Вилікувати алергію на їстівні злаки допоможе АСІТ

0 1 689

Весна та літо заглядають нам у вікна, манять теплим сонечком та запахом озону. Але третина населення країни ігнорує цей поклик, ховаючись за зачиненими дверима та щільно зволоженими марлевими «шторами». Причина цього — алергія на злакові трави. Спричинена ними недуга починається в кінці квітня і триває аж до кінця липня. 

Пік цвітіння злаків припадає на середину червня та другу декаду липня. Саме тоді в повітря потрапляє близько 50 зерен алергічного пилку на кубометр повітря. 

Як свідчать лікарі, це дуже значна концентрація. Адже поріг чутливості до злаків дуже низький. 

Людині достатньо вдихнути кілька пилкових зерен трав, щоб з’явились алергічний риніт, чхання та сльозотеча. Тому для більшості наших земляків подібна атака пилку часто закінчується не просто запаленням слизових оболонок, а задухою та астмою.

Особливо потерпають від цвітіння злаків жителі сіл та новобудов, котрими розростаються великі міста та селища міського типу. Адже новобудови розташовані поблизу полів, засіяних ячменем, вівсом або пшеницею

Якщо в центрі міста трави регулярно скошують, то в селах та на околицях міст злакові культури ретельно доглядають, чекаючи урожаю. А оскільки випадки алергії на пилок їстівних злакових трав почали фіксувати лише 20 років тому, стратегію боротьби з ними досі не виробили.

Згідно з дослідженнями біологів, подібна тенденція спостерігається не лише в Україні, а в усьому світі. І чутливість до пилку їстівних злаків обумовлена сенсибілізацією до пилку злаків взагалі.

Адже висока спорідненість між різними — культурними та дикими — злаками родини тонконогових означає, що у людей, чутливих до цієї групи пилку, симптоми розвиваються при вдиханні будь-якого з них. 

А наразі чутливість до пилку трав цієї родини спостерігається у більш як 40 % українців, що мають сезонну алергію.

Симптоми алергії на пилок злаків

Алергія на злакові трави має такий же перебіг, як будь-який запальний процес. При цьому у хворого відмічаються:

Алергія на пилок злакових трав

Якщо ці симптоми повторюються щороку в сезон цвітіння злакових культур, слід звернутись до лікаря-алерголога. Ігноруючи звернення до фахівця або призначене ним лікування, ви ризикуєте, що нездужання переросте в бронхіальну астму або анафілаксію.

Крім того, алергія до пилку злаків може супроводжуватись і харчовою алергією до круп злакових культур. Вона проявляється у вигляді кропив’янки або атопічного дерматиту

До них додаються нездужання з боку шлунково-кишкового тракту:

  • нудота та блювання;
  • болі в шлунку;
  • діарея;
  • метеоризм.

Алергія на злакові трави: яка потрібна дієта

І причиною, хоча й не єдиною, цих симптомів можуть бути профіліни та білки-переносники ліпідів. Вони містяться як в пилку, так і в зернах злаків.

Тому у людей, які мають реакцію на пилок їстівних злаків, дуже часто спостерігаються ознаки харчової алергії. Пояснюється це тим, що деякі продукти, котрі ми вживаємо в їжу, зроблені саме з зерен злакових. Це житній та пшеничний хліб, макарони, каші з ячмінних, рисових та вівсяних круп. 

На додачу, більшість з цих продуктів, окрім вівсянки, містять глютен — білок, котрий входить до складу зернових культур. Патологічна чутливість до нього може проявлятися зразу трьома недугами:

Останню може викликати не лише глютен, а й інші білки злаків. 

Симптоми цих трьох недуг подібні, вони часто проявляються з боку травної системи, а тому їх діагностику має проводити лікар. І в разі, коли ви маєте будь-яку форму чутливості до глютену та алергію на пшеницю, він має ретельно підійти до складання вашої персональної дієти.

Наприклад, якщо у вас буде встановлена одна з вищеназваних недуг,  виключити з раціону доведеться страви, що містять борошно, зокрема:

  • шніцелі,
  • котлети,
  • підливи,
  • соуси на основі борошна.

А от споживання вівсянки потрібно узгодити з лікарем. Річ у тім, що й вона може бути забруднена глютеном, якщо вироблялась на потужностях, використовуваних для обробки інших круп. 

Саме тому, маючи чутливість до глютену, не зайве шукати на упаковці вівсяних пластівців інформацію, чи, бува, не забруднені вони цим білком. Теж саме стосується  кукурудзи — вона не містить глютен, але може бути ним забруднена під час обробки.

Діагностика алергії до їстівних злаків

Щоб визначити, до якого злаку маєте чутливість саме ви, потрібно пройти багатокомпонентний  молекулярний алергологічний тест. Він визначить вашу чутливість до 295 алергенів та алергенних екстрактів одночасно. До цього переліку входять і пилок, і харчові алергени злаків. 

Крім молекулярного тесту, для діагностики чутливості до трав використовують шкірні прик-тести. Проводити таку діагностику краще взимку, аби уникнути загострення хвороби. А от молекулярний тест протипоказів для часу проведення не має.

Алергія на злакові трави прик-тест

Коректна діагностика алергії є критичною для її подальшого успішного лікування. Адже злаки — не єдиний весняно-літній алерген, котрий знаходиться в повітрі. 

Щоб дізнатись, які саме алергенні пилок та спори грибів перебувають в атмосфері, слідкуйте за алергопрогнозом. Він оновлюється щотижня.

Лікування алергії до їстівних злаків

Найкращим лікуванням в цій ситуації була б зміна місця проживання. Або хоча б переїзд на час цвітіння їстівних злаків в регіон, де їх немає.

Якщо ж ви не можете цього зробити, варто подбати про своє здоров’я заздалегідь. 

Алергологи радять в період ремісії, тобто за 2-3 місяці до початку сезону цвітіння, розпочати курс алерген-специфічної імунотерапії (АСІТ). Її суть — систематичне введення в організм людини відповідних доз причинних алергенів, допоки імунна система не виробить до них толерантність. 

Підібрати дози й призначити курс лікування може лише кваліфікований алерголог.

Для людей з алергією на пилок їстівних злаків іспанська компанія «Inmunotek» (Інмунотек) пропонує ін’єкційний препарат «Алксоід» (Alxoid) або сублінгвальний «Оралтек» (Oraltek). 

До їх складу входить суміш алергенів ячменю звичайного, вівса посівного, жита посівного, пшениці м’якої. Тобто в одному дозуванні містяться аж 4 алергени, на які у людини може бути реакція. 

На початку лікування ін’єкційним препаратом дози будуть поступово зростати. Потім уколи потрібно буде отримувати раз на місяць. 

Сублінгвальним спреєм потрібно користуватись щодня. Перше його застосування проводиться під наглядом лікаря.  

Вже через кілька місяців лікування хворі можуть відчути пом’якшення симптомів, а згодом відпаде й потреба у прийманні високих доз антигістамінних препаратів. А головне, з часом алергія на злакові трави зникне. Як мінімум на 7-10 років.

Цікаво, що АСІТ, окрім полегшення симптомів алергії на пилок, часто спричиняє й полегшення симптомів харчової алергії.

А от діагностика та лікування непереносимості злаків мають іншу схему. І тут, окрім тестів на непереносимість глютену, розпочати можна з визначення непереносимості харчових продуктів за допомогою молекулярного тесту FOX.

Коментарі
Loading...