Целіакія, алергія на пшеницю та непереносимість глютену: у чому різниця і як діяти

0 712

Багато людей відчувають проблеми з травленням і здоров’ям, викликані вживанням глютену або пшениці. Якщо ви або ваша дитина страждаєте непереносимістю глютену або алергією на пшеницю, є три різних захворювання, які можуть при цьому діагностуватися: целіакія, алергія на пшеницю або непереносимість глютену без целіакії (НГБЦ).

Глютен — це білок, що міститься в пшениці, ячмені та житі. А пшениця — те зерно, яке є основним інгредієнтом хліба, макаронних виробів і пластівців. Пшениця також часто зустрічається в таких продуктах, як супи і заправки для салатів. 

Ячмінь зазвичай міститься в пиві та в інших продуктах, де присутній солод. Жито ми найчастіше можемо зустріти в житньому хлібі, житньому пиві й деяких злакових сумішах до сніданку.

Симптоми алергії на пшеницю

Пшениця — один з 14 основних харчових алергенів, визнаних поширеними у світі. Алергія на пшеницю є імунною відповіддю на будь-який з її білків, у тому числі на глютен. 

Такий тип алергії зазвичай зустрічається у дітей. Втім, близько 65 % дітей з алергією на пшеницю переростають її до 12 років.

Симптоми алергії на пшеницю:

Симптоми, пов’язані з алергією на пшеницю, найчастіше починаються через кілька хвилин після її споживання. Однак можуть виникнути й пізніше, через 2 години.

Прояви алергії на пшеницю варіюють від легких до небезпечних для життя. Іноді може виникати важка реакція, яка називається анафілаксією.

У людей, які мають алергію на пшеницю, можлива реакція й на інші зернові, такі як ячмінь або жито.

Симптоми целіакії

Целіакія — це аутоімунне захворювання, при якому імунна система ненормально реагує на глютен. Якщо у вас целіакія, глютен змушує вашу імунну систему атакувати ворсинки тонкої кишки (відповідають за всмоктування поживних речовин) з подальшим розвитком атрофії слизової оболонки тонкої кишки.

Коли ворсинки кишечника уражені, організм не здатний отримувати достатню кількість поживних речовин. Такий стан може призвести до виникнення симптомів недоїдання. Тому целіакія може мати серйозні наслідки для здоров’я, включаючи незворотні зміни кишечника.

Дорослі та діти, як правило, відчувають різні симптоми через целіакію. У дітей найчастіше спостерігаються прояви з боку шлунково-кишкового тракту:

  • здуття живота і метеоризм;
  • хронічна діарея;
  • закреп;
  • світлий, з різко неприємним запахом стілець;
  • біль у животі;
  • нудота і блювота.

Нездатність дитини засвоювати поживні речовини у вирішальні для її росту і розвитку роки може призвести до інших проблем зі здоров’ям. До них можна віднести:

  • затримку статевого дозрівання у підлітків;
  • низький зріст;
  • дратівливість;
  • втрату ваги;
  • дефекти зубної емалі.

Дорослі можуть також мати симптоми з боку травної системи, якщо вони хворі на целіакію. Однак у них частіше виникають такі ознаки, як:

  • втома;
  • анемія;
  • депресія і тривога;
  • остеопороз;
  • болі в суглобах;
  • головний біль;
  • афти (ранки) в роті;
  • безпліддя або викидні;
  • нерегулярність менструального циклу;
  • поколювання або оніміння в руках і ногах.

Розпізнати целіакію у дорослих може бути важко, оскільки її симптоми часто бувають досить загальними й перетинаються з проявами багатьох інших хронічних захворювань. 

Які симптоми має непереносимість глютену без целіакії

Існує все більше доказів існування захворювання, пов’язаного з глютеном, що викликає симптоми у людей, які не страждають на целіакію та не мають алергії на пшеницю. Дослідники все ще намагаються виявити точну біологічну причину цього стану, якому дали назву непереносимості глютену без целіакії.

Не існує тесту, який міг би діагностувати у вас НГБЦ. Такий діагноз ставлять людям, у яких з’являються симптоми після вживання глютену, але при цьому результати тестів на целіакію та алергію на пшеницю негативні. 

Оскільки все більше і більше людей звертаються до лікаря, повідомляючи про неприємні симптоми після вживання глютену, дослідники намагаються схарактеризувати ці стани, щоб можна було краще зрозуміти непереносимість глютену без целіакії.

Найпоширенішими симптомами НГБЦ є:

  • психічна втома, також відома як «мозковий туман»;
  • фізична втома;
  • метеоризм, здуття живота та біль у животі;
  • головний біль.

Оскільки специфічних лабораторних тестів для НГБЦ не існує, щоб її діагностувати, лікар повинен встановити чіткий зв’язок між вашими симптомами та споживанням глютену. Він може попросити вас вести щоденник харчування, щоб визначити, чи є глютен причиною ваших симптомів. 

Якщо буде встановлено, що хворобливі прояви таки обумовлює вживання глютену, а ваші тести на алергію до пшениці й целіакію будуть негативними, лікар може порадити безглютенову дієту з подальшим спостереженням за симптомами.

Порівняння симптомів алергії на пшеницю, целіакії та непереносимості глютену без целіакії

Симптоми
Алергія на пшеницю
Целіакія
Непереносимість глютену без целіакії
Порушення роботи ЖКТ
-
+
+
Головний біль
+
+
+
Закладеність носа
+
-
-
Кропів'янка
+
-
-
Подразнення очей
+
-
-
Утруднене дихання
+
-
-
Погіршення психологічного стану
-
+
+
Біль в суглобах
-
+
-

Коли звернутися до лікаря

Якщо ви думаєте, що можете страждати на алергію до глютену або пшениці, важливо поговорити з лікарем, перш ніж ставити собі діагноз або починати будь-яке лікування самостійно

Лікарі алерголог або гастроентеролог можуть провести аналізи й обговорити з вами вашу історію хвороби, щоб допомогти поставити діагноз.

Особливо важливо звернутися до лікаря, щоб діагностувати чи виключити целіакію. Ця хвороба може призвести до важких ускладнень зі здоров’ям, насамперед у дітей. 

Оскільки целіакія має генетичний компонент, вона може передаватися сімейно. Це означає, що у випадку підтвердження діагнозу необхідно порадити своїм близьким також пройти тестування. 

За даними правозахисної групи Beyond Celiac, більше ніж 83 відсоткам людей, які страждають на целіакію, не поставили такий діагноз. І вони не знають, що хворі саме на цю недугу.

Діагностика 

Щоб діагностувати целіакію або алергію на пшеницю, ваш лікар повинен буде провести аналіз крові на наявність антитіл до тканинної трансглутамінази та прик-тест. Результати цих тестів залежать від наявності у вашому організмі глютену або пшениці. Отже, якщо ви самостійно зміните дієту, виключивши з неї продукти з глютеном, то й тест може бути негативним. 

Тому важливо не переходити на безглютенову дієту або раціон без пшениці самостійно, до відвідування лікаря і діагностики. Інакше тести можуть дати псевдонегативний результат і в підсумку ви не зможете точно зрозуміти, що викликає ваші симптоми. 

Пам’ятайте, що у НГБЦ немає специфічної діагностики.

Життя без глютену або пшениці

Лікування целіакії полягає в дотриманні суворої безглютенової дієти. А лікування алергії на пшеницю — в дотриманні суворої дієти без цього зерна. 

Якщо у вас є непереносимість глютену без целіакії, ступінь, до якого вам потрібно виключити глютен з раціону, залежатиме від серйозності ваших симптомів і власного рівня переносності.

Існує безліч безглютенових продуктів, які є альтернативою звичайним харчам, таким як хліб, макаронні вироби, крупи й випічка.

Майте на увазі, що пшеницю і глютен можна знайти в деяких несподіваних, на перший погляд, стравах. Наприклад, в морозиві, сиропі, вітамінних та харчових добавках. 

Обов’язково читайте етикетки з інгредієнтами продуктів і напоїв, які споживаєте, щоб переконатися, що вони не містять пшеницю або глютен.

Ваш алерголог, гастроентеролог або сімейний лікар може порадити вам, які продукти безпечні для вживання.

Отже:

Причини й симптоми алергії на пшеницю, целіакію і непереносимість глютену без целіакії мають багато спільних причин та подібних симптомів. Розуміння того, який саме у вас стан, важливе. 

Адже на основі діагностики ви зможете уникати їжі, яка дійсно шкодить вашому здоров’ю, й дотримуватись правильних рекомендацій щодо лікування. 

Ви також зможете порадити своїм близьким пройти тестування, якщо вони перебувають в групі ризику.

 

Коментарі
Loading...