14 здорових продуктів, які можуть бути не такими корисними, як ви думали

0 323

Досліджувати продуктові ряди супермаркетів та ринків в пошуках корисних продуктів стає все складніше. Попри те, що на полицях та прилавках все більше харчів, маркованих як так звані здорові продукти. Та чи насправді вони такими є?

Компанії часто використовують позначки про здорову їжу на етикетках своєї продукції. І це зрозуміло: читаючи написи про властивості товару, покупці намагаються зробити більш корисний вибір. 

Ви можете побачити такі написи, як:

  • з низьким вмістом жиру,
  • для веганів,
  • не містить глютену,
  • з низьким вмістом вуглеводів.

Але те, що на етикетці написані такі слова, не означає, що продукт дійсно є здоровим.

Ось 14 продуктів, які можуть бути не такими корисними, як їх рекламують.

Мюслі та батончики гранола

Мюслі та гранола - не завжди здорові продукти

Десятиліттями люди вважають мюслі та батончики гранола здоровою їжею.

Всупереч тому, що деякі мюслі та батончики досить поживні, багато з них містять багато цукру і є дуже калорійними.

Сучасна дієтологія вважає, що для людини, яка споживає 2 000 калорій на добу, денна норма цукру повинна становити 50 грамів.

Для оптимальної підтримки здоров’я краще максимально обмежити споживання будь-якого додаткового цукру. Адже його занадто велика кількість може сприяти підвищеному ризику багатьох захворювань як у дорослих, так і у дітей:

  • ожирінню;
  • неалкогольній жировій хворобі печінки;
  • патологіям серця.

Замість того, щоб купувати готові мюслі у магазині, спробуйте приготувати їх вдома, використовуючи поживні інгредієнти, такі як горіхи та овес, а для солодкості додати сухофруктів.

Та не забувайте, що інгредієнти мюслі самі по собі здатні викликати харчову алергію та/або харчову непереносимість. Це, зокрема, ті самі зернові, отримані з їстівних злаків, горіхи, шматочки фруктів та сухофрукти.

Ароматизовані йогурти

Не всі йогурти є здоровими продуктами

Цілком здоровою їжею може бути і йогурт. Але і він може викликати алергію у тих, хто має її до молочних продуктів

Крім того, все ті ж підсолоджувачі в ароматизованих йогуртах та у йогуртах з фруктами забезпечують значну кількість цукру навіть у невеликій порції.

Наприклад,

упаковка солодкого йогурту вагою 150 г містить 15 г доданого цукру. Йогурти з карамельною начинкою можуть містити його ще більше. 

Замість купівлі підсолоджених виробів спробуйте додати до натурального йогурту свіжі фрукти, щоб надати йому трохи природної солодкості.

Протеїнові напої та батончики

У багатьох людей склалося враження, що чим вищий вміст білка в їжі або напої, тим вони корисніші.

Деякі продукти з високим вмістом білка, такі як риба, яйця та бобові, дійсно є здоровим вибором. Але тільки для людей, які, знову ж таки, не мають до них алергії або їх непереносимості.

Не такими корисними, як вважається, можуть бути протеїнові батончики та протеїнові коктейлі. Протеїн, що міститься у них, – відоме джерело алергії.

Багатьом здоровим людям, які дотримуються збалансованої дієти, не потрібний додатковий білок у вигляді харчових добавок. З усім тим активні люди й ті, хто дотримується вегетаріанської та веганської дієт, можуть отримати користь від збільшення кількості білка у раціоні.

Якщо вам дійсно потрібний додатковий білок, ви можете отримати його, вживаючи багаті ним здорові продукти. Якщо маєте алергію чи непереносимість, ці харчі повинен підбирати лікар

Таким чином, для багатьох людей вживання додаткових протеїнових добавок у вигляді батончиків та напоїв не є необхідним для здоров’я.

Крім того, багато з цих продуктів містять доданий цукор і зайві, баластні інгредієнти: штучні та барвники, олії, загусники.

Спортивні та енергетичні напої

Спортивні напої - продукти, потрібні не всім

Компанії продають спортивні та енергетичні напої як спосіб підвищення енергії та спортивних результатів. Але насправді ці напої не потрібні більшості людей.

Такі вироби можуть містити багато цукру, штучних барвників та велику кількість стимуляторів, таких як кофеїн.

Деяким спортсменам необхідно поповнювати втрачені поживні речовини спортивними напоями після інтенсивних вправ. Проте більшості людей, які виконують помірні фізичні навантаження або просто займаються звичайною повсякденною діяльністю, не потрібно вживати спортивні напої, щоб уникнути зневоднення.

Багато спортивних напоїв мають у собі шокувальну кількість цукру. Наприклад, півлітрова пляшка чи бляшанка містять його від 34 до 54 грамів.

Ці напої активно продають дітям та підліткам, що викликає тривогу. Адже дослідники пов’язують вживання підсолоджених напоїв із проблемами зі здоров’ям, включаючи високий кров’яний тиск, ожиріння печінки та ожиріння у дітей та підлітків.

Продукти без глютену

Людям із розладами, пов’язаними із вживанням глютену, необхідно його уникати.

Проте навіть продукт, позначений як безглютеновий, не обов’язково корисніший за продукт, що містить цей білок. Першою чергою тому, що безглютенова дієта не забезпечує необхідні організмові поживні речовини й не показана людям, які не мають проблем із засвоєнням глютену

Ба більше, деякі оброблені безглютенові продукти та солодощі містять стільки ж, якщо не більше, калорій та доданого цукру, як аналогічні харчі з глютеном.

Крім того,

дослідження показують, що безглютенові продукти, як правило, містять менше білка, клітковини та деяких вітамінів та мінералів, ніж їхні глютенові аналоги. Безглютенові вироби також зазвичай дорожчі. 

Продукти знежирені або з низьким вмістом жиру

Те, що їжа має низький вміст жиру, не означає, що вона здоровіша.

Виробники часто замінюють жир цукром у продуктах з низьким/нульовим вмістом жиру, щоб компенсувати втрату смаку.

Більш того,

знежирені продукти можуть бути менш ситними, ніж їх жирні версії. Адже жир є макроелементом, який підтримує почуття ситості та робить їжу приємнішою. 

Вживання в їжу продуктів із вмістом жирів є невіддільною частиною раціону. Питання, скоріше, полягає у тому, яких саме жирів ви хочете уникати.

Сухі сніданки

Здорові продукти? Сухі сніданки

Багато людей вважають, що пластівці на сніданок – чудовий спосіб розпочати день. Проте це не завжди так.

Насправді багато пластівців для сніданку зроблені з очищених зерен. В цих пластівцях не вистачає поживних речовин, таких як білок і клітковина, і може бути дуже багато доданого цукру. Навіть у виробах, призначених для дорослих.

А про алергію на зернові, які зазвичай є основою для виготовлення сніданків, ми писали вище. 

Дослідження пов’язують дієти з високим вмістом цукру зі збільшеним ризиком виникнення патологій серця або факторів розвитку його захворювань. Зокрема таких, як артеріальна гіпертензія та гіперліпідемія.

Деякі рослинні олії

Для нормального функціонування людський організм потребує як  омега-6, так і омега-3 жирних кислот, таких як ейкозапентаєнова (ЕПК) і докозагексаєнова (ДГК).

Але сучасні дієти мають співвідношення між омега-6 та омега-3 кислотами приблизно у 20:1 на користь омега-6. Це набагато перевищує потреби організму в омега-6 жирах.

Дослідження показали, що цей дисбаланс у співвідношенні омега-6 та омега-3 пов’язаний із системним запаленням. Припускається, що він може сприяти ризику виникнення захворювань.

Більшість людей, які дотримуються західної дієти, споживають занадто багато жирів, багатих на омега-6, і недостатню кількість омега-3. З цієї причини краще обмежити споживання продуктів із високим вмістом омега-6 жирів. 

До них належать:

Інше рішення – збільшити споживання омега-3. Її джерела:

Втім, і останній відомий здатністю викликати алергію.

Готові смузі

Домашні смузі можуть бути поживним вибором та зручним способом збільшити споживання фруктів та овочів.

А от готові коктейлі та коктейлі з деяких мережевих ресторанів чи магазинів містять величезну кількість калорій та цукру.

Якщо ви купуєте смузі у дорозі, обов’язково перед замовленням прочитайте етикетку з інгредієнтами. Більшість запакованих смузі готують із замороженого йогурту, шербету та інших добавок, що містять цукор.

Дієтичні солодкі газовані напої  

Дієтичні солодкі газовані напої не містять цукру і, як правило, калорій. Але дослідження показують, що ті, хто регулярно їх вживають, більше схильні до ризику розвитку певних проблем зі здоров’ям у порівнянні з людьми, які не вживають такі напої зовсім.

Поміж таких проблем вищий ризик метаболічного синдрому та групи симптомів, що включають збільшення:

  • жиру на животі, 
  • цукру в крові, 
  • артеріального тиску,
  •  рівня жиру в крові.

Дослідження показують, що дієтичні солодкі газовані напої можуть сприяти виникненню цих проблем зі здоров’ям, змінюючи реакцію мозку на їжу та збільшуючи бажання їсти калорійні солодощі.

Деякі м’ясні продукти рослинного походження

Дотримання дієти, орієнтованої на рослини, та вживання меншої кількості м’яса можуть принести користь як вашому загальному здоров’ю, так і навколишньому середовищу.

Однак деякі веганські та рослинні замінники м’яса містять ультраперероблені інгредієнти, сіль, цукор та багато іншого.

Замість того, щоб покладатися на веганські здорові м’ясні продукти, куплені в магазині, спробуйте використовувати цілісні харчові інгредієнти, щоб приготувати їх вдома. Наприклад, зробити гамбургери на рослинній основі з таких інгредієнтів, як чорна квасоля, гриби, рис та кеш’ю.

Заморожений йогурт

Здорові продукти: заморожений йогурт

Хоча заморожений йогурт може бути смачним, він не завжди корисніший, ніж звичайне морозиво. У замороженому йогурті зазвичай менше жиру, ніж у морозиві, але може бути дуже багато доданого цукру.

Звісно, іноді можна поласувати морозивом або замороженим йогуртом, проте це рідко коли є здоровим вибором. Вирішить, чому надаєте перевагу, і подумайте про те, як вживати порції менших розмірів, аби контролювати споживання калорій та доданого цукру.

Кренделі з родзинками та йогуртом

Закуски, покриті йогуртом, такі як кренделики та родзинки, продаються в більшості магазинів здорової їжі. Іноді вони позиціюються як здоровіший вибір, ніж закуски, покриті шоколадом.

Проте вони дуже схожі за поживністю. 

Стограмова порція родзинок, вкритих йогуртом, містить 393 калорії та 64 грами загального цукру. А така ж порція родзинок, покритих молочним шоколадом, містить 390 калорій та 62,2 грама загального цукру.

Крім того, звертайте увагу, що вміст цукру та калорій залежить від марки продукту.

Деякі види рослинного молока

Популярність рослинного молока зростає у міру того, як дедалі більше людей переходять на вегетаріанську дієту. 

Дійсно, горіхове молоко може бути чудовою альтернативою молочним продуктам, особливо для тих, хто має алергію до них або їх непереносимість. Та деякі види горіхового молока не такі корисні, як ви вважаєте.

Якщо на пляшці явно не зазначено інше, більшість рослинних видів молока для покращення смаку містять доданий цукор.

Наприклад, оригінальне мигдальне молоко містить 7 грамів доданого цукру на порцію (240 мл), а як ще один інгредієнт вказаний тростинний цукор.

Тому, якщо ви хочете обмежити споживання доданого цукру, рекомендується вибирати непідсолоджене горіхове молоко.

Як підібрати дійсно здорові й корисні продукти?

Щоб скласти власний здоровий харчовий раціон, найкраще порадитися з лікарем. Зараз дієтологія в Україні набуває стрімких популярності та розвитку.

Для того, щоб підібрати раціон, який принесе вам максимум користі, лікар збере анамнез та проведе ряд діагностичних тестів. Серед яких і тест FOX. Він дозволяє визначити непереносимість 286 харчових продуктів одразу. 

Помічною може бути й консультація лікаря-алерголога. Він визначить IgE-опосередковану алергію до харчових продуктів. Тут в пригоді стає молекулярний тест ALEX2, здатний встановити сенсибілізацію пацієнта до 295 харчових продуктів одночасно.

Отже,

Всупереч тому, що продовольчі компанії позиціюють певні продукти та напої як корисні, деякі з них можуть бути не зовсім такими.

Багато продуктів містять доданий цукор та інші інгредієнти, здатні негативно вплинути на здоров’я. Крім того, багато продуктів, що рекламуються як здоровіші, коштують набагато дорожче.

Ось чому важливо завжди читати етикетку, щоб розуміти, які поживні речовини та інгредієнти наявні в харчових продуктах. У тому числі тих, що продаються наче як «здорові».

Перегляньте свій підхід до купівлі продуктів. 

Якщо ви зацікавлені у покращенні якості раціону, немає потреби купувати маркетингову «здорову їжу». Натомість зосередьтеся на додаванні до раціону більшої кількості продуктів, які тісно пов’язані з покращенням якості харчування та результатів для здоров’я. Найкраще підійдуть цілісні продукти, включаючи овочі, фрукти, горіхи, насіння, спеції, боби та рибу.

Якщо ж маєте алергію чи непереносимість продуктів зі «здорового» списку, перед формуванням власної дієти краще порадитися з лікарем

Коментарі
Loading...