпертонічної хвороби. А ще при захворюваннях судин, пов`язаних з ушкодженням судинної стінки: геморагічному васкуліті та ін.

Що ж до алергії на солодкий перець, то вона може з’явитись і у тих, хто не має іншої алергічної чутливості. 

Є й алергенні асоціації з перцем, на перший погляд зовсім несподівані. Але випливають вони зі спорідненості перцю з іншими рослинами. І про це трохи далі.

Як проявляється алергія на солодкий перець

Як і при алергії до більшості інших харчових продуктів, гіперчутливість до солодкого перцю може проявлятися так званим синдромом оральної алергії. При ньому після вживання алергенної страви виникає відчуття поколювання у ротовій порожнині, горлі, на язиці, а також на обличчі навколо рота.

Але найчастіше алергія на солодкий перець впливає на дихальну систему. Як наслідок виникає ринокон’юнктивіт та/або загострюється астма. 

Інші симптоми перцевої алергії:

Останні три є проявом небезпечної для життя анафілаксії.

Причини алергії на перець

Виділені два основних алергени солодкого перцю. Це осмотин, або тауматино-подібний білок Cap a 1, та профілін Cap a 2. 

Ці білки діють як рослинні паналергени, які беруть участь у перехресній реактивності між пилком та різними рослинними продуктами.

Наприклад, вже згаданий Cap a 2 перехресно реагує з латексним профіліном (Hev b 8).

А от модифікація Cap a 1 − алерген Cap a 1w — є осмотино-подібним і перехресно реагує з алергенами помідора.

Алергени пасльонових можуть бути залучені і до синдрому «селера-березаполинспеції» завдяки дії білків, гомологічних березовому Bet v 1, зокрема Cap a 4.

Причому якщо профілін вчені знаходять у всіх сортах солодкого перцю, то Bet v 1-гомолог — лише у половині з них.

Втім, у Capsicum annuum є й інші алергени. Серед них глюканаза та пероксидаза. 

Глюканаза перехресно реагує з латексною 1,3 бета-глюканазою (Hev b 2). При цьому латексний гевеїн (Hev b 6) також перехресно реагує з алергенами болгарського перцю.

Вважається, що приблизно 30-50 % осіб, які страждають алергією до природного латексу, схильні до синдрому «латекс-плоди». 

Особливо він проявляється при вживанні свіжих плодів. Крім перцю, синдром викликають: 

Причому до солодкого перцю особливо чутливі діти із латексно-плодовим синдромом. 

Можливою причиною сенсибілізації у пацієнтів з алергією на солодкий перець та спеції з роду Capsicum (паприку) називають також віцілін. Він зустрічається у насінні й може призводити до важких реакцій.

Окрім цього, з солодкого перцю було виділено бета-1,4-глюканазу. Цей фермент бере участь у процесі дозрівання плодів. Вже доведено, що він має алергенну активність в інших рослинах. Але для перцю його алергенну значущість ще потрібно дослідити.

Перець та паління — у чому зв’язок?

Вважається, що перець може перехресно реагувати не лише з іншими плодами пасльонових, а й з тютюновим листом. Тим, що використовується для виробництва сигарет. 

Але дива тут немає. Адже тютюн також є представником родини пасльонових.

Відтак, зазначають вчені, люди, чутливі до пасльонових, можуть мати й реакцію на алергени тютюну.

Неочікувана непереносимість перцю

Але це ще не всі перцеві сюрпризи. Як вже було зазначено вище, при вживанні солодкого перцю може виникати біль у шлунку. Але, окрім як алергією, біль може бути викликаний непереносимістю цього овочу. 

На відміну від алергії, прояви харчової непереносимості залежать від кількості спожитого продукту. І причина цієї патології, як правило, у недостатності або відсутності ферментів, які перетравлюють його в організмі.

Крім того, з деяких різновидів салатного перцю та перцю чилі (Capsicum frutescens L.) отримують  паприку – гостру ароматизовану спецію, а також інші спеції та приправи. 

Основним їдким інгредієнтом паприки є капсаїцин. Він використовується як харчова добавка або складник мазей. Їх застосовують для лікування поперекового болю та середнього отиту. 

Препарати з капсаїцином є місцевими засобами для терапії постгерпетичної невралгії, діабетичної нейропатії та артриту.

І вже доведено, що присутній у паприці капсаїцин може викликати бронхоконстрикцію (звуження) дихальних шляхів. Також виявлено, що він збільшує проникність кишкового епітелію людини. Тобто може сприяти непереносимості перцю.

Відтак людям, що мають непереносимість страв із гострим перцем, варто обирати цей овоч без вираженого гострого смаку, якого йому надає капсаїцин. 

Де (не)шукати перець

Ну і, власне, якщо ви підозрюєте непереносимість або алергію до перцю, то ведіть харчовий щоденник і записуйте реакції на цей продукт. Можна це робити і в смартфоні.

І не забувайте, особливо харчуючись у кафе та ресторанах, що перець часто зустрічається у рагу та салатах. 

Різновидом перцю чилі є й перець халапеньо, який використовується і як приправа, і як інгредієнт зеленого соусу табаско. Із ще одного, дуже гострого різновиду перцю чилі, виготовляють червоний соус табаско.

Спеціальні червоні сорти Capsicum annuum сушать для отримання порошку паприки, яка є порівняно м’якою на фоні приправи чилі.

Паприка використовується як приправа і гарнір для безлічі пікантних страв, а іноді служить харчовим барвником. Молоде листя рослини готують на пару або додають у супи та рагу.

Інгредієнтом страв також можуть бути квіти перцю. Їх можна їсти сирими або вареними.

Діагностика та лікування алергії на перець

Симптоми харчової алергії та непереносимості, як правило, дуже схожі. Відтак з’ясувати, чому саме ваш організм не сприймає солодкий перець, може лише лікар

Аби підтвердити або, навпаки, виключити діагноз «алергія на солодкий перець», бажано зробити молекулярний тест ALEX. Завдяки цьому найточнішому та найсучаснішому методу діагностики алергії можна встановити не лише продукт, що викликає реакцію гіперчутливості, а й конкретну молекулу, яка її спричиняє.

На підставі результатів діагностики лікар зможе скоригувати вашу дієту так, щоб вона була оптимальною для здоров’я та дозволяла уникати якнайбільше алергенів.