Алергію на бразильський горіх можуть провокувати секс та гіперчутливість до сої

0 417

Бразильський горіх, або бертолетія (Bertholletia excelsa) – це багато білка та харчових волокон, вітаміни Е та В1, а також мідь, цинк та магній. А ще — найвищий порівняно з іншими деревними горіхами вміст селену, який бере участь у модулюванні імунної системи, регулює роботу щитоподібної залози та захищає організм від дії оксидантів. Але попри таку користь, бертолетія, як і інші горіхи, є джерелом алергенів. І алергія на бразильський горіх  здатна викликати серйозні та навіть смертельно небезпечні реакції. 

Їдять бразильські горіхи сирими та бланшованими, і їх часто можна зустріти у горіхових сумішах. А масло цього південноамериканського горіха використовують для виготовлення засобів для догляду за шкірою, мила, шампунів та кондиціонерів для волосся.

Як розвивається алергія на бразильський горіх

Сценарій розвитку алергії на бертолетію такий самий, як при алергії на будь-який інший харчовий продукт. Цей процес може тривати і декілька днів, і декілька років. І стартує він із того, що імунна система, котра з тих чи інших причин дала збій, починає сприймати бразильський горіх як загрозу. 

Відповіддю на присутність небезпеки стає продукування специфічних антитіл до білків бертолетії – імуноглобулінів E (IgE). Так відбувається сенсибілізація до неї.

При цьому поширеність алергії на бразильський горіх залежить від регіону. Так, у Великій Британії до бертолетії, за різними даними, сенсибілізовані від 24 до 33 % тих, кому діагностована алергія на горіхи. Натомість у США цей показник становить менше ніж 5%. 

Симптоми алергії на бразильський горіх

Поступово антитіла накопичуються в організмі, що врешті-решт призводить до викиду в кров гістаміну – речовини, що бере участь у запуску запальних процесів в організмі. Відповіддю на присутність гістаміну стають симптоми алергії на бразильський горіх, які починає відчувати людина. 

Як і при гіперчутливості до інших горіхів, це можуть бути:

Про поширеність цих симптомів свідчать результати двох досліджень. Перше було проведене на Тайвані, його учасниками були 333 пацієнти з харчовою алергією віком від 2 до 93 років. Поширеність алергічного риніту саме у пацієнтів, сенсибілізованих до бразильського горіха, становила 42,86 % астми – 21,43 %. 

Учасниками іншого дослідження були 56 пацієнтів із підозрою на алергію на бразильський горіх. Із них у 87,5 % (49 осіб) було діагностовано алергічний риніт, у 71,4 % – астму,  у 75 % – загострення атопічного дерматиту.

Окрім зазначених про алергію на бертолетію можуть свідчити такі прояви:

Так, наукові джерела містять повідомлення про випадок 20-річної жінки з підтвердженою алергією на бразильський горіх. Поширена кропив’янка та легка задишка у неї з’явилися після статевого акту з її хлопцем, який напередодні їв бертолетію.

Шкірний прик-тест зі спермою хлопця після вживання ним бразильського горіха підтвердив значну реакцію дівчини, тоді як зразок сперми перед вживанням горіха був негативним.

Алергени бразильського горіха

Перший випадок алергії на бразильський горіх описаний у 1983 році. Протягом тривалого часу цей вид харчової гіперчутливості вважався досить рідкісним явищем. Однак останніми роками інтерес до бертолетії зріс. 

Це пов’язано з можливим виникненням у людей з алергією на бертолетію перехресної гіперчутливості до трансгенної сої. Адже цю представницю родини бобових щеплять білком 2S альбуміном, багатим на незамінну амінокислоту — метіонін. А отримують цей білок з бразильського горіха. 

Проте саме цей білок бертолетії, що отримав назву Ber e 1, є її основним алергеном. І саме з ним пов’язані важкі реакції на бразильський горіх. 

Адже 2S альбуміни є стійкими до нагрівання та дії ферментів, що беруть участь у травленні. Тож симптоми алергії на бразильський горіх можуть виникнути після його споживання й у сирому вигляді, й після обсмаження.

А оскільки 2S альбуміни присутні й у інших горіхах, у сенсибілізованих до бертолетії осіб може розвинутися перехресна алергія: зокрема, на пекан, волоський горіх, фундук і кеш’ю. А ще на насіння таких рослин, як какао, бавовник, соняшник, кунжут, ріпак, які також містять білки цього класу. 

Інший алерген бразильського горіха – це профілін Ber e 2, який втрачає небезпечні властивості (принаймні частково) після теплової обробки або перетравлення. Через це сенсибілізація до Ber e 2 найчастіше проявляється легкими локалізованими симптомами, зокрема синдромом оральної алергії

З іншого боку, профілінові білки містяться у кожній клітині кожної рослини, а 75 % із них подібні за структурою, навіть якщо йдеться про представників різних родин. Відтак чутливість до Ber e 2 може розвинутися як перехресна алергія. 

Як наслідок сенсибілізуватися до цього білка бертолетії можуть люди з гіперчутливістю не тільки до інших горіхів, а й до ягід, овочів та фруктів, тобто плодів інших рослин. Зокрема таких, як:

Окрім цього алергія на бразильський горіх може стати проявом синдрому «пилок – плоди». При ньому людина спочатку сенсибілізується до алергенів злаків та/або дерев, наприклад, берези чи амброзії. І вже потім у людини розвивається гіперчутливість до білків рослинної їжі.

Діагностика алергії до бразильського горіха: допоможе тільки ALEX

Отже, алергія на бразильський горіх може проявлятися різними симптомами з боку шкіри, травної системи, а також органів дихання. Але такі ж прояви характерні й для інших захворювань, не пов’язаних зі збоєм імунної системи. 

І перш ніж почати лікування, треба чітко визначити, чи дійсно у вас алергія на бертолетію, чи, можливо, харчова непереносність цього горіха, яка виникає через особливості роботи шлунково-кишкового тракту.

Тому для підтвердження діагнозу «алергія на бразильський горіх» лікар-алерголог може провести натуральний прик-тест із цим плодом. Втім, найкращим методом діагностики у цьому випадку є багатокомпонентний молекулярний тест ALEX, який взяли на озброєння найсучасніші алергологічні клініки

Завдяки тесту ALEX можна підтвердити або спростувати наявність сенсибілізації як до білків бразильського горіха, так і до майже 300 молекул інших алергенів, присутніх у:

Якщо ALEX визначить, що у вас дійсно алергія на бразильський горіх та інші плоди й пилок, лікар-алерголог призначить відповідне лікування. У випадку, якщо сенсибілізація до бертолетії не підтвердиться, лікар може призначити напівкількісний тест для визначення гіперчутливості FOХ.  

Завдяки йому визначають харчову непереносимість до 286 харчових продуктів, зокрема й до бразильського горіха. Непереносимість не є реакцією імунної системи. Ця недуга виникає через збій у системі травлення.

Коментарі
Loading...