Множинна харчова алергія: що робити, якщо ви гіперчутливі до більше ніж трьох продуктів

0 338

Алергія, тобто надмірна чутливість імунної системи людини до певних білків, діагностується у майже третини населення Землі. І з цього числа до 4% дітей та до 8% дорослих мають діагноз харчової алергії. А опитування, проведене у 2019 році Trusted Source, показало, що у 45,3% дорослих американців із гіперчутливістю до їжі харчова алергія множинна — тобто до декількох продуктів.

Найчастіше причиною гіперчутливості до їжі стають риба, молоко корови, курячі яйця, гірчиця та інші продукти, що увійшли до переліку 14 найпоширеніших харчових алергенів світу. Водночас алергія на батат, лохину чи, наприклад, верблюже молоко, вважається рідкісним явищем.

Множинна харчова алергія діагностується, коли причиною захворювання стають понад три продукти одночасно. Вони можуть належати до однієї групи, наприклад, при алергії на різні сорти фруктів, горіхів чи риби, або бути не пов`язаними між собою. Зокрема, існує одночасна гіперчутливість до молока, яєць та арахісу.

Як розвивається множинна харчова алергія?

Механізм розвитку множинної харчової алергії аналогічний тому, за яким відбувається розвиток алергії на один продукт. Спочатку імунна система людини дає збій та починає реагувати на певну їжу як на загрозу, продукуючи при цьому специфічні антитіла – імуноглобуліни E (IgE). Вони поєднуються з клітинами імунної системи мастоцитами. Цей процес називається сенсибілізацією та протікає непомітно.

При кожному наступному споживанні «небезпечного» продукту кількість IgE поступово збільшується, й через декілька днів, тижнів, місяців або навіть років настає черговий етап розвитку харчової алергії. Нова порція спожитого алергенного білка поєднується з антитілами IgE на поверхні мастоцитів. Таке поєднання руйнує мастоцит, з гранул якого у кров надходить гістамін. Ця речовина бере участь у запальних процесах.

Якими є симптоми харчової алергії?

Виділення у кров гістаміну та інших медіаторів запалення змушує нас відчувати симптоми харчової алергії. Це можуть бути: 

Чому розвивається перехресна алергія?

Сенсибілізувавшись до одного продукту, імунна система може почати сприймати як небезпечні й інші харчі, подібні за білковим складом. Так розвивається перехресна алергія, причиною якої найчастіше стають:

Так, людина, яка сенсибілізувалась до лососевого парвальбуміну — головного алергену костистих риб, може з часом стати також гіперчутливою до інших представників цього класу, зокрема тріски, коропа, форелі.

При алергії на персик може розвинутися перехресна гіперчутливість до інших плодів рослин родини розових, наприклад яблук, абрикосів чи слив. Своєю чергою, до діагнозу алергії на пшеницю може доєднатися алергія на жито, ячмінь та овес.

Також можлива перехресна алергія на продукти, що належать до різних груп, але мають у складі подібні білки. Наприклад, приблизно 35% дітей з алергією на арахіс, що входить до родини бобових, також мають алергію на горіхи. А при сенсибілізації до курятини може розвинутися перехресна алергія на різні види риби та м’ясо крокодила.  

Ще один шлях розвитку множинної харчової алергії — це так звана ко-алергія. Про неї йдеться, коли у людини паралельно або поступово виникає гіперчутливість до різних продуктів, і ці процеси не пов`язані. Прикладом може бути алергія на рибу, що розвинулася внаслідок сенсибілізації до згадуваного вище парвальбуміну, та алергія на риб`ячу ікру чи молюсків, де цей білок відсутній.

Як діагностувати множинну харчову алергію?

Перш за все потрібно пам`ятати, що деякі симптоми множинної, як і звичайної харчової алергії, також характерні для інших, не пов’язаних зі збоєм імунної системи захворювань. Наприклад, харчової непереносимості, вірусної інфекції або бронхіту чи запалення легень. Ця особливість, а також універсальність симптомів множинної харчової алергії суттєво ускладнюють її діагностику.

І це саме той випадок, коли не обійтися без багатокомпонентного молекулярного тесту ALEX.

Адже цей найсучасніший метод діагностики гіперчутливості за один аналіз надає змогу встановити сенсибілізацію до 295 алергенних компонентів одночасно. Це – 99,9 % усіх відомих науці алергенів, серед яких:

ALEX дає можливість не просто встановити, які продукти стали причиною множинної харчової алергії, а й визначити, які саме білки викликали надмірну реакцію імунної системи. 

Така деталізація надзвичайно важлива. Вона дозволить лікарю-алергологу скласти ваше меню таким чином, щоб виключити тільки ті молекулярні компоненти, до яких ви сенсибілізовані. 

Наприклад, деякі білки, зокрема групи PR-10, розкладаються при нагріванні. І якщо ви гіперчутливі саме до них, то вам не можна їсти, приміром, сире яблуко чи моркву, але можна вживати їх у вареному чи печеному вигляді. Така обізнаність дозволяє не допустити зайвого обмеження раціону та, як наслідок, браку корисних для організму речовин.

Але якщо результати тесту ALEX попри наявність схожих на алергічні симптомів будуть негативними, для встановлення правильного діагнозу вам запропонують пройти інші обстеження.

Бажано, аби першим із них став напівкількісний тест для визначення гіперчутливості FOХ, який допомагає визначити харчову непереносимість 286 продуктів. Також цей тест використовується при синдромі «дірявого» кишківника та для: 

  • уточнення дієтичного статусу;
  • контролю дотримання дієти;
  • діагностики чутливості до харчів.

Також при підозрі на важку харчову алергію, що проявляється анафілаксією, лікар може порадити вам носити з собою інжектор адреналіну. Його потрібно застосовувати за перших ознак анафілаксії. Інжектор адреналіну може стати в пригоді тоді, коли ви не здатні проконтролювати склад страв, які їсте.

Коментарі
Loading...