Ускладненням коронавірусної хвороби можуть запобігти квашені капуста та огірки

103


Соціальне дистанціювання, маски та антисептики. Такими на сьогодні є основні методи, що допомагають нам запобігти захворюванню на коронавірус. Великі сподівання також покладаються на винайдення ефективної та безпечної вакцини. Але навіть якщо в найближчій перспективі вакцинація проти COVID-19 і розпочнеться, навряд чи щеплення робитимуть абсолютно всім.

Відтак існує серйозна потреба у вивченні альтернативних, потенційно корисних стратегій запобігання захворюванню. Або, якщо інфікування уникнути не вдалося, зменшення загрози здоров’ю.

Одним із таких методів може стати збагачення раціону ферментованими продуктами. Зокрема, квашеними овочами, кефіром і йогуртом.

Такої думки дійшли вчені, які досліджували статистику летальних випадків серед хворих на COVID-19. Звіт про дослідження опублікований у серпневому номері журналу «Allergy» за 2020 рік. 

Науковці з’ясували, що смертність через коронавірус у країнах, де традиційно вживають ферментовані продукти, дещо нижча, ніж у тих, де квашені та кисломолочні страви не входять до звичайного раціону.

Так, існують суттєві відмінності в показниках смертності від COVID-19 між країнами та навіть між регіонами однієї країни. При цьому для країн з низьким рівнем смертності, зокрема, в Східній Азії, Центральній Європі та на Балканах, загальною характерною особливістю є якраз вживання населенням великої кількості ферментованих продуктів. 

Лідери – квашені капуста та огірок

Щоб перевірити потенційну роль ферментованих продуктів у зниженні смертності від COVID-19 на континенті, Європейська агенція з безпеки харчових продуктів (EFSA) провела дослідження. Для нього була використана всеосяжна європейська база даних про споживання харчових продуктів.

З`ясувалось, що лише вживання ферментованих овочів є статистично значущим для визначення впливу їжі на смертність від COVID-19 в тій чи іншій країні. 

Вчені встановили, що збільшення споживання ферментованих овочів на кожен грам на день (г/день) по країні відповідає зниженню ризику смерті від коронавірусу на 35,4 %. 

Дослідники вивчали дані про споживання овочів родини хрестоцвітних: броколі, цвітної капусти, качанної (білої, червоної та савойської) та листової капусти.  Вплив хрестоцвітних порівнювали із впливом шпинату, огірка, кабачка, салату та помідорів.

І з цього переліку лише качанна капуста та огірок мали статистичне значення щодо зниження смертності від коронавірусу. Відповідно до кожного грама на день збільшення середньонаціонального споживання цих овочів ризик смертності від  COVID-19 знижувався, загалом до 13,6 %.

У чому користь квашених овочів

У чому секрет ефективності ферментованих страв? Їх, до речі, людство почало вживати ще на початку свого розвитку. 

Процес ферментації, народжений як метод консервації в епоху неоліту, дозволив людям вижити, вживаючи не надто свіжі страви. Відтак ферментовані продукти, такі як хліб, сир, овочі та алкоголь, готують та споживають протягом тисяч років.

Забезпечує процес ферментації регульований ріст мікроорганізмів, таких як молочнокислі бактерії (LAB). Вони включають ферментативні перетворення компонентів їжі.

Внаслідок цього процесу вмикається дія природного активатора Nrf2. Його попередником є сульфорафан – протиракова та протимікробна речовина.

Найбільший її вміст спостерігається у рослинах родини капустяних: білій та червоній капусті, цвітній та брюссельській капусті, броколі, кольрабі. А також у кисломолочних продуктах, багатих лактобактеріями.

Ферментовані продукти й COVID — де зв’язок?

Споживання таких продуктів може зіграти важливу роль у лікуванні пацієнтів із COVID-19, оскільки у деяких із них спостерігається дисбактеріоз кишечника, що супроводжується дефіцитом лакто- та біфідобактерій. Особливо це стосується тих пацієнтів із коронавірусною хворобою, які мають супутні захворювання: гіпертонію, цукровий діабет та ожиріння. Адже саме такі хворі, як свідчать всесвітні статистичні дані, найчастіше стають жертвами пандемії.

Ще один факт на користь ферментованих продуктів — вже згадуваний Nrf2. Як з`ясувалось, він бере участь у захисті легень від пошкодження ендотелію. 

А сполуки, що активують Nrf2, здатні знижувати ймовірність розвитку цитокінової бурі. Вона є причиною смерті від коронавірусу не лише пацієнтів похилого віку, що мають супутні захворювання, а й молодих та здорових.

Звичайно, не можна стверджувати, що квашена капуста, кефір, йогурт або інші ферментовані продукти здатні запобігти захворюванню на коронавірус або стати панацеєю від нього. Але досліджування у цьому напрямку варто продовжувати. Так само як і вживати ці продукти – навіть без огляду на COVID-19.

Ложка дьогтю у бочці меду

Втім, така порада підходить не всім. Адже вважається, що ферментовані продукти мають підвищений вміст гістаміну — природного медіатора, посередника виникнення алергічних реакцій у нашому організмі. 

Тому людям з непереносимістю гістаміну лікарі радять вживати квашені продукти з обережністю. 

Адже вони можуть викликати симптоми гістамінової несприйнятливості:

Сама ж непереносимість виникає у пацієнтів зі зниженим рівнем синтезу ферменту діаміноксидази (ДАО) у кишечнику. І характерна вона, зокрема, для людей із порушенням нормальної функції шлунково-кишкового тракту та для жінок після 40 років.

Отже:

Вам можна використовувати квашені капусту та огірки як профілактичний захід проти COVID-19, якщо після вживання ферментованих овочів ви не відчуваєте погіршення стану здоров’я.

У разі, коли такі проблеми виникають, доцільно вести харчовий щоденник й записувати з’їдені страви та свої відчуття. Можна це робити й у смартфоні. І якщо після вживання ферментованої та іншої їжі неприємні симптоми таки з’являються, варто звернутися по допомогу до лікаря.

Не хочете чекати осені та зими — періоду, коли ферментовані овочі з’являються на столі найчастіше? Напевно захистити імунну систему вже зараз вам допоможе «Віусід». Цей іспанський засіб відмінно підтримує імунітет і зимою, й літом.