Алергія на броколі здатна викликати запаморочення

0 1 165

За різними даними, від 6 до 8 % дітей та близько 4 % дорослих в усьому світі страждають на харчову алергію. Найбільше випадків цього захворювання пов`язані із топ 14 головних алергенів, зокрема молоком, яйцями, горіхами, рибою, соєю та пшеницею. Втім, викликати реакцію гіперчутливості може будь-який продукт. Можлива й алергія на броколі.

Належить вона до сімейства хрестоцвітних. Має серед родичів брюссельську, білокачанну та цвітну капусту, а також руколу, крес-салат, редиску, хрін та гірчицю

Користь броколі, яку навіть рекомендують у якості одного з перших прикормів для немовлят, пояснюється високим вмістом у ній вітаміну С. А він має потужні антиоксидантні властивості. 

Крім того, вітамін С також є джерелом колагену, необхідного для утворення тканин, кісток та хрящів, загоєння ран та порізів. Окрім цього, броколі містить:

  • бета-каротин, що перетворюється на необхідний для зору вітамін А; 
  • вітаміни В1, В2, В3, В6;
  • залізо;
  • магній; 
  • калій;
  • цинк.

Ще один корисний елемент — сполука сірки сульфорофан. Вважається, що він здатен знижувати ризик розвитку деяких видів раку. 

Але водночас ця речовина може бути небезпечною, адже рослини родини хрестоцвітих з її допомогою захищаються від шкідників.

Відтак у людей, які мають знижений імунітет, проблеми з печінкою чи шлунково-кишковим трактом, вживання броколі може викликати погіршення стану. З обережністю ласувати нею потрібно й тим, у кого знижена функція щитовидної залози.

Симптоми алергії на броколі

А ще броколі може стати причиною алергічної реакції. Її симптомами зазвичай є:

У важчих випадках можливий розвиток анафілаксії — стану, що загрожує життю та потребує негайної медичної допомоги. 

Проявитися ці симптоми можуть у проміжок часу від кількох хвилин до години після вживання броколі. Або страви, що її містить.

Причини алергії на броколі

Переважно таку реакцію викликає головний алерген броколі — LTP (білок перенесення ліпідів), що міститься у її листі.

Як зазначають науковці, білки-переносники ліпідів широко присутні в рослинному світі: їх виявлено у фруктах та овочах, горіхах та арахісі, пилку дерев та трав, а також у латексі.

Однією з головних функцій LTP є захист рослин від шкідників – патологічних бактерій та грибів. Саме тому ці білки стійкі до нагрівання та ферментів, що беруть участь у травленні. 

Потрапивши в кишечник людини, ці алергени зберігають цілісність та здатність сенсибілізувати людину через слизову оболонку травного тракту. Саме цим пояснюється той факт, що

алергія на броколі може проявлятися і коли людина вживає її в сирому вигляді, і коли овоч пройшов термічну обробку.

Окрім цього, поширеність LTP може призвести до розвитку у людини, гіперчутливої до броколі, перехресної алергії до різних овочів та фруктів й до пилку деяких рослин. Так, наукова література містить відомості про анафілактичну реакцію, яка після вживання броколі виникла у пацієнтів, чутливих до пилку амброзії та полину.

Броколі містить саліцилати

Ще однією причиною надмірної реакції на броколі можуть стати саліцилати, які вона містить. Ці сполуки є похідними саліцилової кислоти – основної дієвої речовини широко відомого аспірину та деяких інших протизапальних засобів.

Окрім броколі, саліцилати містяться в таких продуктах, як:

Непереносимість броколі

Від алергії на броколі варто відрізняти непереносимість цього продукту. У першому випадку неприємні симптоми є наслідком збою в імунній системі, а в другому — порушення функції системи травної. 

Ще одна відмінність — залежність від кількості спожитого продукту. При алергії вона не має значення, і реакція гіперчутливості розвинеться навіть після одного шматочка їжі. 

А от непереносимість напряму пов`язана з тим, скільки ви з`їли. Тож, маючи непереносимість, маленьку порцію броколі ви можете скуштувати без будь-яких неприємних наслідків. 

Але якщо порцію збільшити, непереносимість проявить себе такими симптомами, як:

  • біль у животі,
  • судоми,
  • метеоризм,
  • здуття живота,
  • діарея,
  • втома.

 Алергія на броколі: діагностика та профілактика

Підтвердити або спростувати діагноз алергії на броколі може лише лікар-алерголог. Найефективніше у цьому допоможе молекулярний тест ALEX

Цей найсучасніший метод діагностики алергічних захворювань здатен не лише виявити, до якого саме продукту гіперчутлива ваша імунна система, а й чітко встановити молекулу, що відповідає за надмірну реакцію.

Якщо алергія на броколі підтверджена, вам доведеться відмовитися від вживання цього овочу та страв, які його містять. А на випадок, якщо броколі випадково опиниться у вашій тарілці, лікар порекомендує антигістамінні засоби, здатні полегшити алергічні симптоми. 

Коментарі
Loading...