Чому і у кого виникає алергія на ячмінь:

0 252

симптоми, діагностика, лікування алергії на злак із майже двома десятками алергенів

До переліку 14 найбільш значних харчових алергенів світу поряд із молоком, яйцями та рибою внесені й злаки. У першу чергу йдеться про пшеницю. Втім, компанію їй складають також інші харчові злакові рослини, які є джерелом білку глютену. Зокрема, овес, жито та ячмінь. Харчова алергія на них проявляється переважно при споживанні хлібобулочних виробів. Але ячмінь у цьому сенсі стоїть окремо. Адже алергія на ячмінь чатує й на любителів пива.

Ячмінь, як і саме пиво, були відомі ще давнім єгиптянам. Сьогодні ж цей злак, який походить із Близького Сходу, посідає четверте місце серед зернових культур світу за загальним обсягом зібраного щорічного врожаю — після пшениці, рису та кукурудзи. Використовується ячмінь для випічки, а також як основний інгредієнт у пивоварінні та як корм для тварин.

Чому виникає та як проявляється алергія на ячмінь?

Що стосується алергії на ячмінь, то вона виникає, коли в імунній системі людини відбувається збій, і та починає сприймати молекули ячмінних білків як загрозу. Як захист від неї організм виробляє специфічні антитіла — імуноглобуліни E (IgE). 

Цей процес називається сенсибілізацією, і його особливістю є те, що протікає він абсолютно безсимптомно.

А з’являються симптоми алергії на ячмінь тоді, коли після повторних контактів з його білками кількість антитіл збільшується настільки, що це призводить до викиду у кров гістаміну. Ця речовина задіяна у запальних процесах, і саме її присутність викликає неприємні відчуття.

Дослідження, проведене в Кореї, показало, що ячмінь був причиною 0,2 % харчової алергії негайного типу. В експерименті взяли участь 42 дитини та підлітка віком від п’яти місяців до 16 років. Із учасників 20 осіб мали клінічно визначену алергію на ячмінь, решта були групою контролю. 

Рівні IgE ячменю були значно вищими у групі алергіків порівняно з контрольною групою. Після вживання ячменю в групі пацієнтів симптоми були переважно шкірними (90 %) або респіраторними (40 %). При цьому у 35 % учасників спостерігалася анафілаксія — смертельно небезпечна реакція, що охоплює одночасно декілька систем організму.

У всіх учасників, за винятком чотирьох, які не знали точного часу початку симптомів, вони з’явилися протягом 60 хвилин, а у 10 % – протягом 5 хвилин після вживання ячмінних виробів. 

Симптоми алергії на ячмінь

Які ж симптоми свідчать про надмірну реакцію імунної системи на ячмінь? Окрім вже згадуваної анафілаксії, зокрема такої, що спровокована фізичним навантаженням, це можуть бути:

Ці симптоми можуть виникати як при споживанні продуктів, що містять ячмінь, так і при вдиханні пилу із частками цього злаку, наприклад, працівниками пекарень.

Ячмінь може викликати астму та алергічний альвеоліт

Також ячмінь, як і його родичі жито та пшениця, може викликати астму пекаря. Як йдеться із назви, хворіють на неї люди, що працюють з ячмінним борошном. І саме з пекарською астмою у дорослих пов’язана більшість повідомлень про випадки алергії на ячмінь. При цьому симптомам астми зазвичай передують риніт, кон’юнктивіт та подразнення шкіри.

Окрім пекарів, професійна астма, пов’язана з ячменем, може розвинутися в інших працівників харчової промисловості, зокрема у виробників алкогольних напоїв, а також фермерів. Крім ячмінного борошна її може викликати пил, що містить частки ячмінних зерен.

Також існують повідомлення про шість випадків гострого екзогенного алергічного альвеоліту, на який захворіли люди, котрі навантажували заражений пліснявою ячмінь. Але в такому випадку спровокувати захворювання могли як сам злак, так і пліснява, чиї спори є однією з причин полінозу, а також інфекційного альвеоліту.

Алергія на ячмінь у любителів пива

Окрім людей, чия професія пов’язана з ячменем або ячмінним борошном, до групи ризику щодо алергії на цей злак входять любителі пива, сировиною для якого є ячмінь. Так, 23-річний чоловік з анамнезом алергічного риніту, синдрому «пилок – плоди» та астмою отримав рецидивну анафілаксію після вживання темного пива стаут, яке виробляється безпосередньо з ячменю. 

У трьох окремих випадках протягом 20 хвилин після вживання цього напою у чоловіка розвинулися ангіоневротичний набряк обличчя, закладеність носа та хрипи, що вимагало введення адреналіну. Проте інші сорти пива він вживав без будь-яких негативних наслідків.

Також існують поодинокі повідомлення про кропив’янку від пива у пацієнтів з атопією.

Які білки роблять ячмінь небезпечним алергеном?

Їх ідентифіковано 16. За номерами молекул це білки від Hor v 14 до Hor v 18, Hor v 21, Hor v 28, Hor v 32, Hor v 33, Hor v 36, Hor v 37, Hor v 39, а також Hor v 7k-LTP, Hor v BDAI, Hor v BTI та Hor v GBSS_I. 

Так, білок Hor v 15 був визначений як основний компонент при пекарській астмі, але не при алергії на ячмінь. За неї ж відповідає ще один ячмінний алерген – інгібітор α-амілази. 

Натомість Hor v 14 був ідентифікований як винуватець алергії на ячмінь, але не астми пекаря. Цей білок належить до класу білків перенесення ліпідів (LTP), особливістю яких є стійкість як до нагрівання, так і до дії ферментів, що беруть участь у травленні.

Окрім злакових, білки LTP присутні також у рослинах інших родин, зокрема родини розових. Це зумовлює перехресну реактивність ячменю не тільки зі злаковими родичами – житом, пшеницею та вівсом, а й з представниками розових: яблуком та персиком, морквою з родини селерових та з броколі з родини капустяних (хрестоцвітих).

Ще один небезпечний ячмінний білок — це глютен. Окрім класичної алергічної реакції він здатен провокувати розвиток таких захворювань, як непереносимість глютену та целіакія

При останній погіршується засвоєння поживних речовин із кишківника, що, своєю чергою, призводить до втрати ваги та анемії

Підозрюєте алергію на ячмінь? Зробіть ALEX, а якщо потрібно – і FOX

Отже, якщо ви підозрюєте у себе алергію на ячмінь, не займайтеся самолікуванням, а покваптесь записатися на прийом до лікаря-алерголога. Він збере ваш алергологічний анамнез, а також може провести натуральний прик-тест з продуктами з ячменю. 

Утім, останнє зробити не так легко, адже, як правило, ми не вживаємо ячмінь як самостійний продукт. А тому вельми помічним тут є багатофункціональний молекулярний тест ALEX — найсучасніший метод діагностики алергії

Щоб не гадати, що називається, на кавовому шлаку, завдяки цьому тесту всього за один аналіз можна підтвердити або спростувати наявність сенсибілізації не тільки до ячменю, а й до майже 300 молекул алергенів, джерелами яких є:

До діагностичної панелі тесту входить і екстракт ячменю. Якщо ALEX підтвердить діагноз «алергія на ячмінь», алерголог призначить вам відповідне лікування та допоможе скорегувати раціон, адже вживати цей злак, а також перехресні з ним продукти вам буде заборонено.

Якщо ж алергія не підтвердиться, вам порадять пройти інші обстеження. І помічним тут може стати напівкількісний тест для визначення непереносимості 286 харчових продуктів FOХ, завдяки якому діагностують харчову непереносність.

Коментарі
Loading...