Алергія на кеш’ю пов’язана із гіперчутливістю до арахісу

0 1 021

Споживаючи очищені та підсмажені кеш’ю, можна не лише насолодитися приємним смаком, а й збагатити організм міддю, кальцієм, калієм та магнієм, фосфором. А ще досить пристойною кількістю калорій: 553 на 100 грамів. При цьому варто пам`ятати: алергія на кеш’ю може стати причиною не просто погіршення загального стану, а й навіть смерті.

Адже, на відміну від звичних нам волоських, горіхи кеш’ю у природному вигляді настільки отруйні, що їх очищують спеціально навчені люди у масках або респіраторах.

Чому кеш’ю викликає алергічний контактний дерматит?

Викликає реакцію гіперчутливості при контакті з кеш’ю урушіол (урусіол). Ця масляниста речовина міститься і в рослинах інших представників родини анакардієвих, або сумахових (Anacardiaceae). Саме до цієї родини належить кеш’ю. 

Інші відомі сумахові: манго, фісташки, отруйний плющ, а також дерево сумах.

Характерними ознаками дії урушіолу є алергічний контактний дерматит. Він проявляється у вигляді фітофотодерматозу. Тобто реакції, зумовленої впливом сонячних променів. Її симптоми — почервоніння, свербіж, набряк та лущення шкіри.

Якщо ж урушіол потрапив до рота, це може спричинити розвиток синдрому оральної алергії. Ознаками цього різновиду сенсибілізації є:

Алергени кеш’ю

Але урушіол — не єдина речовина, здатна викликати реакцію гіперчутливості при споживанні кеш’ю. Сенсибілізуватися можна і до алергенних білків, що містяться в цих горіхах. Їх виявили три:

  1. Ana o 1 — віцилін. Він на 52-62 % подібний до аналогічних білків, що містяться в пальмовій олії, горосі, горіхові макадамії, а також у сої. Відтак у людини з алергією на кеш’ю може розвинутися перехресна реакція і на ці продукти рослинного походження. А ще на гречку, до складу якої також входить віциліновий білок. Але, оскільки він менш подібний до того, що виявили в кеш’ю, перехресна реакція між цим горіхом та гречкою менш вірогідна. 
  2. Ana o 2 — легумін. Білки цього класу також виявлені у гречці, а ще в арахісі, бразильському горіхові та сої. Що також  зумовлює можливість перехресної алергії між ними та кеш’ю. Так, у людини з алергією на арахіс на 25-40 % підвищується ризик стати гіперчутливою не лише до кеш’ю, а й до інших горіхів. 
  3. Ana o 3 — представник альбумінів. Окрім кеш’ю джерелом цих білків є злаки, бобові культури, а також молоко та яйця.

Всі названі алергени кеш’ю є типовими білками насіння. Як правило, вони важко піддаються травленню та не руйнуються при термічній обробці. І відтак спричиняють істинну харчову алергію, яка може проявлятися в тому числі й анафілаксією.

На сенсибілізацію до цих алергенів кеш’ю можуть також вказувати:

  • біль у животі,
  • блювота,
  • діарея,
  • нежить,
  • задишка,
  • затруднене ковтання,
  • свербіж у роті та горлі.

А от анафілаксія, що потенційно може виникати про алергії до кеш’ю, є системною реакцією. Тобто такою, що поширюється одночасно на різні органи. 

А це означає, що життя людини, в якої розвинулася анафілаксія, може опинитися у смертельній небезпеці. І врятувати такого пацієнта можна, лише терміново надавши йому медичну допомогу. 

Перехресні реакції з кеш’ю

Усі названі симптоми у людини з алергією на кеш’ю можуть розвинутися і при споживанні його родичів з родини анакардієвих.

Відтак, якщо вам встановлено діагноз «алергія на кеш’ю», потрібно не лише виключити горіх з раціону, а й з обережністю вживати манго, фісташки та страви, які їх містять. 

Це ж стосується й арахісу. Адже часто його обробляють на тих самих заводах або фабриках із виробництва харчових продуктів. Відтак частки кеш’ю можуть випадково забруднити арахіс.

Як діагностується алергія на кеш’ю

Аби не позбавляти себе смаку та корисних речовин, які містяться в дарах південної природи, варто переконатися, що для обмежень є підстави. У цьому найкраще допоможе молекулярний тест ALEX2

За його допомогою можна одночасно визначити сенсибілізацію людини до 295 алергенів Це становить 99,9 % відомих науці чинників алергії. Серед них і екстракт кеш’ю, і окремі молекули його альбуміну та глобуліну. 

Таким чином, застосовуючи цей багатокомпонентний тест на алергію, лікар-алерголог може виявити не лише речовину, що стала причиною сенсибілізації, а й конкретну молекулу алергенного білка, яка зумовила надмірну реакцію вашої імунної системи.

Заразом за допомогою тесту ALEX2 можна й визначити, які перехресні реакції й до яких груп білків спостерігаються у пацієнта.

Профілактика алергії на кеш’ю

І якщо неприємні відчуття, що виникають після вживання кеш’ю, дійсно зумовлені алергією на нього, вам доведеться уникати не лише самих цих горіхів, а й продуктів, що їх містять. А також їжі, що має у собі перехресно реактивні з кеш’ю білки. 

Так, кеш’ю часто включають у перші страви тайської, індійської та китайської кухні. Також ці горіхи можуть міститися в деяких алкогольних напоях, в олії, виробленій з інших горіхів.

Відтак вам буде потрібно уважно читати етикетки на харчах із супермаркету. А замовляючи страви у ресторані, попереджати, що маєте алергічні реакції на визначені лікарем харчі.

Коментарі
Loading...