Чому у дітей з харчовою алергією виникає залізодефіцитна анемія і як її уникнути?

0 179

Згідно з даними науковців, діти з алергією на коров’яче молоко та інші продукти мають підвищений ризик дефіциту заліза та розвитку анемії. Відтак їм, щоб гарантувати задоволення основних харчових потреб, знадобиться ретельніше консультування з питань раціону. То як саме пов’язані харчова алергія та залізодефіцитна анемія?

Більшість поширених алергенів містяться в харчових продуктах, життєво необхідних дітям для росту і розвитку. Відтак малюки та підлітки, які мають алергію на коров’яче молоко або будь-який інший тип харчової алергії, знаходяться у групі ризику дефіциту вітаміну D та інших поживних речовин.

Відмова від молока у дітей не завжди спричиняє дефіцит вітаміну D

Недавнє дослідження показало, що виключення коров’ячого молока з раціону малюків з алергією не завжди тягне за собою зниження рівню вітаміну D. Цьому можна запобігти вживанням пероральних препаратів даного вітаміну та широко доступних замінників молока й продуктів, збагачених вітаміном D.

Окрім сонця, коров’яче молоко є важливим джерелом цього вітаміну. Вважається також, що

відмова від коров’ячого молока може викликати дефіцит не лише  вітаміну D, а ще й заліза, цинку та вітаміну B6. 

В ретроспективному дослідженні вчені порівняли кількість вітаміну D та заліза у 77 дітей з алергією на коров’яче молоко з аналогічними показниками у 70 дітей з харчовою алергією. Та у 87 — з атопією без харчової алергії.

Немовлята з алергією на коров’яче молоко в цьому дослідженні були молодшими, ніж діти без харчової алергії.

Дефіцит вітаміну D був виявлений у 23 % дітей з алергією на білки коров’ячого молока (БКМ) та іншими алергіями на харчі. У дітей з атопією, але без алергії на білки коров’ячого молока цей відсоток був на 10% меншим.

Нормальний рівень вітаміну D у малюків був пов’язаний з вживанням його разом з грудним молоком, дитячою сумішшю або напоями на рослинній основі, до складу яких не входили білки коров’ячого молока та інші алергени.

А от найбільший ризик нестачі вітаміну D був виявлений у дітей старше 10 років з харчовою алергією, які протягом тривалого часу знаходилися на елімінаційній дієті.

Діти у цій групі ризику не вживали коров’ячого молока та інших молочних продуктів. Попри те, що вони, можливо, переросли алергію на коров’яче молоко, більшість побоювалась включити цей продукт до раціону.

Малюки з харчовою алергією схильні до залізодефіцитної анемії

Що до ризику анемії, то середнє насичення трансферином (білком плазми крові) та рівні заліза були значно нижчими у пацієнтів з харчовою алергією, ніж в інших дітей. У тому числі з атопією.

Поширеність дефіциту заліза, який не розвинувся в анемію, була вищою у дітей з алергією на коров’яче молоко та іншими харчовими алергіями (у порівнянні з дітьми без харчової алергії).

Схильність до залізодефіцитної анемії мали приблизно 8 % дітей з алергією на БКМ. Та 1 % дітей з іншими харчовими алергіями або без них. 

Середнє насичення плазми крові та рівень заліза були значно нижчими у дітей з іншими харчовими алергіями, ніж у дітей без них.

Дослідники дійшли висновку, що

дефіцит вітаміну D часто зустрічається у дітей з атопією незалежно від харчової алергії. Втім, діти з алергією на БКМ мають вищий ризик залізодефіцитної анемії. 

Схожа картина спостерігається й у підлітків з іншими харчовими алергіями. Вони мають нижчі рівні насичення організму залізом і трансферином.

Потенційний підвищений ризик залізодефіцитної анемії у дітей з алергією на молоко не до кінця зрозумілий, адже молоко не є найкращим джерелом заліза.

Роль педіатрів та дієтологів

Лікарям відомо, що дефіцит вітаміну D сприяє прогресуванню харчової алергії. Але вплив цього вітаміну на ризик сенсибілізації до харчових алергенів до кінця не вивчений.

Батькам та лікарям дуже важливо знати про потенційні ускладнення дієт та звертати увагу на раціон дітей з харчовими алергіями. 

Для зниження ризику дефіциту поживних речовин у дітей з атопією слід замінити виключені з раціону продукти безпечними альтернативами з достатнім вмістом корисних речовин. Займатись цим мають лікарі-дієтологи.

Тому пацієнтам з харчовою алергією для мінімізації ризику дефіциту поживних речовин потрібний узгоджений з лікарем збалансований раціон. Також їм потрібний моніторинг наявності вітамінів та мінералів в організмі. Особливо вітаміну D і заліза.

Разом з тим заохочення різноманітного харчування і раннє включення «заборонених» продуктів в раціон малюків після шести місяців може знизити ризик розвитку алергії у майбутньому. Й цим запобігти необхідності дотримуватись спеціальної дієти. 

Висновки для лікарів та пацієнтів із харчовою алергією

Харчові алергії можуть призвести до дефіциту поживних речовин через обмеження в харчуванні. Своєю чергою сприяти розвитку алергії може дефіцит вітаміну D. Втім, механізм його впливу на ризик сенсибілізації до харчових алергенів і досі не з’ясований.

Харчові алергії також можуть збільшити ризик дефіциту цинку та вітаміну В6.

Діти з алергією на коров’яче молоко мають вищий ризик залізодефіцитної анемії. А діти з іншими видами харчових алергій мають нижчі рівні насичення залізом та трансферином.

Пацієнтам та сім’ям, де є діти з харчовою алергією, слід консультуватись з лікарем стосовно харчування та контролювати вживання дітьми поживних речовин.

Лікарі мають пояснювати сім’ям, як замінити небезпечні продукти іншими корисними, але безпечними харчами з еквівалентною харчовою цінністю.

Сімейні лікарі та дієтологи повинні сприяти зменшенню дефіциту поживних речовин у дітей, заохочуючи різноманітне харчування і раннє ведення різних продуктів в перший рік життя.

Коментарі
Loading...