Алергія на пекан: чому виникає, як протікає і чому вам варто про неї знати

0 219

Те, що в Україні досі масово не спостерігаються випадки алергії на пекан (Carya illinoinensis) пояснюється виключно тим, що цей горіх поки що є екзотичним для нашої країни. Тим часом на батьківщині пекану — в Північній Америці, а також в Австралії, Бразилії, Китаї, Ізраїлі, Перу, Аргентині та Південній Африці, де він широко культивується, алергія на пекан є явищем поширеним та звичним.

Популярність американського горіха пояснюється його поживними та корисними якостями. Окрім того, що пекан, як і інші горіхи, є цінним джерелом рослинного білка, він також багатий на вітаміни А, В, С, Е, К та групи В, а також на магній, мідь, фосфор, залізо та цинк

Ще пекан містить велику кількість корисних для серцево-судинної системи омега-3 жирних кислот і здатен покращувати чутливість до інсуліну та нормалізовувати рівень цукру в крові. На додаток присутня в пекані амінокислота L-аргінін сприяє зміцненню коренів та фолікулів волосся, а клітковина, джерелом якої також є горіх, допомагає нормалізувати роботу кишківника.

Алергія на пекан: від нежитю до анафілаксії

Однак, як було зазначено вище, пекан здатен викликати алергічні реакції, механізм яких аналогічний механізму розвитку алергії на інші види горіхів і пов`язаний з імунітетом. Потрапивши в організм, білки пекана можуть спровокувати надмірну реакцію імунної системи, яка сприймає ці сполуки горіха як загрозу. 

Відповіддю на неї стає вироблення специфічних антитіл — імуноглобулінів E. Так відбувається сенсибілізація до пекана, яку людина поки ніяк не відчуває. І кожне наступне споживання горіха призводить до збільшення кількості антитіл до нього. 

Врешті-решт їх стає настільки багато, що це спричиняє викид у кров речовини, відповідальної за запальні процеси в організмі, — гістаміну. В цей момент і проявляються симптоми алергії на пекан. 

Ними можуть бути:

Також наукова література містить опис двох випадків алергічного контактного дерматиту як реакції гіперчутливості сповільненого типу. Вона проявлялася  шкірним висипом внаслідок тривалого контакту з горіхами пекан.

Алергени пекана та їхні родичі

Визначено, що пекан містить три алергенних білки: Car i 1 (2S альбумін), Car i 2 (віциліноподібний білок) та Car i 4 (легумін). Всі вони – білки зберігання насіння, відомі здатністю викликати важку анафілаксію. 

При цьому основні алергени Car i 1 і Car i 4 є термостабільними. Вони витримують бланшування протягом 10 хвилин, смаження при 148 °C протягом 30 хвилин та при 172 °C — протягом 12 хвилин, а також автоклавування протягом приблизно 5 хвилин. Крім того, Car i 1 є дуже стабільним до впливу травного ферменту пепсину, чия функція — розщеплювати білки.

Перехресна алергія з білками волоського горіха

Ще одна особливість алергенів горіха пекан — подібність до алергенних білків волоського горіха. І це не дивно, адже обидві рослини входять до сімейства горіхових (Juglandaceae). 

Як білки близьких родичів Car i 1 пекана та Jug r 1 волоського горіха ідентичні на 88 %. Для Car i 2 та Jug r 2 ця цифра є ще вищою — 92 %. Але найбільш подібними є Car i 4 та Jug r 4 — на 95 %. Майже на половину подібним є Car i 2 і до ще одного 7S-глобуліна волоського горіха — Jug r 6.

Така спорідненість є основою для майже стовідсоткової ймовірності розвитку у людини з алергією на пекан перехресної алергії на волоський горіх – і навпаки. 

Так, дослідження Pronuts виявило, що 97 % людей з алергією на пекан мають алергію на волоські горіхи, а 75 % дітей з алергією на волоські горіхи чутливі й до пекана. 

Дослідження, які показали подібні результати — NUT-CRACKER і NUT-CRACKER-PS — були проведені в Ізраїлі. Їхніми учасниками стали 183 особи, у 134 з яких виявили алергію на волоські горіхи. 

З цього числа у 79,9 % пацієнтів віком від 3 з половиною років до 27 років 3 місяців спостерігалася алергія на пекан. Тоді як усі пацієнти, у яких була алергія на пекан, мали також алергію на волоські горіхи.

Перехресна алергія з іншими горіхами

Окрім даних щодо перехресної алергії з волоським горіхом існують повідомлення про випадки перехресної алергії між пеканом та іншими деревними горіхами, наприклад фундуком та макадамією. А також між білками пекана та пилку дерев, зокрема берези. 

Адже родина березових, куди входять і береза, і фундук, разом із родиною горіхових належить до порядку букоцвітих. 

Чутливість до алергенів пилку берези у людей, сенсибілізованих до пекана, є прикладом синдрому «пилок – плоди», основний прояв якого – синдром оральної алергії. 

Так, дослідження, проведене у Фінляндії для визначення перехресної реакції між пилком берези та деревними горіхами, показало, що 21 % чутливих до пилку берези пацієнтів також були чутливі до пекана.

До речі, пилок пекана також може викликати алергію. Але на сьогодні пилкові алергени цього дерева поки що не ідентифіковані. А про поширеність цього виду полінозу свідчить той факт, що саме пекан вважається основною причиною алергічного риніту у Північній Америці.

Діагностика та лікування алергії на пекан: допоможе ALEX

Отже, ви полюбляєте горіхи пекан і одного разу, скуштувавши їх, відчули симптоми, характерні для алергії. Чи дійсно ваш організм сенсибілізувався до одного чи декількох пеканових білків, можна з’ясувати за допомогою багатокомпонентного молекулярного тесту ALEX, який взяли на озброєння найсучасніші алергологічні клініки, зокрема й в Україні.

Тест ALEX здатен виявити алергію до майже трьох сотень білків їжі, пилку, плісняви, отрути комах, хутра та шкіри тварин, пір’я птахів. Є серед його компонентів і пекан. 

Отже, отримавши картину своєї сенсибілізації, ви фактично матимете індивідуальний алергологічний паспорт. І якщо ALEX підтвердить наявність у вас і алергії на пекан, а також, можливо, його перехресну реактивність з волоським горіхом, алерголог призначить вам лікування, що відповідатиме характеру сенсибілізації. 

У випадку харчової алергії таке лікування зазвичай передбачає повне виключення з раціону причинних продуктів. Також лікар може порадити завжди носити з собою препарати, що зніматимуть симптоми алергії та лікуватимуть анафілаксію, яку часто викликають алергени горіхів. Особливо  якщо у вас і раніше були випадки анафілаксії. Швидке застосування препаратів від алергії може стати помічним, якщо ви випадково скуштуєте заборонений горіх.

Хороші результати у людей, чутливих одночасно до схожих білків пилку та плодів, дає і застосування алергенної імунотерапії. Тобто, якщо ви сенсибілізовані до білків PR-10 пилку берези, відомих і для більшості горіхів порядку букоцвітих, то завдяки щепленням від алергії до пилку покращиться й симптоматика харчової алергії.

Якщо тест ALEX, а разом з ним і лікар, не виявлять у вас істинної алергії до пекана, вам призначать додаткове обстеження для встановлення причини розвитку симптомів. І першим із таких обстежень має бути FOXнапівкількісний тест для визначення гіперчутливості до 286 харчових продуктів, на підставі якого діагностується харчова непереносність

Її симптоми подібні до алергічних, але це захворювання має інші причини. Воно пов’язане з нездатністю шлунково-кишкового тракту перетравити продукт.

Коментарі
Loading...